La méteo

Temps canviant, típic de setembre, amb més pluja a la vista

Avís per xàfecs matinals intensos de cara a diumenge

3 min
Boires i núvols baixos aquest matí, des de Castellgalí (Bages)

Les tempestes d'aquesta nit i matinada han caigut de manera molt irregular en diversos punts del país, però han afectat sobretot les comarques del Vallès Oriental, el Vallès Occidental i el Maresme (trobareu totes les dades i imatges d’aquest episodi al final d’aquesta informació). Aquests patacs d'aigua han caigut en poca estona i han provocat diverses incidències, com inundacions en baixos i soterranis. Tot plegat està associat a una borrasca situada al nord de Galícia que, en les pròximes hores, anirà perdent efectivitat, i anirem quedant lluny de la seva àrea d'influència.

Tot sembla indicar que la inestabilitat anirà a menys, però no farà net del tot.

Dissabte: temps més tranquil

De nit, matinada i a primera hora del matí encara quedaran núvols, boires i alguns ruixats dispersos, així com pluges a la cara sud del Pirineu i Prepirineu lleidatans. Durant el matí seguirà plovent per l'Alt Pirineu, amb algun últim xàfec al Prepirineu lleidatà. La nuvolositat serà abundant en punts de la meitat nord del país i també al litoral, on al migdia podrà caure algun nou ruixat entre el Camp de Tarragona i la costa central. Al pla de Lleida i l'interior de l'Ebre hi haurà més clarianes.

Nuvolositat prevista

A la tarda es reactivarà algun ruixat al prelitoral, sobretot al sud, i també podrà caure algun xàfec a les comarques gironines.

Les temperatures pujaran clarament, tant de dia com de nit, amb calor sense extrems al centre de la jornada. Moltes màximes es mouran entre els 25 °C i els 30 °C, i en la majoria dels casos seran les més altes del cap de setmana.

Temperatura màxima prevista

El vent del sud bufarà amb algun cop fort al Pirineu i a la tarda moderat a la Costa Brava.

Diumenge: nous canvis

L’últim dia del cap de setmana augmentarà la inestabilitat. Tot i que encara hi ha certa incertesa en el pronòstic, els mapes indiquen que durant el matí i el migdia cauran xàfecs en punts del litoral i del prelitoral, i a la tarda al Pirineu i al Prepirineu i a l’interior nord-est. No es descarta alguna tronada localment forta.

Pluja total acumulada prevista

El Meteocat ha activat alertes per pluja intensa al litoral i al prelitoral de Barcelona i de Tarragona.

Avís per pluja intensa prevista

Atenció amb la refrescada, ja que les temperatures baixaran en general i el descens serà acusat al nord-est. A última hora de la jornada entraran el mestral i la tramuntana al sud del país i a l’Empordà.

Temperatura màxima prevista

La matinada de diumenge serà més fresca, amb ambient de tardor al Pirineu. A les valls podran moure's entre els 5 ºC i els 8 ºC a primera hora. A la costa baixaran fins als 20 ºC i a la Catalunya interior els termòmetres quedaran al voltant dels 13 ºC.

Temperatura mínima prevista

Molta fresca la setmana vinent

De cara als pròxims dies ens espera un ambient clarament més fresc del que tocaria per a les dates. Ambient de principis de tardor, tant de dia com de nit, amb poca calor diürna i molta fresca nocturna, fins i tot fred a alta muntanya.

El temps es mantindrà canviant i mogut, amb risc de nous xàfecs, sobretot a mitjans de setmana a la meitat nord del país. Ho anirem seguint.

Balanç de les pluges de les matinades de divendres i dissabte

A primera hora de la matinada les tempestes han descarregat amb intensitat al Vallès Occidental, al Vallès Oriental i al Maresme. Destaquen, per exemple, els 41 l/m² de Vilanova del Vallès, els 37 l/m² de la Roca o els 35 l/m² de Dosrius (PN Montnegre-Corredor). A Parets s'han acumulat 21 l/m² en pocs minuts i 19 l/m² a Badalona. A la Tallada d'Empordà s'han registrat 22 l/m², caiguts amb gran intensitat.

Els xàfecs de divendres a la matinada a les Terres de l'Ebre van deixar autèntics aiguats. Destaquen els més de 72 l/m² caiguts a l'Aldea (Baix Ebre), 49 dels quals en tan sols mitja hora. També es van registrar 49 l/m² a Amposta (Montsià), 39 l/m² a l'Ametlla de Mar o 37 l/m² al Perelló (Baix Ebre). Les tempestes més destacades es van traslladar durant gran part del dia al Camp de Tarragona, on es van acumular més de 61 l/m² a Tarragona ciutat o 40 l/m² a Vinyols i els Arcs (Baix Camp) i a Constantí (Tarragonès).

stats