La méteo

La méteo: Sant Jordi amb una mica de tot a l'espera de més pluja

En general plourà poc, però a la tarda poden caure alguns ruixats amb temperatures molt baixes per a l'època

23/04/2024
4 min

BarcelonaEl temps ha viscut un canvi important aquestes últimes hores, amb xàfecs, tempestes, fortes calamarsades i una gran clatellada de les temperatures amb rècords de fred el matí de Sant Jordi (trobareu totes les dades i imatges al final d’aquesta informació). Una situació moguda i amb regust d’hivern que es mantindrà de cara a tot el dia de Sant Jordi, tot i que en principi no es repetiran els aiguats del dilluns. En conjunt plourà poc, però s’esperen alguns ruixats locals a la tarda, neu a la cara nord del Pirineu i ventades en algunes comarques. Haurem de sortir a comprar roses i llibres amb la jaqueta i el paraigua a la bossa per si de cas.

Dimarts: Sant Jordi amb temps canviant

Haurem d’estar ben pendents del cel aquesta diada de Sant Jordi. Durant el matí dominarà la calma amb sol en general i tan sols algunes boires o restes de núvols baixos en punts on dilluns va ploure. Jornada aprofitable amb tan sols més núvols i alguns ruixats de neu a la cara nord del Pirineu. L'ambient serà plenament hivernal a primeres hores.

Pluja a la ramblaUna gran tromba d'aigua cau a la Rambla de Barcelona.
Les primeres roses s'han venut sota la pluja.

Serà després del migdia i durant la tarda i vespre quan les nuvolades creixeran i cauran alguns ruixats dispersos, en principi res a veure amb els aiguats i calamarsades de dilluns. És pràcticament una loteria on acabarà plovent exactament, però la zona més probable és entre les comarques de Girona i de Barcelona. Tampoc es descarta algun ruixat local en punts del litoral i del prelitoral, sobretot a l'Ebre. Sembla que poca cosa tot plegat i a gran part del territori se salvarà la tarda de Sant Jordi. No es descarta alguna tronada local amb una cota de neu de 1.000 o 1.200 metres tan sols.

D'altra banda, a la cara nord del Pirineu cauran precipitacions durant tot el dia, amb una cota de neu ben baixa, d’entre 800 i 900 metres tan sols. També s’esperen ventades de mestral i tramuntana al sud, a l’Empordà i als cims del Pirineu amb torb.

Pel que fa a les temperatures, després d'un matí hivernal amb força glaçades, de dia es mantindran baixes per a l’època, amb ambient força fresc en conjunt. De fet, els termòmetres poden recular una mica més, però en canvi pujaran a la meitat sud de la costa a causa del vent reescalfat de mestral. Moltes màximes es mouran entre els 12 i els 17 °C, més altes i suaus al sud i a Ponent, i clarament més baixes al Pirineu, amb ambient hivernal.

Glaçades en zones agrícoles

Les temperatures toquen fons les matinades de dimarts i de dimecres amb fred de ple hivern i força glaçades a l’interior. Una situació poc habitual a aquestes altures de la primavera i que pot afectar alguns conreus. Fan patir especialment zones agrícoles de les comarques de Lleida. A les cotes altes del Pirineu es tornaran a assolir o superar localment els -10 °C de mínima. A partir de dijous, desapareixerien les glaçades nocturnes fora del Pirineu.

Dies vinents: més aigua a la vista

De cara a la resta de la setmana, el temps es mantindrà ben mogut. Dimecres tindrem una pausa del vent i de la pluja, amb molta calma i una pujada clara de la temperatura màxima. No obstant això, entre dijous i divendres els xàfecs poden tornar a aparèixer en qualsevol punt. Entre el cap de setmana i l’inici de la setmana vinent les pluges podrien ser més extenses i generals, informació encara incerta que haurem d’anar confirmant. Tot plegat amb temperatures que es mantindran a ratlla.

Balanç de la pluja i rècords de fred

Les temperatures han baixat de valent amb ambient clarament fred per a l'època. De fet, feia anys (fins i tot dècades) que no teníem un matí de Sant Jordi tan gèlid i més propi de l'hivern que no pas de primavera amb diversos rècords. En aquest sentit, fins a 83 estacions del Meteocat amb més de vint anys de dades han registrat la seva temperatura més baixa en un 23 d'abril. Destaca l'Observatori Fabra de Barcelona, on els 5,1 ºC registrats són la mínima més baixa en un Sant Jordi des de l'any 1934 i la cinquena més baixa de tota la seva sèrie.

Les glaçades han aparegut en diverses zones de l'interior i del prelitoral amb mínimes d'entre 2 i -4ºC, però valors clarament sota zero als cims del Pirineu amb entre -10 i -15ºC, destacant els gairebé -17ºC de mínima a la Pica d'Estats (Pallars Sobirà). Haurem de veure si aquestes gebrades han fet mal en alguns conreus.

D'altra banda, la pluja caiguda dilluns ha anat acompanyada sobretot a la tarda de fortes i nit de tempestes i fortes calamarsades. Han afectat especialment el litoral i el prelitoral de Barcelona i nord del Camp de Tarragona amb autèntics patacs d'aigua i paisatges que han quedat completament blancs pel gel.

En alguns casos s'han acumulat entre 15 i 30 l/m², però localment més. Aquest és el cas, per exemple, de Calafell o Cunit (Baix Penedès) amb 52 i 47 l/m² respectivament caiguts en poca estona, Tamarit (Tarragonès) amb 51 l/m², Sitges (Garraf) amb 44 l/m² o Canaletes (Alt Penedès), amb 36 l/m². Aquestes són algunes de les imatges que ens han deixat les calamarsades:

stats