La méteo

Últims ruixats abans d’un breu estiuet

A partir de dimecres tindrem més calma i calor, però la setmana acabarà amb una clara refrescada

4 min

BarcelonaEl temps no fa net del tot i haurem de continuar amb un ull al cel durant aquesta jornada, diada de la Mercè, sobretot a la costa central i a Girona. I és que el temps s’ha mantingut mogut i canviant aquestes últimes hores, amb nous xàfecs i tronades en algunes comarques, fins i tot amb forts aiguats locals que van causar diverses incidències aquest passat dilluns (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Una situació que es mantindrà avui, amb nous ruixats i tronades dispersos en punts de les comarques de Girona, de Barcelona i del Pirineu. Tot i això, entre dimecres i dijous tindrem més calma i es dispararan les temperatures amb un estiuet. Una calor que durarà poc, ja que la setmana acabarà amb una nova i contundent refrescada.

Imponent 'Cumulus congestus', ahir dilluns, vist des de Sant Celoni

Dimarts: nous ruixats a la costa i al nord-est

El temps no farà net del tot i la jornada, novament, vindrà marcada pel creixement de nuvolades. La presència d'una mica d'aire fred en altura ajudarà a l'aparició dels núvols convectius que, a mig matí, ja podran deixar algun nou xàfec. El cel es mantindrà canviant a les comarques de Girona, de Barcelona i en àrees de muntanya. Ja al matí es pot escapar algun xàfec local, però serà a partir del migdia i durant la tarda quan en cauran entre Barcelona i Girona, de forma molt irregular, però localment amb alguna tempesta forta.

En aquest sentit, el Meteocat manté actives algunes alertes per pluja intensa en comarques del nord-est, sobretot a la Costa Brava o nord de la costa central. Els xàfecs podran anar acompanyats de fortes ratxes de vent, calamarsa o pedra. Davant de la costa, mar endins, podran aparèixer mànegues o trombes marines, fruit de la inestabilitat present.

Avis per pluja intensa prevista

En canvi, el temps serà més calmat a l'interior. El sol i la bonança dominaran cap a Ponent, a l'Ebre i a la costa sud. Les temperatures es mantindran semblants a les d'aquests dies, amb màximes d'entre els 24 °C i els 26 °C. A les valls pirinenques el termòmetre es mourà al voltant dels 17 °C.

Temperatura màxima prevista

Durant la nit la mínima es mourà al voltant dels 17 °C o 18 °C a la costa i a l'interior refrescarà, amb valors propers als 14 °C. On més refrescarà, novament, serà al Pirineu, amb valors a les valls entre els 5 °C i els 8 °C.

Calor i breu estiuet a partir de mitja setmana

Entre dimecres i dijous dominarà la calma, amb més sol que núvols, i sobretot tindrem una clara pujada de les temperatures a causa de l’entrada de vent del sud. De cara a dijous podran caure més xàfecs al Pirineu o Prepirineu de Lleida, però seran de baixa intensitat i força irregulars, no pas generals.

Pluja total prevista

El vent de garbí alterarà la situació marítima i aixecarà forta maror a tota la costa. La ventada serà destacable dijous a les cotes altes on, per exemple, el vent del sud i del sud-oest podrà superar els 90 km/h als cims del Montseny, el Prepirineu o el Pirineu.

Els termòmetres tocaran sostre aquest mateix dijous, quan es poden assolir o superar lleugerament els 30 °C a les zones més càlides de l’interior. Un estiuet que durarà poc, ja que a partir de divendres arribaran canvis.

Nova i clara refrescada per al cap de setmana

A partir de divendres, el pas d’un front atlàntic obrirà les portes al vent del nord, que bufarà amb ganes i farà baixar clarament les temperatures. Entre divendres i el cap de setmana els termòmetres cauran en picat, amb força més fresca i valors per sota de la mitjana i de plena tardor. Un canvi de temps que portarà poca aigua fora del Pirineu, on la neu baixarà dels 2.000 m.

Balanç dels xàfecs de dilluns

Els xàfecs van anar caient aquest dilluns de forma molt irregular en punts sobretot de Barcelona i de Girona. Fins i tot en alguns casos hi va haver alguns aiguats locals que van causar inundacions i diverses incidències, com per exemple al Baix Empordà i a l'Alt Maresme. Va destacar l'aiguat de Platja d'Aro, que va inundar el centre del municipi. En aquesta zona del Baix Empordà van caure 52 l/m² a Castell d'Aro o 50 l/m² a Sant Feliu de Guíxols, així com 42 l/m² a Calonge o 34 l/m² a Calella. A més, també van caure més de 52 l/m² a Malgrat de Mar (Maresme), 31 l/m² a Llagostera (Gironès), 23 l/m² a Vallirana, 22 l/m² al Prat de Llobregat (Baix Llobregat), 15 l/m² al port de Barcelona o 13 l/m² a Parets del Vallès (Vallès Oriental). La majoria d'aquestes quantitats es van registrar en només mitja hora, amb estones d'aiguat torrencial.

Més enllà dels xàfecs de les últimes hores, les pluges de la setmana passada van deixar quantitats molt importants a les comarques de Tarragona i a la cara sud del Pirineu i Prepirineu de Lleida, amb més de 100 l/m² o de 200 l/m². Destaquen els 245 l/m² acumulats en total a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), els gairebé 200 l/m² dels Alfacs (Montsià) o els 160 l/m² de Viu de Llevata (Alta Ribagorça).

stats