La méteo

La méteo: nou canvi de temps a les portes del cap de setmana

Divendres reapareixeran els xàfecs a moltes comarques i el cap de setmana tindrem una mica de tot

3 min

BarcelonaEls xàfecs i les tempestes de les últimes hores han escombrat tot el país amb alguns aiguats locals i més de 50 o de 60 l/m² a les Garrigues i al Priorat. Una aigua molt benvinguda en unes comarques molt assedegades, mentre que les tronades han tornat a caure amb ganes a les Balears i en punts del País Valencià (trobareu totes les dades i imatges al final d’aquesta informació). Aquest dijous la situació millorarà i no plourà a la majoria de comarques, però divendres la inestabilitat tornarà a augmentar. Aquest dijous a primera hora l’ambient serà de tardor i molt fresc per a l’època.

Dijous: més calma

Ens llevarem amb ambient de tardor i molt fresc per a l’època, fins i tot massa fred en zones de muntanya, especialment al Pirineu, on a les cotes altes hi ha hagut mínimes d’entre 0 i 5 ºC. A gran part del prelitoral i de l'interior les mínimes s'han quedat entre els 9 i 14 ºC, mentre que a la costa també s'han situat per sota dels 20 ºC. Tot i això, les màximes pujaran més que dimecres, amb ambient entre suau i càlid, però amb calor que es mantindrà molt a ratlla: moltes màximes estaran entre els 21 i els 26 ºC.

Tot plegat amb un temps clarament més tranquil que el de les últimes hores. El sol guanyarà terreny durant el dia a la majoria de les comarques, però amb excepcions. Ens creuaran bandes de núvols alts i prims en general i al matí també hi haurà alguns núvols baixos i boires, fins i tot amb restes d’algun ruixat molt aïllat entre el Maresme, la Selva i el Baix Empordà. A la tarda es repetiran les nuvolades i algun xàfec molt local al nord-est, i potser als Ports i al Pirineu. El mestral i la tramuntana bufaran al sud i a l’Alt Empordà només al matí.

Divendres: més xàfecs

La inestabilitat tornarà a augmentar divendres, amb més nuvolades en conjunt i xàfecs en diversos punts. Els més probables s’esperen de nou a les comarques de Lleida i de Tarragona, fins i tot amb pluges continuades a la cara sud del Pirineu i Prepirineu occidentals. En canvi, serà més difícil veure ploure com més al nord-est. Les temperatures pujaran una mica més.

El temps no farà net el cap de setmana

La situació meteorològica es mantindrà una mica moguda el cap de setmana. Dissabte es repetiran algunes precipitacions a les comarques de Lleida i del sud (sobretot al matí), mentre que diumenge podrien caure alguns ruixats a prop de mar. I els mapes auguren possibles noves borrasques la setmana vinent. Tot plegat, amb temperatures que encara pujaran més dissabte, però en dies posteriors tornarà a refrescar.

Balanç de les pluges

La tongada de xàfecs i de tempestes que hem tingut aquestes últimes hores ha regat tot el país, afectant especialment les comarques de Lleida, de l’interior de Tarragona i alguns punts de les de Barcelona. Una gran notícia, ja que són zones molt afectades encara per la greu sequera.

L'episodi de pluges de dimarts i dimecres ha deixat més de 70 i de 80 l/m² a Ponent i a l'interior sud, destacant els 87 l/m² acumulats en total a la Granadella (Garrigues). Una aigua molt benvinguda en una zona especialment assedegada per la sequera. En alguns casos feia cinc anys que no hi plovia tant.

En el conjunt del país dimecres va ser el dia més plujós des del 29 d'abril d'aquest any. Poc o molt ha plogut a totes les comarques amb molts registres d'entre 20 i 50 l/m². A més de Ponent i del sud, també s'han superat aquestes xifres en zones de la Catalunya Central, del litoral i prelitoral centrals i del Pirineu i Prepirineu. En Canvi, la precipitació ha estat minsa a la Costa Brava. Es tracta del primer temporal de la tardor meteorològica.

Només dimecres es van acumular 70 l/m² a la Granadella (Garrigues), els 59 l/m² de Cervera (Segarra) i de Granollers (Vallès Oriental), els 55 l/m² de Prades (Baix Camp) o els 51 l/m² de Margalef (Priorat) i de la Roca del Vallès (Vallès Oriental).

També ha tornat a ploure amb ganes al País Valencià i a les Balears, on hi ha hagut alguns aiguats. S’han fregat els 100 l/m² a Benassal (Alt Maestrat) i s’han superat els 50 l/m² a Sant Joan de Labritja (Eivissa). Aquestes són algunes de les imatges que han deixat les pluges a Catalunya:

stats