La méteo: dijous pot ser un dels dies amb més pluja d'aquesta primavera
Els ruixats irregulars continuaran els pròxims dies, però el cap de setmana hi haurà un tast d'estiu
BarcelonaTarda de ruixats i tempestes escampats per molts punts del país. Al matí la pluja ha afectat sobretot la costa, però durant la tarda els xàfecs i tronades s'han concentrat gairebé a tot arreu menys a prop de mar. Alguns ruixats són forts i han anat acompanyats de calamarsa o pedra, destaca sobretot la tempesta molt estàtica que ha descarregat fins a 89 l/m² a Artés i que ha afectat diferents pobles entre el Bages i el Moianès. Fins a les 19 h també destaquen els 30 l/m² de Santa Margarida de Montbui, els 22 d'Igualada, els 18 de Gandesa, els 17 d'Òdena, els 15 de les Borges Blanques, i els 13 de Tàrrega. L'altiplà central ha rebut una regada que en alguns casos feia mesos que no hi havia. A Igualada no plovia tant en un sol dia des de l'octubre de l'any passat. Fins al vespre s'aniran repetint ruixats i tempestes en molts indrets de la Catalunya Central i del Prepirineu. Un cop formats, avançaran cap a Ponent.
Les pluges més fortes d'avui, però, han afectat el sud-est de la Península. Tant al sud del País Valencià com a Múrcia i a l'est d'Andalusia les precipitacions estan deixant registres importants i provoquen la crescuda de rius. A Ontinyent han arribat a caure més de 220 l/m² en poques hores, segons dades d'estacions de particulars centralitzades per l'associació AVAMET. La dada oficial d'AEMET és de 155. Entre les 9 h d'ahir i les 9 h d'avui s'han acumulat 127 l/m² a l'observatori d'Ontinyent, el que suposa un rècord mensual i de tota la primavera segons l'AEMET.
Durant la resta de la setmana continuarà la inestabilitat en forma de ruixats irregulars que aniran afectant sobretot comarques del Pirineu, el Prepirineu i la Catalunya Central, però que més puntualment s'aniran fent presents en altres indrets. Dimecres sembla probable que les tempestes arribin amb més força a Ponent i en comarques de l'altiplà central. Dijous s'entreveu el dia més tapat i amb més estones de pluja de la setmana, sobretot en comarques de Girona i de Barcelona. En sectors del Pirineu oriental i de la Catalunya Central els ruixats de dijous podrien acumular més de 30 o 40 l/m² en algun cas. De cara al cap de setmana el més probable és que la inestabilitat vagi de baixa i que els ruixats i les tempestes quedin bàsicament concentrats al Pirineu.
Aquesta setmana serà més de final de primavera que l'anterior, tot i que la temperatura farà algunes pujades i baixades notables. El canvi de temps de dijous farà que l'ambient torni a ser d'abril en molts indrets, però en canvi el cap de setmana hi haurà màximes a prop dels 30 graus en algunes comarques interiors. En alguns moments d'aquesta setmana farà gairebé tanta calor com durant els primers dies del mes, però no hi ha indicis de cap calorada important ni durant els últims dies de maig ni durant els primers de juny.
A més llarg termini no hi ha indicadors que facin pensar que aquesta dinàmica de ruixats s'hagi d'estroncar. Els mapes d'anomalia de precipitació prevista per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció continuen apuntant a un patró de temps inestable i amb més pluja de l'habitual al sud d'Europa de cara a la setmana que ve i també entre el 5 i el 12 de juny. Bones perspectives que caldrà esperar que s'acabin concretant finalment en alguna ploguda més important i general a Catalunya.