La méteo

La méteo: marcat contrast tèrmic entre el dia i la nit el cap de setmana

El sol i la calma dominaran, a l'espera que la setmana que ve arribin nous canvis

3 min

BarcelonaLes temperatures van baixar ahir a les comarques de Girona i de Barcelona, i al Pirineu, localment de forma acusada i amb alguns xàfecs. Un descens que ha arribat a tot el país aquest divendres, tant de dia com de nit. I atenció a primera hora del matí, ja que cal abrigar-se bé, especialment al Pirineu i a l’interior (trobareu totes les dades de temperatures i de precipitacions al final d'aquesta informació). Un ambient de plena tardor amb fred atípic per a l'època i glaçades al Pirineu que anirà remuntant el cap de setmana amb migdies més càlids, però amb termòmetres que quedaran molt tocats. Tot plegat amb calma i sol per aprofitar sense precipitacions enlloc i menys vent el cap de setmana. Les pluges podrien tornar la setmana vinent.

Divendres: més fred i calma

Tot i restes d'algunes nuvolades al matí a la cara nord pirinenca i a la costa central, divendres dominarà el sol i la notícia en general serà la clara refrescada. Les temperatures mínimes han baixat molt i cal abrigar-se a primera hora. Molta fresca o fred, especialment en àrees de muntanya i a l’interior nord, fins i tot amb glaçades al Pirineu. Ambient de plena tardor avançat per a l’època.

Al centre del dia no farà gaire calor, amb termòmetres ben a ratlla i moltes màximes de 18 a 24 °C tan sols, més baixes en àrees de muntanya. Tan sols sumarem alguns graus a les comarques del nord-est després d’un dijous gris que va mantenir l'ambient molt fresc tot el dia. El sol dominarà i ja no s’esperen nous xàfecs, mentre que el mestral i la tramuntana seguiran bufant al sud del país, a l’Empordà i als cims pirinencs, tot i que perdran una mica de força.

Dissabte: pocs canvis

S’espera una primera jornada del cap de setmana per aprofitar, amb sol en general sense excepcions i sense pluja enlloc. Ens tornarem a llevar amb molta fresca o fred a primera hora, mentre que al centre del dia pujaran una mica les màximes. Tot i això, els termòmetres es mantindran per sota de la mitjana.

Diumenge: dia per aprofitar

Es mantindrà la tònica de sol i calma en una nova jornada per aprofitar a l’exterior. Les temperatures pujaran, tant de dia com de nit, però caldrà tornar a abrigar-se bé a primera hora i la calor serà molt moderada al centre del dia.

Possibles pluges la setmana que ve

Els mapes indiquen que la setmana vinent arribaria un embossament d’aire fred que provocaria un nou canvi destacat en el temps. Entre dimarts i dijous podrien arribar pluges força generals a tot el país, amb una nova refrescada. Una informació encara incerta que haurem d’anar confirmant en pròximes previsions.

Balanç dels fred i dels xàfecs

El matí de divendres ha estat sobtadament de plena tardor i de jaquetes amb massa fred per a l'època. Les mínimes s'han mogut tan sols entre els 5 i els 9 ºC a l'interior, i a gran part de la costa s'ha baixat dels 15 ºC. Al Pirineu les glaçades han estat intenses a les cotes altes i encara duren, mentre que també ha glaçat feblement en alguna vall, destacant els -0,4 ºC de Das (Cerdanya).

Els ruixats que han caigut aquestes últimes hores sobretot a punts de les comarques de Barcelona i de Girona han estat molt irregulars, però localment han deixat algun patac d'aigua o tempesta local. Destaquen els 17 l/m² acumulats a Anglès (Selva), els 16 l/m² de Fornells de la Selva (Gironès) o els 8 l/m² de la Zona Universitària de Barcelona i del Montnegre. També han caigut precipitacions a la cara nord del Pirineu amb neu a les cotes altes i amb més de 11 l/m² per exemple al Lac Redon 2247m (Vall d'Aran). A les cotes més altes s'hi ha vist nevar. Pel que fa al vent, des de dijous s'han assolit els 120 km/h a Portbou (Alt Empordà), 84 km/h al Perelló (Baix Ebre) i a Mas de Barberans (Montsià), 81 km/h a Roses (Alt Empordà), 78 km/h a Mont-roig del Camp (Baix Camp) o 74 km/h als Ports.

stats