La méteo

La méteo: setmana moguda, amb tronades, aiguats i ambient més fresc

Dilluns amb els primers ruixats a l'Ebre i al Pirineu, a l'espera de més xàfecs

3 min

BarcelonaComencem la setmana amb previsions que indiquen canvis en forma de ruixats i tempestes fortes. Els models indiquen el pas d'una pertorbació que generarà pluges intenses que regaran bona part del país de manera abundant i beneficiosa. A més, la temperatura quedarà força frenada i l'ambient ja no serà tan càlid. Els mapes de pressió en superfície i temperatura a 5.500 m d'altura indiquen l'entrada d'aquest aire fred (és la taca de color verdós que creua per damunt de la vertical de la península Ibèrica aquest dimecres).

Dilluns: primers ruixats al nord

La setmana ve marcada per un temps insegur, amb un matí estable, amb clarianes, però també amb núvols cap al sud, on esperem encara alguns ruixats, més probables a les Terres de l'Ebre i al sud del Camp de Tarragona. Localment, aquests xàfecs podran ser intensos i, de fet, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per intensitat de pluja.

Avís per pluja intensa

A la tarda, aquests xàfecs seran més probables cap a l'extrem sud, al Montsià o al Baix Ebre i, sobretot, al Pirineu i Prepirineu, on podran ser intensos.

La temperatura baixarà una mica a Ponent i a l'Ebre, on no passaran dels 30 o 31 °C. A la costa es mouran al voltant dels 28 °C i encara es notarà xafogor. El termòmetre podrà pujar una mica al nord-est, on es registraran les màximes del país.

Temperatura màxima prevista

Les mínimes de la matinada vinent baixaran allà on plogui, sobretot al Pirineu, a Ponent i al sud. A la costa seguiran valors propers als 24 °C.

Temperatura mínima prevista

El vent de component sud bufarà amb cops moderats a la costa, puntualment amb algun cop fort.

Dimarts i dimecres: pluges més extenses i tronades fortes

La tendència a la inestabilitat del temps podria arribar al punt àlgid entre dimarts i dimecres, amb un episodi de pluja més abundant que podria regar tot el país. Ara mateix els models meteorològics centren aquestes precipitacions al Prepirineu i prop de la costa, però caldrà esperar una mica per poder concretar més les franges horàries i les zones més afectades per les precipitacions. Tot sembla indicar que el solc d'aire fred pot acabar convertint-se en DANA (depressió aïllada en nivells alts) i això comportaria aiguats i tempestes fortes.

Fins a mig matí de dimarts s'esperen ruixats a qualsevol punt del territori, més extensos i intensos a la meitat oest, on ja plourà amb força durant la matinada. A partir del final del matí s'esperen xàfecs dispersos, preferentment en zones de muntanya. El Meteocat ja ha emès avisos per pluja intensa, amb xàfecs que aniran acompanyats localment de tempesta.

Avis per pluja intensa

La part més activa de la borrasca començarà a descarregar amb força al País Valencià, on s'esperen tronades intenses i aiguats.

Dimecres de matinada i durant el matí vindrà una segona tongada de xàfecs per Ponent, les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. A la tarda els xàfecs es reactivaran a la costa central, la Catalunya Central i l'interior de Girona, on descarregaran tempestes fortes, calamarsades i alguna pedregada.

Pluja total prevista

Anirem seguint la bossa freda perquè, ara mateix, és molt difícil poder predir-ne el comportament més enllà de 36 o 48 hores.

L' ambient refrescarà a partir de dimarts, amb valors que quedaran més baixos pel que tocaria en aquestes dates. La xafogor a la costa desapareixerà i la refrescada serà general. Al Pirineu l'ambient serà de tardor, sobretot a cota alta.

Balanç dels ruixats de diumenge

Els xàfecs d'aquest diumenge han deixat 34 l/m² al Parc Natural dels Ports (Roquetes, al Baix Ebre), 22 l/m² a la Seu d'Urgell (Alt Urgell), 14 l/m² a Ascó (Ribera d'Ebre) i 12 l/m² a Molló (Ripollès). A la resta del país han estat freqüents els registres de precipitació d'entre 1 i 5 l/m², una pluja molt minsa que en molts casos ha caigut acompanyada de fang.

stats