La méteo

Primers ruixats dimecres a l’espera d’una tongada de pluges

Les precipitacions escombraran tot el país a partir del vespre i la nit de dimecres

01/10/2024
3 min

BarcelonaLes temperatures han tocat sostre al nord-est aquestes últimes hores, amb una calor força estiuenca en general que ha superat els 30 ºC, però també han començat a arribar alguns canvis (trobareu el balanç de les temperatures més altes al final d’aquesta peça). Un front ens acabarà de creuar aquest dimecres i provocarà una tongada de pluges que escombrarà tot el país a partir del vespre i fins a la matinada de dijous. Tot plegat obrirà les portes al vent del nord i a una nova refrescada.

Dimecres: temps cada cop més mogut

Serà un dia de cel cada cop més variable i, ja al llarg de la jornada, hi haurà més nuvolades i alguns primers ruixats o gotellades locals al Pirineu i entre les comarques de Barcelona i Girona. A la tarda els xàfecs aniran a més al nord-est i al Pirineu i al Prepirineu oriental amb alguna tempesta localment intensa, i al vespre arribaran precipitacions per l’oest que a la nit arribaran a tot arreu.

Les temperatures baixaran en gran part de les comarques de Barcelona, de Girona i en altres punts de la meitat nord. El descens pot ser acusat al nord-est. En canvi, el vent reescalfat d’entre ponent i mestral provocarà un pic càlid transitori al litoral sud. Moltes màximes es mouran entre els 20 i els 25 ºC, però encara seran més altes amb calor marcada al sud i en punts del centre del país. En comarques com l’Alt Empordà i el Pla de l’Estany es passarà dels 30 ºC de dimarts a menys de 25 ºC aquest dimecres.

Tongada de pluges de nit

Entre el vespre i la nit de dimecres i la matinada de dijous una tongada de pluges escombrarà tot el país d’oest a est, sense descartar alguna tempesta localment intensa. On menys plourà serà a les Terres de l’Ebre, mentre que en el conjunt del territori es poden acumular entre 5 i 15 l/m². Tot i això, entre les comarques de Girona i de Barcelona, i en punts del Pirineu, es poden superar els 20 o 30 l/m² localment: una regada general, però que serà breu.

Vent i refrescada després de la pluja

El pas del front de pluges obrirà les portes al vent del nord, amb mestral i tramuntana que bufaran amb ganes dijous i divendres a l’Empordà i al sud del país, una ventada que tornarà a portar-nos aire fred i que provocarà una nova i clara refrescada. Deixarem enrere la calor dels últims dies i el segon tram de la setmana l’ambient serà de nou de plena tardor.

Dijous encara quedaran algues gotellades locals en punts del litoral i del prelitoral, però el sol dominarà en la majoria de comarques. Entre divendres i el cap de setmana la calma dominarà sense pràcticament risc de pluja enlloc. La setmana vinent podrien tornar les precipitacions.

Balanç de la calor de dimecres

Les temperatures s’han disparat dimarts al nord-est a causa del vent reescalfat de garbí amb màximes al voltant dels 30 ºC. Destaquen els 31 ºC registrats a Banyoles (Pla de l’Estany), 30 ºC a Navata (Alt Empordà) i a Anglès (Selva), 29,8 ºC a la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà) o 29,6 ºC a Girona ciutat. En aquestes zones el descens tèrmic serà acusat aquest dimecres. També s’han assolit els 31 ºC a l’interior de l’Ebre, concretament al pantà de Riba-roja (Ribera d'Ebre), mentre que en el conjunt del país la majoria de màximes s’han mogut entre els 24 i els 28 ºC. Un ambient amb regust d'estiu a la majoria de zones que els pròxims dies anirà marxant.

stats