La méteo

La méteo: cap de setmana amb tempestes de tarda, però no a tot arreu

La calor anirà a més a partir de mitjans de la setmana que ve

01/06/2023
3 min
Regala aquest article

BarcelonaTarda de tempestes localment fortes, tant en comarques de Girona i punts de la Catalunya Central com en diversos indrets del prelitoral o fins i tot a Ponent. Els ruixats són molt dispersos i en alguns casos la pluja va acompanyada de calamarsa. Fins a les 18.00 h destaquen els 45 l/m² acumulats a Maials, al Segrià, els 37 d'Olot, els 25 dels Puig Sesolles del Montseny, els 24 de l'Aldea, els 21 de la Vall de Bianya, els 20 de Castellar de n'Hug, els 18 de Sant Sadurní d'Anoia, els 16 de les Borges Blanques o els 15 de Solsona.

Les tempestes es desplacen poc i això afavoreix que en alguns indrets es puguin acumular més de 20 o 30 l/m² en poca estona. El Meteocat té actiu un avís per possible pluja intensa que afecta la majoria de comarques i només deixa de banda les del nord-oest, tot i que a prop de mar també és poc probable la pluja durant la tarda.

De matinada ja ha plogut amb força, sobretot entre el Baix Maresme i el Barcelonès nord, però també en punts del Pirineu i del Prepirineu. Destaquen els 26 l/m² de Tiana, els 22 de Cercs, els 18 de la Conreria, a Sant Fost de Campsentelles o els 16 del barri de Bufalà de Badalona.

S'ha acabat un mes de maig que era de vida o mort pel que fa a precipitacions i que es pot dir que de moment ens ha tret del precipici. De mitjana, ha plogut gairebé un 18% més del que sol ploure, una dada que, tractant-se d'un dels mesos plujosos de l'any, sens dubte és una bona notícia. A Catalunya no plovia tant en un sol mes des de l'agost de l'any passat, tot i que en termes relatius el febrer va ser més plujós respecte del que s'esperava.

L'informe mensual del Meteocat alerta, però, que la pluja ha sigut molt irregular i que en moltes comarques el maig ha sigut menys plujós del que tocaria. D'entre les precipitacions més abundants destaquen les que han caigut al vessant nord del Pirineu, com els 287 l/m² de Canejan, a la Vall d'Aran. En alguns observatoris, com per exemple a Vic (123 l/m²) o a Ulldeter, a la capçalera del Ter (223 l/m²), cal remuntar-se fins al juny del 2020 per trobar un mes tan plujós com aquest. La pena és que no hi ha hagut cap episodi de pluja realment general i a Lleida i al Pantà de Riba-roja només han caigut 8 l/m² i a Ascó 13.

Anomalia de precipitació durant el mes de maig

Aquest migdia la temperatura ha fet una baixada notòria, de mitjana avui les màximes han sigut tres graus més baixes que ahir, ambient de mitjans de maig. La baixada del termòmetre ha sigut especialment marcada a Ponent, on a primera hora de la tarda molts termòmetres marcaven entre 6 i 8 graus menys que ahir.

La refrescada d'avui és transitòria, perquè el cap de setmana la calor tornarà a ser semblant a la dels últims dies: moltes màximes de més de 25 graus, molt poques de més de 30 i nits encara fresques i amb moltes mínimes de menys de 15 graus. Cap de setmana de calor encara molt raonable.

Pel que fa a l'estat del cel, els pròxims dies continuarem parlant cada dia de tempestes de tarda, sempre molt disperses i més concentrades al terç nord de Catalunya. Divendres cal continuar esperant tronades de tarda al Pirineu i al Prepirineu, sobretot als sectors més occidentals de la serralada. El cap de setmana el temps no canviarà gaire, però és possible que entre dissabte a la nit i diumenge al matí arribi una massa de núvols transitòria que tapi el cel en punts de la costa i a les Balears. Si arriba a fer ploure serà en forma de ruixats molt aïllats.

A més llarg termini comença a haver-hi indicis d'una situació de calor més d'estiu. De cara al tram final de la setmana que ve és bastant probable que la temperatura es vagi enfilant i que ens instal·lem en temperatures una mica més altes del que tocaria, però res fa pensar en cap calorada forta o especialment destacable. Més sensació d'estiu, però que hi hagi una sortida de to abans del 15 de juny és poc probable.

A llarg termini, pel que fa a l'estat del cel, tot apunta que la setmana que ve continuaran les tempestes de tarda gairebé cada dia, tot i que ara mateix no hi ha indicis clars de cap dia de pluges més importants i extenses. De moment els mapes de tendències a més llarg termini no apunten a un canvi de tendència. El més probable és que durant el juny continuï plovent en bona part de la conca mediterrània i de la Península, però sense símptomes més clars i concrets de precipitacions generals. Caldrà seguir-ho.

Anomalia de precipitació prevista durant el juny segons el model de previsió americà CFS
stats