La méteo

La méteo: l'estiuet tocarà sostre aquest cap de setmana però s'allargarà una setmana més

El més probable és que no hi hagi ruixats destacables fins a la segona setmana d'octubre

2 min

BarcelonaAvui és Sant Miquel i l'estiuet del qual parla la tradició popular s'està manifestant de forma ben clara. A Catalunya de mitjana les temperatures màximes han sigut gairebé 5,5 graus més altes del que tocaria per a l'època, l'anomalia més forta des de l'extraordinària onada de calor que hi va haver al voltant del 20 d'agost. El termòmetre s'ha enfilat fins als 33,8 °C a Espolla, fins a 33,7 al Pantà de Darnius-Boadella, fins a 33 graus a Girona, a Seròs i a Tremp. Gairebé un 40% de les estacions de les quals fem seguiment han tingut una màxima de més de 30 graus.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

La calor encara pujarà més durant els pròxims dies, sobretot dissabte i diumenge, dies en què alguns termòmetres podrien arribar fins als 35 graus. Dissabte serà el dia de més calor en comarques prelitorals i de l'est i diumenge és quan la temperatura arribarà segurament al valor màxim en comarques de l'oest.

De nit, la temperatura no pujarà tant. Entre que les nits ja són llargues i que la manca de vent afavoreix que l'aire fred s'encaixoni en cotes més baixes, les temperatures nocturnes no seran tant d'estiu com les diürnes. Així i tot, aquest cap de setmana alguns termòmetres es mantindran per sobre dels 20 graus durant tota la nit més enllà de Barcelona.

Tot això, amb un temps que no canviarà gairebé gens. Aquest matí és possible que hi hagi núvols baixos en punts de l'Empordà que s'aniran desfent amb el pas de les hores, però en general farà sol tant divendres com durant el cap de setmana. Les boirines que apareguin a primera hora en fondalades interiors es desfaran ràpidament.

A partir de dimarts començaran a arribar alguns primers canvis de temps, però les últimes actualitzacions dels models de previsió han anat descafeïnant cada cop més aquests fronts, que arribaran entre dimarts i dimecres. Si arriba a ploure al Pirineu serà en forma d'alguna gota puntual, de manera que cada cop sembla més clar que caldrà esperar a la segona setmana d'octubre per veure possibles canvis destacables de temps.

Pel que fa a les temperatures, a mesura que avanci la setmana que ve probablement el termòmetre anirà baixant, però res fa pensar en un canvi clar d'ambient. La sensació d'estiu difícilment s'apagarà abans del 10 d'octubre. A partir de dilluns el termòmetre anirà reculant lentament, però és bastant probable que la temperatura es mantingui clarament per sobre del que tocaria per a l'època tota la primera setmana d'octubre.

Noves inundacions a Grècia

Una nova situació de pluges fortes ha afectat durant les últimes hores algunes parts centrals de Grècia, on ja va ploure molt durant les greus inundacions de fa tres setmanes. Els aiguats més abundants han afectat sobretot Tessàlia, on ja va ploure molt fa pocs dies. La ciutat de Volos torna a ser una de les més afectades: les pluges d'aquest dimecres hi han tornat a deixar inundacions, ponts bloquejats i alguns barris sense llum ni aigua potable. Més de 250 persones han hagut de ser evacuades, segons els Bombers de la zona.

Les pluges han deixat 346 l/m² en 24 hores a Istiaia i 307 a Volos, segons dades de la xarxa d'estacions de l'Observatori Nacional d'Atenes. A Volos aquest mes de setembre ja hi han caigut 933 l/m², una dada increïble sobretot si es compara amb la situació a Catalunya. A Barcelona hi han caigut 930 l/m² des del gener del 2021, és a dir, en 33 mesos.

stats