La méteo: les tempestes aniran a més i s'acostaran a mar
Els pròxims dies la temperatura diürna seguirà pujant, però de nit es notarà poc el canvi
BarcelonaLa calor ha afluixat avui, tot i que a prop de mar i sobretot a la costa central, que és on viu més gent, és on menys s'ha notat la baixada. La mitjana de les temperatures màximes a Catalunya ha sigut 1,7 graus més alta del que tocaria, una anomalia que no era tan baixa des del 7 de juliol. L'ambient d'aquest migdia ha sigut el més normal per a l'època gairebé de les últimes tres setmanes, i tot això encara hi ha hagut gairebé dos graus més dels que tocaria. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 37,1 ºC del Pantà de Siurana, els 36,9 de l'Observatori de l'Ebre, els 35,3 de Falset o els 34,6 de Manresa.
Entre demà i dijous les tempestes podrien no només afectar sectors de muntanya, sinó també alguns punts de la costa, sobretot des del Garraf fins al sud de la Costa Brava, però també punts del Vallès i de la Catalunya Central. A prop de mar les tronades apareixeran de matinada i durant les primeres hores del dia, i a mesura que passin les hores els ruixats seran cada cop més probables en sectors més interiors i del Pirineu Oriental. Per demà el Servei Meteorològic de Catalunya té actiu un avís per intensitat de pluja que afecta des del Garraf fins al Maresme, també el Vallès, Osona, la Garrotxa i el Ripollès. Aquest matí l'avís era del grau més baix: 1 sobre 6.
La matinada de dijous tornarà a ser insegura a la costa, en aquest cas els ruixats seran més probables entre Barcelona i Tarragona que al Maresme o al sud de la Costa Brava. Dijous a la tarda serà quan hi haurà més ruixats i tempestes al Pirineu i Prepirineu i quan es poden acumular quantitats més significatives a la serralada.
De cara al cap de setmana hi ha més incertesa en el pronòstic. Segurament els ruixats aniran de baixa, però no és descartable que la inestabilitat pugui continuar generant alguns ruixats irregulars, sobretot al Pirineu però potser també en altres indrets. És aviat per precisar-ho.
Ahir les tempestes van reaparèixer amb força després de molts dies secs a gairebé tot Catalunya. Diversos nuclis tempestuosos van deixar 29 l/m² a Sant Pau de Segúries, 11 a la Vall d'en Bas, 10 a Núria i 7 a Olot, en alguns casos fins i tot acompanyats de pedra. Avui les tempestes segurament seran més aïllades que ahir, però se'n poden repetir al voltant del Ripollès i també als Ports. Aquest migdia la baixada de la temperatura serà més clara i generalitzada. Moltes màximes seran entre 2 i 4 graus més baixes que ahir, sobretot en comarques de la meitat oest.
Tots aquests canvis faran que la temperatura sigui més agradable al centre de la setmana. El termòmetre continuarà baixant demà i no tocarà fons fins dijous. Baixaran sobretot les temperatures diürnes, més que les nocturnes. El fet que hi hagi intervals de núvols dificultarà que les nits siguin gaire fresques. A prop de mar hi haurà, de fet, moments de xafogor incòmoda malgrat l'entrada d'aire més fresc.
A llarg termini tot fa pensar que la setmana que ve estarà marcada per una pujada de la temperatura que es notaria sobretot entre dimecres i dijous. Encara és incert si la calor tornarà a ser extrema o si serà un pic de calor més convencional, però sembla clar que tornarà a haver-hi temperatures més altes del que tocaria.
Mediterrani reescalfat
L'anomalia de temperatura del Mediterrani és molt forta aquests dies. Segons una imatge difosa pel programa Copernicus de la Unió Europea, en algunes zones del golf de Gènova l'aigua està fins a 5 graus més calenta del que tocaria per a l'època. És el resultat d'un inici d'estiu extremadament calorós en una bona part de la regió mediterrània, on el juny en molts casos ha sigut el més calorós que s'hagi mesurat. Un mar més calent pot afavorir aiguats més forts i borrasques mediterrànies més pròximes a ciclons tropicals si es donen les circumstàncies, però no és garantia d'un final d'estiu o una tardor de pluges abundants.