La méteo

Muntanya russa de les temperatures la primera setmana de tardor

Entre dilluns i dimarts cauran nous xàfecs o tempestes en algunes comarques

2 min
Cumulunimbus descarregant cap al nord, diumenge a la tarda, des de l'observatori Fabra

BarcelonaHem començat la tardor astronòmica amb un temps típic d'aquesta estació, és a dir, amb nous xàfecs en algunes comarques. Aquest dilluns la tendència és que millori una mica el temps, però sense fer net del tot i amb restes de ruixats i tronades irregulars en algunes comarques. La darrera part del cap de setmana van tornar a caure nous xàfecs, amb acumulacions d'entre 20 i 40 mm (trobareu totes les dades amb imatges al final d’aquesta informació). Aquesta primera setmana de la tardor tindrem una mica de tot, sobretot amb una muntanya russa de les temperatures.

Dilluns inestable durant la tarda

Aquest dilluns el temps es mantindrà encara insegur. Ja de bon matí cauran xàfecs i tempestes al litoral i prelitoral de Barcelona i sud de Girona, localment intensos. Amb el pas de les hores la inestabilitat es mantindrà i s'esperen nous ruixats i tronades irregulars en punts de les comarques de la costa central, al nord-est i al Pirineu, així com en altres punts del prelitoral. En aquests sectors podran caure xàfecs d'intensitat moderada i, localment, forta. De fet, el Meteocat encara manté l'avís per pluja intensa en diverses comarques del litoral i prelitoral centrals i del nord-est fins dimarts.

En canvi, més calma i sol com més al sud i a Ponent, amb el permís d'algunes nuvolades locals de tarda en zones de muntanya. Les temperatures no pujaran gaire i es mantindran entre els 22 °C i els 24 °C. No obstant això, l'ambient es mantindrà fresc allà on apareguin boires i núvols baixos, sobretot de bon matí a la Catalunya central, les valls prepirinenques i la plana de l'Empordà.

Torna la calor dimecres i dijous

Després d'un dimarts marcat per la mateixa dinàmica que dilluns, és a dir, amb clarianes al matí i més núvols a la tarda, amb algun darrer xàfec, passarem a un dimecres més serè o amb núvols alts.

La temperatura remuntarà i de cara a dijous inclús es podran fregar els 30 °C en moltes comarques. L'ambient serà més propi de l'estiu que no pas de l'inici de la tardor. De totes maneres, no parlarem de grans calorades estiuenques, i a partir de divendres la temperatura tornarà a caure amb l'entrada del vent del nord. Fins i tot el cap de setmana l'ambient serà massa fresc o fred per a l'època. Muntanya russa de les temperatures al llarg de tota la setmana amb una mica de tot.

Balanç de les pluges de diumenge

L'últim dia del cap de setmana va tornar a estar marcat per noves precipitacions. En 24 hores es van acumular:

  • Espolla: 41 mm
  • Font-rubí: 41 mm
  • Nulles: 25 mm
  • PN dels Ports: 22 mm
  • Amposta: 19 mm
  • Ascó: 16 mm

Des de dimarts que ha anat plovent aquí i allà i les quantitats són en alguns casos molt destacables. On més ha plogut i amb diferència aquesta setmana ha estat en punts de l'Ebre i del Camp de Tarragona, així com en alguna raconada del Pirineu de Lleida. En aquestes zones hi ha acumulacions de pluja puntuals superiors als 200 l/m², molt superiors a la pluja que cal esperar durant tot el mes de setembre.

stats