La Méteo
previsions 28/08/2023

La méteo: Nits fresques arreu del territori i vent als dos extrems del país

Mala mar al nord de la Costa Brava i alguns xàfecs entre dimarts i dimecres

4 min

BarcelonaLes pluges d'aquest diumenge suposaran un punt d'inflexió en la situació de greu sequera que arrosseguem. No són la solució, però sens dubte hauran servit per alleujar notablement la situació en algunes zones, tant a les capçaleres dels rius com en punts de la costa central on amb prou feines s'havien acumulat 250 l/m² en els últims dotze mesos. No han sigut pluges del tot generals, però durant els pròxims dies podria haver-hi noves oportunitats de precipitacions.

Ahir va ser el dia més plujós des del 7 de febrer a Catalunya. Algunes estacions del Pirineu Oriental no rebien tanta pluja en un sol dia des del temporal Gloria del gener del 2020. És el cas, per exemple, de Molló, on els més de 100 l/m² d'ahir no tenen precedents des de llavors. Algunes estacions del Maresme també van rebre pluges que feia molt de temps que no es veien. A Cabrils els més de 60 l/m² d'ahir són la pluja més abundant des de l'abril del 2020. Al centre de Barcelona i a Badalona no plovia tant des del març del 2022.

Pluja diària d'aquest any a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat. 100 és el dia més plujós del temporal 'Gloria'

Del conjunt de precipitacions d'ahir destaquem, per exemple, els 128 mm de Camprodon, els 106 mm de Molló, els 91 mm de Sant Pau de Segúries, els 76 mm del Lac Redon, els 73 mm de Sant Joan de les Abadesses o els 64 mm de Cabrils.

Avui comencem el dia amb un ambient de plena tardor quant a temperatures. La matinada ha estat molt fresca i ha calgut estirar el llençol en moltes comarques (o la manta al Pirineu!). Destaquem algunes mínimes registrades de bon matí:

Barcelona (Raval): 18 ºC

Tarragona: 18 ºC

Lleida: 16 ºC

Girona: 12 ºC

Vic: 10 ºC

Viladrau: 9 ºC

Núria: 4 ºC

Bonaigua: 1 ºC

Avui les precipitacions es concentraran al vessant nord del Pirineu i cauran amb intensitat feble i en forma de neu per damunt dels 2.300 m, pujant fins als 2.500 m al migdia. A la resta del país el dia pot ser variable i mig ennuvolat, sobretot en comarques del nord i de l'est. La temperatura es recuperarà a la costa i al prelitoral, on podran superar els 30 ºC amb facilitat. A l'interior i al Pirineu li costarà de pujar, amb màximes que no passaran en molts casos dels 25 ºC.

Temperatura màxima prevista per dilluns
Pluja total acumulada per dilluns

La tramuntana i el mestral continuaran bufant amb moltes ganes i la situació serà molt moguda per ser finals d'agost, amb trams de forta maror i onades que poden superar els 3 metres. A la resta del litoral el mar estarà força més remenat que fa alguns dies. El Meteocat té actiu un avís de perill alt per mala mar al nord de la Costa Brava (amb forta maror i maregassa al nord del cap de Begur) i també alerta de cops de vent forts al Pirineu, a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre.

Avís per fort vent

Els pròxims dies també seran variables i mig ennuvolats, però en aquest cas pot haver-hi, a més a més, alguns ruixats curts però intensos en un triangle entre Barcelona, Girona i Vic. En totes aquestes comarques el temps serà sobretot insegur entre dimarts a última hora i dimecres, però quan plogui serà sempre en forma de ruixats curts i sobtats, que poden anar acompanyats de tempesta.

Sembla que la inestabilitat tornarà a augmentar a partir de divendres, i a hores d'ara no és gens descartable un nou episodi de pluges força extenses i més o menys abundants de cara al cap de setmana que ve. Alguns models hi apunten ja amb força confiança, d'altres encara veuen poc clara aquesta possibilitat. En tot cas sembla probable que com a mínim al Pirineu i Prepirineu a partir de divendres el temps serà força més insegur.

Tornarà la calor intensa?

Seria realment estrany que tornés una situació de calor tan forta com la dels últims dies, però els últims anys ja ens han ensenyat que en el context d'escalfament global actual la calor encara pot tornar, no només al setembre, sinó fins i tot a l'octubre. Fins divendres la temperatura serà, com a molt, normal per a l'època, però és incert si la temperatura podria tornar a fer una pujada notable a partir de diumenge i de cara a l'inici de la setmana següent. De moment aquest no és l'escenari més probable, però caldrà seguir aquesta possibilitat.

Baixada de 14 graus en tres dies

Ahir la temperatura va arribar a baixar sota zero en alguns punts alts del Pirineu. És el cas de Boí, a la cota 2.500, on la mínima va ser de -0,5 graus, i a Espot, on es va baixar fins a -0,2. Que això passi a l'agost no és un fet excepcional, però feia tres anys que no passava. Ahir al migdia de mitjana hi va haver set graus menys dels que tocaria a Catalunya, una anomalia molt marcada i que contrasta amb els set graus més del normal que encara hi va haver dijous. En tres dies la temperatura ha baixat 14 graus de mitjana a Catalunya, un fet molt poc habitual.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat
stats