La méteo

La méteo: xàfecs abans d'un cap de setmana amb una mica de tot

Ruixats i tronades irregulars a les portes d'un cap de setmana que començarà més tranquil però que pot acabar més mogut

3 min

BarcelonaLa calma del dijous ha durat poc, ja que aquest divendres arriba un nou canvi de temps impulsat per una profunda borrasca atlàntica que a casa nostra ens afectarà indirectament. La nuvolositat i la inestabilitat aniran a més amb xàfecs que poden caure en diverses comarques, localment amb alguna tempesta intensa. Ja hi ha hagut aiguats importants a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona que han deixat més de 60 l/m² en poca estona de forma puntual i diverses incidències (trobareu totes les dades i imatges actualitzades de l'episodi al final d'aquesta informació). El cap de setmana començarà més tranquil, però pot acabar amb nous ruixats. Tot plegat amb temperatures cap amunt.

Divendres: nou canvi de temps

Serà una jornada clarament més moguda. Tindrem intervals de núvols arreu i els xàfecs ja cauran de matinada i de bon matí en punts de les comarques de Tarragona i de Lleida. Poden repetir-se algunes tempestes fortes, sobretot entre l’Ebre i el Camp de Tarragona. Al llarg del dia, els ruixats poden arribar de forma irregular i dispersa pràcticament a qualsevol punt del país.

Alguna tronada pot ser intensa, raó per la qual el Meteocat ha activat una alerta per pluja intensa a les comarques de Tarragona i les del centre i sud de Barcelona. Atenció a la cara sud del Pirineu i del Prepirineu de Lleida, ja que la pluja hi caurà de forma continuada i abundant. El Meteocat també ha emès una alerta per acumulacions de 100 l/m² en aquesta zona, així com per ventades fortes del sud a les cotes altes de l’Alt Pirineu. A més, Protecció Civil té activada l'alerta del pla Inuncat. Tot plegat amb temperatures que pujaran, tant de dia com de nit.

Dissabte: dia per aprofitar

Tot i que a primera hora quedaran restes de nuvolades i d’alguns ruixats o gotellades locals, el primer dia del cap de setmana serà per aprofitar-lo. El sol guanyarà terreny i la resta de la jornada no s’espera pluja enlloc. Les temperatures pujaran encara més i tocaran sostre, amb calor sense extrems al centre del dia. Moltes màximes es mouran entre els 25 °C i els 30 °C, amb nits entre suaus i fresques. Atenció amb el vent fort del sud a les cotes altes del Pirineu, que també es deixarà notar a la Costa Brava.

Diumenge: nous ruixats

Encara amb una mica d’incertesa, els mapes indiquen que la inestabilitat anirà a més diumenge. Al llarg del dia poden caure nous ruixats dispersos en punts del litoral, del prelitoral i de la meitat nord del país. No es descarta alguna tronada localment intensa, mentre que la calma i el sol encara dominarien com més al sud i a Ponent. Una situació poc definida encara que haurem d’acabar de confirmar. Tot plegat amb una baixada dels termòmetres i l’entrada del vent del nord als dos extrems del país.

Nova refrescada a la vista

La setmana que ve començarà amb restes de xàfecs i de tronades en algunes comarques, sobretot de la meitat sud del país. Tornaran a baixar les temperatures, amb una refrescada que farà que l’ambient sigui més propi de principis de tardor que no pas de la primera quinzena de setembre. Les nits tornaran a ser molt fresques en general i fredes en zones de muntanya.

Balanç dels xàfecs del divendres

Els xàfecs han arribat molt puntuals de matinada a les Terres de l'Ebre, on han deixat autèntics aiguats. Destaquen els més de 68 l/m² caiguts a l'Aldea (Baix Ebre), 49 dels quals en tan sols mitja hora. També s'han registrat 45 l/m² a Amposta (Montsià), 36 l/m² a l'Ametlla de Mar o 35 l/m² al Perelló (Baix Ebre). Les tempestes més destacades s'han traslladat al Camp de Tarragona, on ja s'han acumulat 54 l/m² a Tarragona ciutat o 40 a Vinyols i els Arcs (Baix Camp). També hi ha hagut algun patac d'aigua entre el Maresme i la Selva, destacant els 22 l/m² de Malgrat de Mar. Tot plegat ha provocat diverses incidències.

stats