La méteo: més núvols, algunes gotes i baixada del termòmetre
Aquest dimecres el temps canviarà força en comarques de la meitat est
BarcelonaTarda de calor encara una mica més intensa que ahir, sobretot en alguns punts de la costa i del prelitoral on el vent de ponent ha tornat a ser molt sec i calent. Aquestes són algunes de les temperatures més altes d'aquest dimarts (en °C):
- Fogars de la Selva, 28,5
- Tortosa, 28
- Caldes de Montbui, 27,6
- Barcelona (Zona Universitària), 27,5
- Banyoles, 27,3
- Vilafranca del Penedès, 27,1
- Anglès, 27
De mitjana a Catalunya les màximes encara han sigut una mica més altes que ahir i s'han allunyat gairebé 8 graus del que tocaria per a l'època, agafant com a referència el període recent 2009-2020. Només hi ha hagut dos migdies aquest any en què la temperatura s'hagi allunyat més del que tocaria per a l'època, el 18 de juliol (el dia dels 45 graus a Figueres), i el 23 d'agost, en totes dues ocasions l'anomalia va arribar a superar els 8 graus.
L'únic migdia de novembre més calorós que aquest amb dades des del 2009 és el de 6 de novembre del 2013, llavors la mitjana de les màximes va ser de 23,2 °C, mig grau més alta que la d'avui.
Diverses de les temperatures d'avui no tenen precedents en un mes de novembre com a mínim des del 2009, i probablement són rècords de tota la sèrie, un fet que és especialment extraordinari si es té en compte que som a tocar del dia 15 del mes. És el cas de l'estació de la Zona Universitària de Barcelona, de la de Banyoles, de la Constantí o de la Caldes de Montbui. Ahir ja van caure vuit rècords d'estacions del Meteocat, alguns dels quals s'han reescrit avui.
Demà les màximes seran marcadament més baixes que els últims dies en algunes comarques de l'est, on l'augment dels núvols farà que el termòmetre pugui arribar a baixar més de 5 graus.
Dijous i divendres la temperatura tampoc serà tan alta com ahir o avui, però el descens del termòmetre se seguirà notant molt més a l'est que a Ponent o al sud.
Cal tenir en compte, a més, que durant el cap de setmana vinent hi haurà una altra pujada marcada de la temperatura que tornarà a provocar temperatures clarament per sobre de 20 graus entre dissabte i dilluns.
A més llarg termini és cada cop més probable que l'estiuet s'acabi en sec i que el tram final del mes de novembre sigui força més fred, amb temperatures normals per a l'època o fins i tot amb sensació d'inici d'hivern en algun moment.
Demà augmentaran els núvols en algunes comarques de Girona i de Barcelona, on es podrien arribar a escapar algunes gotes testimonials. Com més al sud i més a ponent, més sol farà. Durant la nit de dimarts a dimecres entrarà tramuntana al nord de l'Empordà, un vent que no tindrà continuïtat els pròxims dies.
Entre dijous i divendres s'escaparan alguns ruixats una mica més destacables al vessant nord del Pirineu, però les perspectives pel que fa a precipitacions a llarg termini continuen sent nefastes. Els mapes de probabilitat que arribi a ploure amb una mica de ganes (més de 5 l/m² per dia), segueixen mostrant un desert fins i tot allargant la previsió a tota la setmana que ve. Sembla cada cop més difícil que abans d'acabar el mes de novembre arribi cap canvi destacable en aquest sentit.
Albirament extraordinari de Mallorca
Aquest matí hi ha hagut un albirament extraordinari del perfil de la serra de Tramuntana de Mallorca des de Catalunya. Segons l'observador del Fabra, Alfons Puertas, és un dels més excepcionals que hi hagi hagut en els últims anys, amb una amplitud de l'orografia visible gens habitual, com demostra la fotografia panoràmica que ha pogut fer. El vent de ponent de les últimes hores ha afavorit la bona visibilitat, una bona visibilitat i una mica d'humitat que han sigut la tònica de les últimes setmanes.
L'observador i expert en aconseguir fotografies de perfils orogràfics llunyans, Marc Bret, ha optat per fer-ho encara més difícil i enfilar-se en un punt elevat del Principiat d'Andorra, des d'on a primera hora també ha pogut arribar a albirar el perfil de la serra de Tramuntana.