La méteo

La méteo: dos dies per agafar aire abans del retorn de la calor intensa

Les temperatures baixaran entre divendres i dissabte a tot el país amb alguns xàfecs, però a partir de diumenge tornaran a pujar

3 min

BarcelonaLa calor va tocar sostre a la majoria de comarques ahir i es van assolir els 39,1 ºC a Ponent, la temperatura més alta registrada fins ara aquest any a Catalunya (trobareu totes les dades del pic de calor al final d'aquesta informació). Però l’entrada del vent del nord farà que entre divendres i dissabte les temperatures baixin clarament a tot el país. Un ambient d’estiu molt més suportable que també anirà acompanyat de tramuntana a l’Empordà i d’alguns xàfecs o tronades irregulars en algunes comarques. No obstant això, entre diumenge i la setmana vinent tornarà a fer molta calor.

Divendres: afluixa la calor

L’entrada del vent del nord farà baixar clarament les temperatures al centre i al nord del país. El descens pot ser acusat al Pirineu i al nord-est, amb màximes entre 6 i 10 graus més baixes que dijous. En canvi, hi haurà un repunt càlid i transitori a l’Ebre. Moltes màximes es mouran entre els 26 i els 31 ºC, tot i que es tornaran a fregar o assolir els 34 o 35 ºC localment a Ponent i a l’interior sud. A la costa no es notarà tant el descens, però baixarà la sensació de xafogor. Un ambient d’estiu molt més suportable.

Pel que fa a les mínimes, a la matinada encara n’hi haurà de tropicals al litoral, prelitoral, al sud i a Ponent, però també baixaran una mica. El descens es notarà sobretot al Pirineu, mentre que a l’Empordà les temperatures nocturnes quedaran més altes transitòriament. Dissabte a la nit farà més fresca, però en dies vinents les temperatures nocturnes tornaran a remuntar.

Tot plegat vindrà acompanyat d'un canvi de temps. La tramuntana bufarà tot el dia a la Costa Brava i durant el matí augmentaran els intervals de núvols en algunes zones, sobretot del centre i nord. Com més a l’Ebre i a Ponent, més hi dominarà el sol tot el dia. De nit i matinada ja han caigut xàfecs i tronades al nord del país, localment amb força i que han deixat per exemple fins a 14 l/m² a Gisclareny (Berguedà) i al Port del Comte (Solsonès). Entre mig matí i el migdia no es descarta alguna gotellada local en algun lloc de la costa i prelitoral, així com algun primer ruixat al nord del país. A partir de llavors i durant la tarda s’esperen xàfecs i tronades molt irregulars al Pirineu, al Prepirineu, a l’interior nord-est i entre el prelitoral central i nord. El Meteocat ha activat algunes alertes per forts patacs d’aigua:

Dissabte: calor suportable

Ens llevarem amb més fresca en general i les mínimes tropicals quedaran més concentrades en àrees del litoral. Tot plegat, amb més núvols sense descartar alguna gotellada a primeres hores a la costa, però el sol acabarà dominant a tot el país. Tan sols creixeran nuvolades de tarda al Pirineu, sense més conseqüències.

La calor intensa tornarà

A partir de diumenge i sobretot la setmana vinent tornarà la calor intensa. Les temperatures pujaran clarament i repetirem moltes màximes de 31 a 36ºC amb xafogor intensa a la costa. A més, a Ponent i a l’interior de l’Ebre es tornaran a assolir o a superar els 38 ºC. Ambient de canícula amb més nits tropicals, tot i que en principi sense cap situació excepcional. La calma i el sol dominaran sense pluges a la vista. Tan sols caurà algun ruixat de tarda al Pirineu.

Balanç del pic de calor

Les temperatures van tocar sostre dijous en moltes comarques, sobretot a Ponent i al centre i nord del país. Calor especialment intensa a les comarques de Lleida, on es van superar els 39 ºC. Destaquen els 39,1 ºC assolits al Poal (Pla d'Urgell), la temperatura més alta registrada fins ara aquest any a Catalunya. També es van assolir els 38,7 ºC a Mollerussa (Pla d'Urgell) i els 38,5 ºC de Lleida ciutat. També es van superar superar els 35 ºC en indrets del Prepirineu i del nord-est a causa del vent reescalfat del sud, així com del prelitoral de Barcelona i de Girona. En conjunt, moltes màximes entre els 31 i els 36 ºC, més baixes en trams costaners, però amb molta xafogor. A moltes comarques, dijous va ser el dia més càlid del 2024 fins ara.

Pel que a a les temperatures nocturnes, divendres a la matinada s'han mantingut tropicals a gran part del litoral, prelitoral, sud del país i Ponent. Moltes mínimes de 20 a 24 ºC, destacant els 24,8 ºC del barri del Raval de Barcelona, on per poc no s'hi ha registrat la primera nit tòrrida de la capital catalana (mínimes per sobre dels 25 ºC). Un extrem que sí que es va assolir dijous de forma local en algun punt del sud del país, com ara als Alfacs, a La Ràpita (Montsià), amb 25,2 ºC. La propera matinada no serà tan càlida.

stats