La méteo

Primers dies de tardor inestables i sense fer net del tot

Es mantenen els avisos per possibles xàfecs intensos

3 min
Albada, des de Sant Pere Pescador

Les pluges s’han estès per més comarques aquestes últimes hores, tot i que ni de bon tros a tot arreu, amb aiguats torrencials i inundacions a l'Ebre i al Camp de Tarragona. Aquesta setmana ja s’han acumulat més de 100 i de 200 l/m² en alguns punts de la Costa Daurada i de l'Ebre (trobareu totes les dades amb imatges al final d’aquesta informació). De cara a aquest diumenge el temps es mantindrà mogut, amb nous xàfecs en força comarques, però de forma molt irregular. De fet, durant la matinada s'han tornat a registrar entre 15 i 20 mm en alguns sectors de l'Ebre. Per tant, haurem d'estar pendents del cel en nombrosos esdeveniments culturals previstos en alguns punts del país, especialment per les festes de Santa Tecla i de la Mercè. En general, no s’esperen pluges continuades i la situació serà molt canviant. Un temps típic de tardor, estació que precisament arriba oficialment avui mateix.

Diumenge: el temps no fa net

El dia començarà gris i rúfol, amb un cel ben carregat i amenaçador, sobretot a la costa, al prelitoral i al Pirineu. Veurem poc el sol, tret d'algunes clarianes tímides.

Al llarg del dia els ruixats aniran quedant concentrats a l’àrea del Pirineu i del Prepirineu, i aquesta vegada també arribaran al nord-est del país. No es descarta alguna forta tempesta en aquestes zones.

De fet, hi ha avisos per xàfecs intensos al llarg de la jornada.

Avís per pluja intensa prevista.

Els models indiquen activitat, amb nous ruixats que, localment, seran d'intensitat moderada a forta.

En canvi, les pluges abandonaran el centre, el sud i l’oest del país en una jornada més aprofitable, amb més estones de sol durant la tarda i un ambient més càlid.

Les temperatures pujaran més el diumenge, en què arriba oficialment la tardor, concretament a les 14.44 h. Les màximes arribaran fins als 25 °C a Ponent, a l'interior de les Terres de l'Ebre i al prelitoral.

Dilluns i dimarts: últims dies de xàfecs

Entre dilluns i dimarts encara cauran alguns xàfecs i tempestes de forma irregular en comarques de Barcelona, Girona i al Pirineu i el Prepirineu. En canvi, la calma anirà guanyant terreny al sud i a Ponent, i a partir de dimecres l’embossament d’aire fred marxarà del tot i tornaria la calma almenys durant un parell o tres de dies.

Les temperatures remuntaran a partir de mitjans de setmana, amb migdies més càlids però sense cap calorada inusual a la vista.

Balanç de les pluges

La pluja del darrer episodi es va focalitzar al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, amb valors acumulats que van fregar els 100 l/m² en alguns observatoris, entre divendres i dissabte. Al Camp de Tarragona, els aiguats torrencials van deixar prop de 130 l/m² a Salou (Tarragonès) i entre 70 i més de 100 l/m² en municipis com Reus i Cambrils (Baix Camp) o a Tarragona ciutat. Aquest passat dissabte la pluja ha deixat més de 90 l/m² a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), 44 l/m² a Alcanar (Montsià) i 39 l/m² al Pont de Suert (Alta Ribagorça), amb registres de precipitació menys destacables a la resta del país. Tot seguit, destaquem les pluges més destacades de les darreres 24 h:

  • L'Ametlla de Mar: 91 mm
  • Espot (2.400 m): 74 mm
  • El Pont de Suert: 73 mm
  • Illa de Buda: 45 mm
  • Vilanova de Meià: 43 mm
  • Alguaire: 34 mm
  • Raimat: 25 mm

Des de dimarts que ha anat plovent aquí i allà i les quantitats són en alguns casos molt destacables. On més ha plogut i amb diferència aquesta setmana ha estat en punts de l'Ebre i del Camp de Tarragona, així com en alguna raconada del Pirineu de Lleida. En aquestes zones hi ha acumulacions de pluja puntuals superiors als 150 o 200 l/m², molt superiors a la pluja que cal esperar durant tot el mes de setembre.

stats