La méteo: setmana de llevant i pluges abundants a les Terres de l'Ebre
Demà al matí també tornarà a ploure en comarques de l'est, però en general aquesta setmana hi haurà algunes estones més de sol que en l'anterior
BarcelonaLa situació de llevant dels últims dies continua deixant pluges molt abundants al País Valencià i en alguns punts de l'extrem sud i nord-est de Catalunya. Aquestes són algunes de les pluges més abundants acumulades entre ahir i avui fins a les set de la tarda (en l/m²):
- PN dels Ports, 160
- Pantà de Boadella-Darnius, 144
- Navata, 109
- Sant Hilari Sacalm, 89
- Horta de Sant Joan, 76
- Molló, 62
- Mas de Barberans, 59
- Figueres, 42
- Banyoles, 42
- Girona, 42
En molts casos les precipitacions són abundants només allà on el relleu fa palanca. A Amposta entre ahir i avui s'ha acumulat només 1 l/m² i a Tortosa, 6. Al País Valencià les acumulacions són més importants, sobretot a la zona de la Serra d'Espadà, al sud-oest de Castelló. Destaquen els més de 200 l/m² acumulats només avui a Eslida, segons dades d'Avamet.
Al Pantà de Darnius-Boadella aquest mes ja s'han acumulat 299 l/m², bastant més que els 180 que van caure el gener del temporal Gloria. Com a mínim des del 2015 no hi ha havia un mes tan plujós en aquest punt de l'Alt Empordà. La neu acumula quantitats rellevants, sobretot al Ripollès. Fa deu dies a Ulldeter gairebé no hi havia neu, ara el gruix arriba gairebé als 90 cm. Molts altres punts del Pirineu han acumulat gruixos de neu d'entre 30 i 40 cm durant els últims deu dies.
El vent de llevant tendirà a enfortir-se encara una mica més durant el dia d'avui. Entre el migdia i el vespre algunes ratxes podrien superar els 60 o 70 km/h sobretot a la Costa Daurada i a les Terres de l'Ebre, però també en punts alts de l'altiplà central i del prelitoral. La situació marítima seguirà molt alterada, amb onades d'entre 2 i 3 metres. A les Balears avui el vent també serà més fort i les ratxes superaran els 70 km/h en algun cas.
Demà al matí tornarà a ploure en moltes comarques de Girona i en sectors del Maresme i de la Selva, però en aquests sectors seran ruixats poc abundants. Les pluges continuaran afectant sobretot les Terres de l'Ebre i especialment el País Valencià.
No cal esperar un temps gaire diferent per a la segona part de la setmana. La pluja continuarà sobretot al País Valencià, però en menor mesura seguirà afectant també les Terres de l'Ebre. Entre divendres i dissabte el més probable és que les precipitacions més abundants se'n vagin sobretot cap al sud del País Valencià i les Pitiüses, però també plourà de forma més extensa a les Balears i podrien reaparèixer algunes precipitacions en altres punts de la costa catalana.
Quan sortirà el sol? La manca de llum de sol que portem acumulada des de fa dues setmanes és extraordinària i no té precedents a Catalunya com a mínim des del 2009. Els models de previsió no apunten a un canvi de tendència en tot el que queda de març. Aquesta setmana segurament hi haurà més clarianes que els últims dies en comarques del centre i del nord de Catalunya, però no hi ha perspectives d'un canvi clar de tendència que pugui fer que abans que s'acabi el març surti el sol de forma general i durant dos o tres dies seguits a Catalunya. Entre dimarts a la tarda i dimecres segurament serà quan el cel quedarà més destapat al Pirineu i Prepirineu, i quan les clarianes també guanyaran protagonisme en moltes comarques de Girona i de Barcelona.
Tot i que les pluges no estan sent tan generals com podrien ser-ho vista la situació persistent de vent de llevant dels últims dies, aquest mes de març suposarà un alleugeriment a la sequera dels últims mesos. Sumant dades de 87 estacions del Meteocat, aquest mes de març ja és el segon mes més plujós dels últims dos anys. Des del juny del 2020 fins ara, només el novembre de l'any passat supera les dades de precipitació de les últimes tres setmanes.