La méteo

La méteo: de les fortes tempestes a la calma en poques hores

Dimecres tindrem l'última tongada de xàfecs i de tronades a moltes comarques

3 min

BarcelonaLes pluges d’aquestes últimes hores han escombrat gran part de Catalunya, especialment el litoral, el prelitoral i la Catalunya Central. En general, han estat precipitacions febles i d’anar fent sense fer mal que han deixat entre 10 i 20 l/m² en molts punts, però localment s'han superat els 30 o 40 l/m² amb crescuda de rius i de pantans, mentre que a les Balears i al País Valencià han caigut alguns aiguats (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Un temps ben mogut que es mantindrà de cara al dimecres amb xàfecs i tempestes irregulars i localment forts en moltes comarques. Per aquesta raó, Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat. No obstant això, serà l’últim dia d’inestabilitat i de fresca, ja que a partir de dijous el temps canviarà radicalment.

Dimecres: xàfecs i tempestes

Nou dia de cel canviant i de temps mogut. Durant el matí de dimecres ja es pot escapar algun ruixat dispers en punts de la costa, del prelitoral i del nord-est sense descartar algun patac d’aigua local. Però serà a partir del migdia i durant la tarda quan s’esperen xàfecs i tempestes irregulars en diverses comarques que localment seran forts i poden anar acompanyats de calamarsa o de pedra. I atenció perquè la cota de neu caurà fins als 2.300 o 2.000 metres al Pirineu, on es poden tornar a veure les cotes altes enfarinades.

Aquestes precipitacions cauran sobretot en àrees del Pirineu i del Prepirineu, de la Catalunya Central, del prelitoral i del nord-est. No obstant això, al vespre i a la nit poden arribar també a l’àrea de Barcelona i al Camp de Tarragona. El Meteocat té activades alertes en moltes comarques per pluja forta que pugui deixar més de 20 l/m² en només mitja hora:

Tot plegat amb temperatures que es mantindran força semblants, tot i que pujaran una mica al sud i a Ponent i baixaran al nord del país. Moltes màximes es mouran entre els 17 °C i els 23 °C, però es vorejaran els 25 °C en àrees de Ponent i del sud. En conjunt l’ambient serà fresc per a l’època amb termòmetres a ratlla.

Dijous: clara millora

La inestabilitat marxarà de cop i s’espera una jornada molt tranquil·la i sense precipitacions enlloc. El sol dominarà amb el permís d’alguns intervals de núvols inofensius. Un canvi radical de temps que anirà acompanyat d’una clara pujada de les temperatures diürnes. Jornada per aprofitar amb un ambient més càlid al centre del dia.

Més calor els dies vinents

Les temperatures pujaran encara més entre divendres i el cap de setmana amb cada cop més calor. Moltes màximes es mouran entre els 25 °C i els 30 °C, però a Ponent es podran superar lleugerament aquestes xifres. Un ambient més normalitzat per a l’època i sense cap nova calorada a la vista. La calma dominarà amb força sol i tan sols algun ruixat de tarda al Pirineu, sobretot el cap de setmana pel pas d’una cua de front molt desgastat. No es veu una nova situació de pluges amb cara i ulls a mitjà termini.

Balanç de les pluges del dimarts

Les precipitacions van arrencar ahir de bon matí al pla de Lleida i a les Terres de l’Ebre, on va anar plovent de forma continuada i feble. Una aigua molt benvinguda en una zona especialment afectada per la sequera encara ara. Les pluges van anar circulant en direcció nord-est i van afectar gran part del país, especialment el litoral, el prelitoral i la Catalunya Central.

Si ens fixem en el sud, s’han acumulat més de 15 l/m² o de 25 l/m² en àrees de l’Ebre i de l’interior de Tarragona, destacant els gairebé 30 l/m² d’Aldover (Baix Ebre). Pel que fa al pla de Lleida, s’han registrat entre 5 l/m² i 10 l/m². A la resta del país, molts registres es mouen entre els 10 l/m² i els 20 l/m², però localment s’han assolit o superat els 30 o 40 l/m², com ara els 46 l/m² d'Orís (Osona) o els 42 l/m² de l'Observatori Fabra de Barcelona. Aquesta última xifra fa que en aquest punt de la capital catalana ja hi hagi plogut més aquest 2024 que en tot l'any passat, dada que evidencia la greu sequera que arrosseguem. Una aigua que ha beneficiat especialment el sistema Ter-Llobregat, on els rius van ben plens i han fet pujar els embassaments d'aquest sistema fins al gairebé 35%.

Per la seva banda, a les Balears i al País Valencià han caigut autèntics aiguats en alguns casos. Per exemple, a l’aeroport de Palma hi ha hagut greus inundacions a causa d’una tempesta que ha deixat més de 100 l/m² de cop i que ha obligat a desviar diversos vols.

stats