La méteo

Sense treva del temps mogut i de tardor

Els xàfecs continuaran caient dijous i la resta de la setmana en diversos punts del país

3 min

BarcelonaLes precipitacions de les últimes hores han deixat alguns registres locals que s’acosten o superen els 100 l/m² a l’Ebre i al nord del País Valencià (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). De fet, aquest dijous seguirà plovent en aquestes zones, mentre que a la resta del país s’espera un cel més canviant, amb alguns xàfecs més dispersos però localment intensos, sobretot al Camp de Tarragona i a la tarda al Pirineu i Prepirineu. La inestabilitat es mantindrà de cara als pròxims dies amb noves precipitacions, tot i que amb molta incertesa sobre l’evolució de la situació. Tot plegat amb un ambient que es mantindrà força tardorenc.

Dijous: nous ruixats

Aquest dijous serà una jornada canviant i amb una mica de tot. Durant tot el dia poden arribar ruixats entre les Terres de l’Ebre i el centre i nord del País Valencià, localment sense descartar alguns aiguats o acumulacions abundants. Durant el matí també poden caure xàfecs dispersos a la costa i prelitoral de Tarragona i de Barcelona.

A la tarda també cauran xàfecs i tronades irregulars i localment fortes al Pirineu i Prepirineu i en zones properes, així com al Camp de Tarragona. El Meteocat té alertes activades per pluja intensa en gran part de les comarques de Tarragona i del Pirineu i Prepirineu, així com per acumulacions de fins a 100 l/m² en 24 hores al Montsià, el Baix Ebre, la Ribera d’Ebre i la Costa Daurada.

Dia de cel variable i temps mogut, sense descartar algun ruixat dispers a la resta del país, sobretot a la tarda. De nou, les comarques de Girona i les Balears quedarien més al marge d’aquesta situació. Tot plegat amb unes temperatures que es mantindran semblants o pujaran lleugerament al centre del dia. Es mantindrà l’ambient de tardor, amb la majoria de màximes entre els 18 ºC i els 24 ºC.

Divendres: més pluja

Les últimes actualitzacions dels models meteorològics indiquen que divendres podria ploure de forma més continuada i extensa al centre i al sud del país –el nord del territori tornaria a quedar de nou més al marge–. Les acumulacions més importants es concentrarien al voltant de l’Ebre i del nord del País Valencià, on al llarg de tots aquests dies es poden acumular localment entre 100 i 200 l/m².

Es manté la incertesa els pròxims dies

La previsió segueix ballant molt a partir del cap de setmana, ja que l’abast de les precipitacions dependrà de l’evolució de l’embossament d’aire fred. Segons indiquen els mapes ara mateix, dissabte plouria més aviat a Ponent, i diumenge seria un dia d’impàs amb restes d’alguns ruixats. És possible que entre dilluns i dimarts les pluges siguin més generals. Un extrem encara molt incert que haurem d’anar confirmant. Les temperatures pujaran, però es mantindran a ratlla i més pròpies de tardor.

Balanç de les pluges

Les precipitacions que han anat caient des del vespre i nit de dimarts ja han acumulat aquestes últimes hores més de 130 l/m² als Alfacs (Montsià). També s'han registrat gairebé 70 l/m² a l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp), més de 70 a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) o 50 a Ulldecona (Montsià). No han estat pluges tan extenses i abundants com es preveia inicialment, però han anat sumant litres al sud. També al nord del País Valencià hi ha plogut de valent, amb alguns registres que puntualment han superat els 100 l/m², com ara en els municipis de Borriana, Xert o Santa Magdalena de Polpís. A la resta de comarques han caigut xàfecs més dispersos i locals. Ni de bon tros ha plogut a tot arreu, però localment hi ha hagut algun patac d'aigua, com el que ha afectat la ciutat de Barcelona aquest dimecres a la tarda, amb fins a 20 l/m² o més en alguns barris.

stats