Temps poc lluït divendres a l’espera d’alguns xàfecs per Reis
Les temperatures pujaran transitòriament durant el cap de setmana
BarcelonaLa calma anticiclònica dels últims dies comença a debilitar-se. Aquest divendres ens creuarà la cua d’un front atlàntic desgastat que farà augmentar la nuvolositat en general, però més enllà d’alguns ruixats a la cara nord del Pirineu no s’espera pluja. El pròxim canvi de temps no tardarà a arribar, ja que el dia de Reis ens visitarà un altre front més actiu que pot provocar xàfecs a diverses comarques. I al llarg de la setmana que ve el temps es mantindrà mogut i variable. Les boires cada cop seran menys persistents i gèlides a Ponent a partir del cap de setmana. Les temperatures pujaran a partir de dissabte, amb vent del sud i nits menys fredes, després que els termòmetres hagin tocat fons aquestes últimes hores (trobareu les temperatures mínimes sota zero més destacades al final d’aquesta informació).
Divendres: més núvols
El pas del front desgastat provocarà que la nuvolositat vagi a més al llarg de divendres. Fins i tot el cel quedarà cobert en diverses comarques, sobretot a la tarda, al nord i a l’oest. No obstant això, de pluja pràcticament no se n’espera. Tan sols cauran alguns ruixats entre la tarda i la matinada de dissabte a la cara nord del Pirineu, amb una cota de neu ben alta, d’uns 2.000 m, o localment per sobre. Un canvi de temps que serà força descafeïnat.
Les boires es mantindran a Ponent, tot i que algunes s’aixecaran més fàcilment, sobretot al voltant de la vall de l’Ebre a causa del vent lleuger de mestral. En totes aquestes àrees les temperatures màximes pujaran, però es mantindran semblants o lleugerament més baixes a la resta de Catalunya. En canvi, les mínimes pujaran en general, amb glaçades menys intenses a l’interior i a les valls pirinenques. També entrarà una mica de tramuntana al nord de l’Empordà, i el sol dominarà a les Balears i al sud del País Valencià.
A l’espera d’un nou front per Reis
El cap de setmana serà tranquil i aprofitable en general, tot i que el cel no acabarà de fer net del tot i es mantindran alguns intervals de núvols que no deixaran precipitacions enlloc. El vent del sud es reforçarà, i bufarà sobretot diumenge amb alguns cops forts al nord-est i als cims del Pirineu. Les temperatures pujaran clarament, tant de nit com de dia, i les boires seran cada cop menys persistents i gèlides a Ponent. Les glaçades nocturnes seran més locals i febles.
Les cavalcades es podran celebrar sense cap mena de problema, ja que no s’espera pluja diumenge al vespre. Però entre la nit i el dia de Reis ens arribarà un nou front més actiu que, segons indiquen els mapes ara mateix, podria deixar xàfecs a diverses comarques, sobretot de l’oest i del Pirineu occidental. Seria un dia festiu més mogut, amb neu a gran part del Pirineu baixant de cota fins als 1.700 m o per sota. Al llarg de la setmana que ve ens podrien arribar nous fronts. D’aquesta manera, es posarà punt final definitiu a tants dies de monotonia anticiclònica.
Nova matinada molt freda
La temperatura ha tornat a baixar amb ganes en fondalades de l'interior, del Pirineu i del Prepirineu durant la nit i primera hora d'aquest dijous, amb mínimes que en alguns casos han caigut per sota dels -5 °C i han provocat glaçades intenses. El mercuri ha baixat fins als -9,0 °C a Das (Cerdanya) i fins als -7 °C al Pont de Suert (Alta Ribagorça) i a Guixers (Solsonès). També destaquen els -6 °C de Lladurs (Solsonès) i els -5 °C de municipis com ara Prades, Puigcerdà, Tremp, Guardiola de Berguedà o Sort. Les mínimes han baixat més a la Costa Brava gràcies a l'absència de núvols baixos, amb algunes glaçades a prop de mar. Destaquen els -1,6 °C de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) i els -1,2 °C de Fogars de la Selva (Selva).
Balanç del 2024
La temperatura del 2024 ha quedat 2,1 ºC per sobre de la mitjana a Catalunya. Això corrobora que l'any passat va ser el tercer més càlid des que es prenen dades al nostre país, només per darrere dels anys 2022 i 2023. Així ho confirma el balanç climàtic anual del Servei Meteorològic de Catalunya.
Mai abans s'havien produït tres anys tan càlids consecutivament, un fet sense precedents des que es tenen registres a Catalunya. A les estacions amb més de 75 anys de dades el 2024 també ocupa el tercer lloc en el rànquing d’anys càlids, incloent-hi els observatoris centenaris del Fabra i de l'Ebre, amb 111 any i 120 anys respectivament. A nivell mundial, les dades provisionals confirmarien que el 2024 va ser el més càlid de la història.