La méteo: ventades i canvi radical d'ambient
Una entrada de vent de mestral girarà el temps a partir d'aquest vespre
BarcelonaL'entrada d'aire fresc ja es nota de forma clara al Pirineu i al Prepirineu, on aquesta tarda la temperatura és clarament més baixa que ahir. En alguns punts del vessant nord de la serralada la baixada és molt forta: ahir a les cinc de la tarda a Viella hi havia 31 graus, mentre a la mateixa hora avui el termòmetre en marcava només 13, gairebé 20 menys. A partir del vespre la baixada de la temperatura es farà evident també a la costa.
Avui el vent sec de ponent ha provocat temperatures molt altes al País Valencià i a la Regió de Múrcia. A la ciutat de Múrcia el termòmetre ha escalat fins als 44 graus i s'ha quedat molt a prop del rècord històric del 1994 que se situa en 45,7. La humitat ha arribat a baixar fins al 5% a causa del vent extremadament sec. A Elx la màxima s'ha enfilat fins a 42,2 graus, i a Xàtiva fins a 41,5. A l'aeroport de València la humitat ha arribat a baixar fins al 7%, el valor més baix amb dades des del 2006.
Aquest vespre el vent bufarà també amb ganes a Catalunya, sobretot a les Terres de l'Ebre, on al vespre els cops de mestral podrien arribar fins als 80 o 90 km/h. La tramuntana també serà intensa al nord de la Costa Brava, i en menor mesura a última hora el vent també es deixarà sentir en moltes altres comarques del sud i de Ponent.
Tot plegat provocarà un canvi sobtat i molt clar en l'ambient. Aquesta nit ja serà bastant més fresca que l'anterior, i entre demà i dijous la temperatura tornarà als valors de calor molt raonable que hem anat tenint en molts moments de l'estiu fins ara. No serà només una normalització de la temperatura sinó que les nits de demà i dimecres seran fresques per a l'època.
Demà i dimecres seran dies variables i amb estones de cel mig ennuvolat tant al Pirineu com en moltes comarques de Girona i de Barcelona. Els ruixats que apareguin seran sempre puntuals, però el temps serà insegur, tant al Pirineu Oriental com en altres comarques de la meitat est.
A partir de divendres entrarem en una fase de temps i temperatures més purament típiques de l'estiu. Per ara no hi ha indicis de pics de calor extrema, però sí que es probable que a partir del cap de setmana que ve ens instal·lem en un ambient de calor intensa que aquesta vegada podria ser més continuada. Tot i això amb un temps molt estable i assolellat.
Nou rècord mundial de temperatura?
Amèrica segueix experimentant situacions de calor molt forta. Si fa algunes setmanes era el nord-oest del continent el que registrava temperatures extraordinàries, aquest cap de setmana les dades extremes s'han produït en estats com Califòrnia i Nevada. A la frontera entre aquests estats hi ha un dels llocs més càlids del planeta, l'anomenat Death Valley, on aquest cap de setmana s'hi podria haver produït la temperatura més alta mai mesurada al món.
Divendres el termòmetre va arribar a 130 graus Fahrenheit (54,4 ºC) a l'observatori de Furnace Creek, ubicat al Death Valley. Oficialment no es tracta del rècord de l'observatori, ja que el 1913 suposadament es va arribar a 56,7 ºC en aquest mateix punt, però diversos estudis han posat en dubte que aquesta dada sigui bona, a partir de diferents anàlisis i comparacions amb dades del mateix dia en observatoris similars. Experts com el doctor Jeff Masters consideren que els 54,4 ºC de divendres són probablement la temperatura més alta mai mesurada al món. L'estiu passat ja es va produir una temperatura únicament una dècima més baixa que la de divendres. A Las Vegas es va igualar el rècord de temperatura històric de la ciutat, que se situa en 47,2 ºC.
La calor no només va ser excepcional de dia: de nit el termòmetre no va baixar de 42 ºC a l'observatori de Stopvive Wells, també dins del Death Valley. Això va provocar que diumenge la temperatura mitjana del dia en aquest punt fos de 47,9 ºC, una dada realment extraordinària.
A la península Ibèrica ahir també va ser un dia de temperatures molt altes. Destaquen els 44,5 ºC que es van assolir a Villarobledo, els 43,7 ºC de Talavera de la Reina, els 43,5 ºC de Granada i els 42,3 ºC de Toledo. Les màximes no van superar els 45 ºC a Andalusia com semblava probable que passés, segurament a causa de forta irrupció de pols del Sàhara que va esmorteir l'acció del sol.