La méteo

La méteo: migdies de primavera a l'espera de canvis a partir de dijous

Aquest cap de setmana es tornaran a disparar les temperatures diürnes. La setmana que ve es trencarà la dinàmica d'anticicló.

3 min

BarcelonaMatí de dijous amb temperatures molt semblants a les d'ahir. La proporció d'estacions que han baixat dels 0 graus amb prou feines ha superat el 15%, però ha fet més fred que en molts altres matins de la segona quinzena de gener. D'entre les mínimes d'avui destaquen els -2,8 °C de Tremp, els -1,8 de la Vall d'en Bas, els -1,6 de Cardona, els -0,8 de Girona, els -0,5 de Vic i els -0,4 de la Femosa de Lleida.

"Anomalia diària de les temperatures mínimes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020.

Avui farà sol, però circularan algunes bandes de núvols prims que al migdia podrien arribar a ser una mica espessos en alguns indrets. Les boires continuaran marcant el temps a Ponent, però el més probable és que s'aixequin a la tarda. Al migdia l'ambient serà suau, amb màximes a tocar dels 20 graus en alguns llocs de la costa i del prelitoral.

S'ha acabat el mes de gener, que ha estat escassament fred. Dues bombolles d'aire molt càlid han provocat que la temperatura mitjana del mes hagi igualat la dels geners més càlids dels últims anys. Amb dades des del 2009, segons un càlcul fet per l'ARA a partir de dades de 129 estacions del Meteocat, la mitjana del mes queda en 7,3 °C, idèntica a la del 2016, la dada més alta en aquest ventall d'anys.

Temperatura mitjana del gener a Catalunya
A partir de dades de 129 estacions del Meteocat

Les dades obertes del Meteocat no permeten fer el càlcul per dècades anteriors, però costaria trobar un altre gener més càlid que aquest. A l'Observatori Fabra de Barcelona s'ha batut el rècord absolut d'aquesta sèrie centenària: la mitjana d'11 °C d'aquest any ha superat la de 10,7 °C del 2016. En canvi, a l'Observatori de l'Ebre ha estat el cinquè gener més càlid amb dades des del 1920.

El fet que al Tibidabo la temperatura hagi estat més anormalment alta que a l'Observatori de l'Ebre ens dona una pista sobre el fet que és en parts altes de l'atmosfera on més s'ha notat l'excentricitat tèrmica del gener. Totes les estacions del Meteocat d'alta muntanya han registrat el gener menys fred com a mínim des del 2009. A Certascan, la temperatura mitjana s'ha situat sobre zero, un fet inèdit com a mínim els últims setze anys.

Temperatura mitjana del gener a Certascan (cota 2.400)

Migdies càlids un altre cop

El febrer no començarà gaire diferent. El cap de setmana la temperatura continuarà pujant i tant dissabte com sobretot diumenge es tornaran a superar els 20 graus amb facilitat en alguns indrets de l'est, sobretot en comarques de Girona. Diumenge, algunes màximes fins i tot tornaran a fregar els 25 graus.

La temperatura també pujarà clarament en comarques més centrals, però en canvi és molt possible que l'ambient sigui més fred a Ponent, on a la boira li costarà més d'aixecar-se. Fixeu-vos en la diferència prevista entre la temperatura màxima d'aquest dijous i la dels pròxims dies.

A alta muntanya, en aquesta ocasió la temperatura no pujarà tant. Aquí la pujada serà fins a 5 graus menys notable que la de fa alguns dies.

De nit i a primera hora les temperatures no variaran tant. Cal esperar que s'accentuï la diferència entre la temperatura del matí i la del migdia, però en tot cas les glaçades seran fins i tot més escasses que els últims dies.

El pas d'alguns sistemes frontals farà que avui i demà hi hagi estones de cel enterbolit. Avui els núvols taparan el cel sobretot al centre del dia i demà més aviat de matinada i a primera hora. No plourà enlloc. El cap de setmana farà més sol, però les boires continuaran sent protagonistes a Ponent i en algunes altres fondalades interiors.

Les perspectives de pluja continuen sent nul·les tant a curt termini com a mitjà termini. Però es va consolidant un canvi de temps que, a partir de dijous, podria deixar algunes primeres nevades al Pirineu occidental. De moment tot fa pensar que els fronts que arribaran afavoriran pluges sobretot a la meitat oest més que no pas a les conques internes de Catalunya, on és poc probable que la precipitació sigui destacable, però la previsió encara és incerta.

El canvi de temps farà baixar la temperatura i no és gens descartable que entrem en una fase de fred viu i plenament hivernal a partir del cap de setmana del 10 i 11 i durant l'inici de la setmana següent.

A més llarg termini de moment els mapes del model europeu de previsió continuen apuntant cap a un gir de temps a la segona part del mes de febrer que podria fer revifar clarament el fred en bona part d'Europa i que també es notaria a la Península. És possible que aquest canvi de temps vagi acompanyat d'un escenari de més precipitacions al sud del continent durant la segona part de febrer. Caldrà seguir-ho.

stats