La méteo

Torna la calma dimarts, però amb matisos i calor a ratlla

Les temperatures es mantindran a ratlla amb fresca de nit i calor moderada de dia

3 min

Els xàfecs i les tempestes de dilluns, primer dia de juliol, han deixat alguns aiguats i, fins i tot, més de 60 l/m² a l’Ebre amb algunes incidències (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). De fet, ha estat l'inici de juliol més plujós dels últims dotze anys, i el segon dels últims quinze anys. Un embossament d’aire fred que dimarts ja serà història i tornaran la calma i el sol en general. Tan sols hi haurà algunes nuvolades de tarda que, a tot estirar, deixaran algun ruixat de tarda a l’interior nord-est. Les temperatures es mantindran molt a ratlla per trobar-nos a ple estiu.

Dimarts: més calma

Ens llevarem amb ambient força fresc a tot arreu, caldrà agafar jerseis en moltes comarques a primera hora. Matí més propi de la primavera que no pas del juliol. Les temperatures remuntaran al centre del dia, però la calor serà molt moderada amb la majoria de màximes entre els 25 °C i els 30 °C.

Tot plegat amb molta més calma i ja sense la inestabilitat de dilluns. El sol dominarà en conjunt, amb el permís d’algunes boires o núvols baixos matinals. A la tarda creixeran nuvolades en zones de muntanya que poden deixar algun ruixat local a l’interior nord-est i al Pirineu oriental. No obstant això, serà un dia molt aprofitable i sense pluja en el conjunt del país. El mestral i la tramuntana bufaran al sud del territori i al nord de l’Empordà.

Dimecres: petits canvis

L’entrada de vent humit de mar cap a terra farà augmentar els intervals de núvols baixos entre la costa de Barcelona i el sud de la de Girona. No es descarta alguna gotellada en aquestes zones. Tot i aquests petits canvis, el sol i la calma continuaran dominant a la majoria de comarques amb nuvolades de tarda poc importants en àrees de muntanya. Les temperatures pujaran una mica més, però es mantindran a ratlla.

Pocs canvis fins al cap de setmana

La calma continuarà dominant amb força sol els pròxims dies. Les temperatures es mantindran lleugerament per sota de la mitjana amb fresca de nit i calor moderada de dia; tan sols a Ponent l’ambient serà marcadament més càlid. A partir de divendres els termòmetres pujaran amb més ganes, però el cap de setmana la inestabilitat pot augmentar amb nous ruixats, sobretot al nord del país.

Balanç de les pluges de dilluns

El primer dia del mes de juliol ha estat plujós i molt fresc per a l’època amb xàfecs i tempestes en moltes comarques. De matinada ha plogut amb ganes sobretot a Ponent i al Pirineu i Prepirineu, mentre que al matí ha estat el torn de la meitat sud i de la costa de Barcelona. A la tarda han caigut xàfecs i tronades irregulars en zones de la meitat nord. En alguns casos hi ha hagut autèntics aiguats locals, sobretot durant la matinada i el matí. Destaquen els 64 l/m³ acumulats a l’Aldea (Baix Ebre), 40 dels quals caiguts en tan sols mitja hora. També s'han registrat 51 l/m² a Ulldecona i 37 l/m² a l'illa de Buda (Montsià), 51 l/m² a Balaguer (Noguera) o 32 l/m² a Sant Pau de Segúries (Ripollès). Destaca l'aiguat de matinada a Balaguer, que ha inundat i provocat danys en equipaments municipals i dues residències de gent gran, amb el tancament durant uns dies de la piscina municipal a causa dels desperfectes. També hi ha hagut talls en diverses línies de tren del sud del país i hi ha hagut retards en vols de l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat.

stats