La méteo: diumenge començarà un estiuet que no s'allargarà gaire
Aquest cap de setmana hi haurà moments de cel mig ennuvolat, però gairebé no plourà enlloc
BarcelonaAquest migdia ha sigut el quart amb temperatures una mica per sota del que tocaria, no són anomalies molt marcades, però des del canvi de temps de finals d'agost que no hi havia quatre migdies seguits una mica més freds del que tocaria. Així i tot, el vent ha empès el termòmetre per sobre dels 20 graus en alguns punts pròxims a la costa, destaquen els 20,8 °C d'Alcanar i dels Alfacs, els 20 de Tarragona o els 19,9 d'Amposta.
Aquest matí el pas d'un sistema frontal ha deixat algunes pluges minses en moltes comarques, destaquen els 11 l/m² del Lac Redon, els 10 de Sassueva, tots dos observatoris d'alta muntanya, però també els 7 del Montsec d'Ares i de Vielha, o els 6 de Maials, Tremp, Seròs i la Granadella. En molts altres indrets la pluja ha deixat dècimes de litre o entre 1 i 2 l/m² a tot estirar. El front també ha deixat fins a 5 cm de neu a Certascan, per sobre dels 2.000 metres, i enfarinades més puntuals en altres indrets de la serralada.
De cara als pròxims dies, divendres podrien continuar caient tímides nevades al vessant nord del Pirineu, però en general farà sol. Dissabte el pas d'un altre front farà que el dia sigui mig ennuvolat, però com a màxim cauran precipitacions puntuals al Pirineu occidental a la tarda i vespre. Els pròxims dies la cota de neu es mantindrà poc per sobre o poc per sota dels 1.500 metres, però la neu que vagi caient en cotes altes del Pirineu durarà ben poc.
Ben bé fins diumenge en general l'ambient encara serà molt de tardor, amb temperatures força normals per a l'època, però divendres el vent de ponent ja farà que el migdia sigui marcadament més suau arran de mar.
A més llarg termini tornaran temperatures altes per ser novembre. Entre diumenge i l'inici de la setmana que ve arribarà un estiuet que tornarà a disparar molts termòmetres per sobre dels 20 graus. El més probable és que aquest ambient molt suau no duri més enllà de tres o quatre dies i que la segona part de la setmana que ve comenci amb una nova baixada de la temperatura.
Les perspectives de pluja a deu dies vista continuen sent molt dolentes i només en alguns indrets del vessant nord del Pirineu occidental són possibles acumulacions de precipitació destacables. L'únic canvi de temps que apunta que pot ser interessant arribaria al voltant de dijous que ve, però és poc probable que plogui amb certes ganes fora d'alguns sectors del Pirineu occidental. Els mapes de probabilitat que s'acumulin més de 5 l/m² per dia continuen dibuixant molt poques esperances de precipitació, fins i tot incloent-hi tota la setmana que ve.
El canvi de temps d'avui farà que les ratxes de vent tornin a ser destacables en algunes comarques, sobretot als cims del Pirineu i a la vall de l'Ebre. Divendres el vent tornarà a bufar moderat de ponent, sobretot en comarques centrals i del sud, i cal tenir en compte que diumenge podria haver-hi alguns cops de vent més forts als cims del Pirineu i a la vall de l'Ebre, ventades d'entre ponent i mestral.
El mar, estranyament fred
La temperatura del mar ha continuat baixant de manera clara. A mitjans d'octubre, després de dues setmanes de temperatures altes i estancament, l'aigua a Barcelona estava encara a 24 graus, però el canvi de patró de temps de les últimes setmanes amb vent constant i situacions de mala mar ha aflorat aigües més profundes, cosa que ha enfonsat la temperatura del mar fins i tot per sota dels 15 graus, segons les observacions de Diego Lázaro, i segons confirmen també els mapes que elabora el CEAM, a partir d'imatges de satèl·lit, on es veu que la temperatura de l'aigua és estranyament baixa, sobretot a prop de la costa est de la Península. En poc més de tres setmanes la temperatura ha baixat 9 graus, un canvi molt sobtat i gens habitual.