La méteo

Tornen la neu, la pluja i el fort vent aquest cap de setmana

El pas d’un front actiu complicarà el temps entre dissabte a la tarda i diumenge

2 min
La neu i els núvols tornaran a ser els protagonistes.

Encetem el primer cap de setmana de març amb un canvi de temps força més contundent que el de la matinada de divendres. El plat fort arribarà a partir de la tarda de dissabte i fins a primeres hores del matí de diumenge, quan ens creuarà un front actiu que ens portarà xàfecs, nevades baixant de cota i fortes ventades.

Dissabte: primers canvis

A partir del matí, ja arribaran precipitacions continuades a la cara sud del Pirineu i Prepirineu de Lleida amb una cota de neu de 1.200 metres, mentre que a la resta del país els intervals de núvols aniran a més amb el pas de les hores. També bufarà vent de garbí, que provocarà una alteració marítima significativa i una pujada transitòria de la temperatura, sobretot al nord-est.

Serà a partir de la tarda i vespre quan començarà a arribar una tongada de xàfecs per Ponent que, amb el pas de les hores, s’estendran per tot el territori en direcció est. La cota de neu se situarà al final del dia al voltant dels 1.000 metres.

Nit i matinada: arriba el plat fort

Entre la nit i la matinada de dissabte a diumenge, els xàfecs poden arribar a qualsevol comarca. Seran menys destacats al centre i sud del país, però al Pirineu, Prepirineu i al nord-est es produiran les precipitacions més destacades, fins i tot sense descartar alguna tempesta localment intensa i acompanyada de calamarsa.

Atenció amb la cota de neu, ja que pot baixar cap als 1.000 o 800 metres, puntualment per sota, tant a tot el Pirineu com en altres zones de muntanya del país. Per tant, nevarà fins a les valls pirinenques i també ho pot fer en indrets com el Montseny, els Ports, la serra de l’Albera, les Guilleries o les muntanyes de Prades.

Es poden acumular més de 20 o 30 centímetres de neu nova a les cotes mitjanes del Pirineu, sobretot a partir dels 1.400 metres de la cara sud del Pirineu i Prepirineu de Lleida. Les fortes ventades aniran a més al llarg de la matinada al sud, a l’Empordà i als cims del Pirineu, amb torb.

Diumenge: fort vent i més fred

Fins a primera hora del matí poden quedar ruixats entre Girona i Barcelona, però acabaran marxant mar endins. La notícia del dia serà la forta ventada de mestral al centre i sud del país, amb ratxes localment fortes o molt fortes. També bufarà la tramuntana al nord de l’Empordà i als cims del Pirineu, amb cops de vent propers o superiors als 100 km/h.

Entre el migdia i la tarda poden créixer nuvolades i no es descarta alguna gotellada o ruixat aïllat al nord-est i al Pirineu amb una cota de neu d’uns 800 metres, poca cosa. No obstant, a la majoria de comarques hi dominarà el sol amb ambient més fred, baixen les temperatures. Independentment, es mantindrà la nevada a la cara nord del Pirineu.

Setmana que ve

Després del front del cap de setmana, sembla que la calma tornarà a dominar a la majoria de comarques, amb el permís d’alguns ruixats al nord-est i al Pirineu i restes de les ventades als extrems. Potser a partir de divendres ens visitaran borrasques més actives, amb més pluja, cosa que encara és incerta i que caldrà confirmar la setmana vinent.

stats