La méteo

Tornen els xàfecs i les tempestes, localment intenses

Avisos per tronades i aiguats al sud, a la costa i al prelitoral

4 min
Línia de tempesta descarregant aquest migdia, damunt de Barcelona

Les tronades seran les protagonistes durant la primera part del cap de setmana. Una bossa d'aire fred despenjada des de latituds més altes ens creuarà damunt de la nostra vertical i generarà un temps insegur i tempestuós. Els xàfecs seran irregulars i descarregaran de manera aleatòria, amb més probabilitat a les comarques de Ponent, sud del país i façana costanera.

De fet, el Meteocat ha emès un avís per pluja intensa i temps violent al llarg del dia que afecta especialment les comarques del litoral i prelitoral central i sud. Localment, podran caure en forma de tempesta, amb calamarsa o pedra; per tant, caldrà estar atents a aquesta situació i anar amb compte si hem de fer alguna activitat a l'aire lliure pel risc de patir alguna tamborinada (20 o 30 mm en menys de mitja hora) o alguna pedregada sobtada, amb esclafits o ratxes molt fortes de vent.

Avís per pluja intensa previst per dissabte

De les darreres hores, cal destacar la calor d'ahir divendres, que va tornar a ser intensa, amb fins a gairebé 37 °C a Ponent i nits tropicals (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Un ambient molt càlid i plàcid de ple estiu que té les hores comptades, ja que el canvi de temps previst afavorirà a una baixada clara de les temperatures.

Dissabte: tongada de xàfecs

Ja de matinada arribaran tronades i xàfecs pel sud i per Ponent que acabaran arribant a qualsevol comarca fins a l’hora de dinar. Localment seran forts, especialment al centre i al sud del país. La probabilitat més elevada de xàfecs forts estarà localitzada al Camp de Tarragona, a la Depressió Central i al Penedès. Durant les hores centrals del dia els xàfecs cauran a qualsevol punt del Pirineu i a la Catalunya Central. 

A primera hora d'aquest dissabte ja hem registrat les primeres tronades, tal com ha captat el radar del Meteocat, de bon matí. Els xàfecs més forts circulaven pel Camp de Tarragona, l'Ebre i davant de la costa sud.

Imatge del radar, a les 9.00h

Durant la tarda s'obriran clarianes i només cauran nous xàfecs al Pirineu, el Prepirineu o algun d'aïllat al prelitoral o als Ports. Cap al final de la jornada aniran desapareixent les precipitacions.

Pluja total acumulada

En aquest sentit, el Meteocat ha activat l’alerta per pluja intensa a més de mig Catalunya, i Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Inuncat. Com més al nord-est, més escassa serà la precipitació. Entre la tarda i el vespre tindrem més calma, sense descartar algun ruixat local. El vent del sud bufarà amb ganes, sobretot a la costa i en zones elevades.

Tot plegat amb unes temperatures que baixaran clarament. El descens serà general, però acusat al Pirineu i en zones de l’interior. Moltes màximes es mouran entre els 25 °C i els 30 °C, lluny dels 35 o 37 °C de les últimes hores. A l'interior, en moments de cel cobert i xàfecs les màximes no passaran dels 25 °C. Fins i tot farà més fresca en zones de muntanya. Una calor molt a ratlla per ser a l’últim cap de setmana de juny.

Temperatura màxima prevista

Diumenge: el temps no fa net

El temps serà molt més tranquil i la jornada molt més aprofitable diumenge, però no farà net del tot. Poden caure alguns ruixats sobretot a la tarda en zones de muntanya i de l’oest. No obstant això, hi haurà força estones de sol en conjunt.

El cel estarà més cobert a Ponent i cauran alguns ruixats a partir del migdia al Pirineu, al Prepirineu i al pla de Lleida. Els xàfecs es reactivaran a darrera hora del dia i durant la matinada a la meitat oest del país, des del Pirineu fins a les Terres de l'Ebre. De fet, s'aproxima una nova borrasca per Galícia que tornarà a inestabilitzar el temps, sobretot de cara a dilluns.

Pluja total acumulada prevista per diumenge

Les temperatures es mantindran semblants a les de dissabte o pujaran lleugerament amb calor moderada, i es mouran entre els 25 °C i els 30 °C. Al nord de l’Empordà bufarà la tramuntana fins al migdia.

Temperatura màxima prevista

Dilluns tornarà a ploure

Els diferents models meteorològics segueixen marcant una tongada de xàfecs i tempestes de forma general a tot Catalunya. Sembla que on més plourà serà al Pirineu i al Prepirineu oriental i al nord-est del país, localment amb força, i potser amb pedra o calamarsa.

Probabilitat de precipitació prevista per dilluns

Les temperatures es mantindran frenades. Els models, de fet, indiquen que aquesta davallada del termòmetre es mantindrà al llarg de tota la setmana vinent. No s'espera cap fredorada però l'ambient serà una mica més fresc respecte al que tocaria per aquestes dates, amb calor molt moderada i nits fresques al Pirineu i a l'interior.

Balanç de la pluja de dissabte:

El front de tempestes ha deixat xàfecs abundants quem en alguns casos, han provocat algunes inundacions o danys diversos. Fins i tot, s'han observat indicis de temps violent, com esclafits o petits tornados a la línia de la costa.

  • El Montmell: 34 mm
  • Constantí: 30 mm
  • Vilobí d'Onyar: 27 mm
  • Terrassa: 26: mm
  • Tarragona: 23 mm
  • Sant Sadurní d'Anoia: 24 mm
  • El Canós: 21 mm
  • Sant Pere Pescador: 18 mm
stats