La meteo

La méteo: Dijous més fred i amb més núvols

Aquest dijous gaudirem d'un ambient més rúfol al llarg de tot el dia i el fred s'està notant a l'interior de Catalunya, amb mínimes inferiors als 0 °C. Les boires del Segrià aniran desapareixent al llarg del matí i encara no es preveuen pluges al territori. Les temperatures màximes fregaran els 15 °C a la costa i terra endins no se superaran els 10 °C

2 min

BarcelonaPortem diverses setmanes amb la mateixa dinàmica. La circulació general atmosfèrica està perdurant més del normal a la península Ibèrica i està provocant un desequilibri hídric molt important en els dos extrems. 

Actualment, els moviments atmosfèrics són d’oest a est, amb la majoria de les borrasques incrustades a les illes britàniques i al nord d’Europa. Aquest fet provoca que tots els fronts entrin per l’Atlàntic i afectin generalment el Cantàbric, Galícia i, fins i tot, Portugal. 

Aquests fronts actius han de creuar tota la península Ibèrica per arribar a Catalunya. Això vol dir més de 700 km de superfície seca que va absorbint tota la humitat i no en deixa per a les conques del Mediterrani. 

Un clar exemple el tenim ara, amb un front ja prèviament dèbil, ja que el nucli és a les illes britàniques, que arribarà al llarg de la jornada de dijous i ens portarà més núvols, però tota la pluja ja haurà caigut en altres punts. 

Aquest dijous s’espera una jornada més ennuvolada des de primeres hores del matí i que quedarà marcada també per dèbils boirines que encara habitaran la Depressió Central Catalana, als voltants de Lleida, i que desapareixeran al migdia. Els núvols taparan el cel puntualment i faran baixar les temperatures. 

De fet, aquest dijous, 12 comarques activaran el grau mínim de perillositat (1 de 6) per baixes temperatures. Els territoris afectats seran l'Alt Empordà, el Gironès, el Baix Empordà, la Segarra, l'Urgell, el Baix Camp, les Garrigues, el Priorat, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre i el Montsià. 

En aquests punts, les temperatures seran inferiors als 0 °C a la matinada i es notarà un fred bastant intens. Caldrà precaució també als voltants de Lleida, és a dir, el Segrià, el Pla d’Urgell i les Garrigues, ja que la boira serà gebradora i pot haver-hi glaçades. 

A la costa les temperatures no seran gaire més elevades, i s’espera que a l'àrea metropolitana de Barcelona el termòmetre no pugi dels 6 °C de matinada. 

Al migdia les temperatures a la costa fregaran els 15 °C i a l’interior seran més baixes. 

Divendres no canviaran gaire les coses: les temperatures continuaran sent baixes a primeres hores del matí i apareixeran boirines de nou a Lleida. 

Per al cap de setmana no s’esperen canvis. Dissabte al migdia els núvols desapareixeran i diumenge a la tarda tornaran els núvols baixos al Pirineu, però de moment no hi ha indicis de precipitacions a cap punt del territori, per la qual cosa el més segur és que acabem el 2023 com un dels anys més secs enregistrats fins ara al nostre país.  

stats