La méteo: a les portes d'una contundent refrescada
Les temperatures baixaran clarament arreu aquesta setmana amb temps més mogut i canviant
BarcelonaDeixem enrere un cap de setmana de calorada excepcional que ens ha deixat rècords de calor en algunes zones del país. (trobareu totes les dades d'aquesta calorada al final d’aquesta informació). No obstant això, aquest dilluns entrarà vent del nord que començarà a fer baixar els termòmetres a la meitat nord del país, especialment al Pirineu. Tot i això, encara tindrem valors massa alts per a l'època i sense canvis encara al sud. A partir de dimarts la refrescada serà més més clara i general. Temps una mica més mogut aquests primers dies de la setmana.
Dilluns: comença a baixar la temperatura
A partir de dilluns entrarà vent del nord, que farà baixar les temperatures abans d'un descens tèrmic amb més cara i ulls dimarts, tot i que la calor encara serà present a Ponent i a la meitat sud, amb un mercuri que es podrà enfilar una mica més que diumenge en alguns punts de la Costa Daurada. A més, també tindrem transitòriament una mica de pols en suspensió, sobretot la primera meitat del dia. Els primers símptomes d'inestabilitat es començaran a notar a la meitat nord del país, amb alguns ruixats dispersos i localment moderats al Pirineu i al Prepirineu i un cel més ennuvolat a moltes comarques. Tot plegat serà ben poca cosa i no hi ha cap episodi de pluges importants a les capçaleres dels rius a la vista, una notícia nefasta per a uns embassaments que comencen a frenar la pujada després d'un ascens de reserves associat a la pluja abundant del mes de març i a la fosa de la neu del Pirineu.
Dimarts: més núvols i nous ruixats
Dimarts persistirà el cel mig ennuvolat en molts punts, especialment a la meitat nord i al quadrant nord-est, on serà possible algun ruixat, i al Pirineu, on la cota de neu baixarà dels 1.800 metres als 1.200 metres durant la jornada. El protagonista tornarà a ser el vent, que bufarà amb força als dos extrems del país i assolirà cops superiors als 80 km/h o 90 km/h a les zones habituals de les Terres de l'Ebre i de l'Empordà. Tot plegat amb una temperatura molt més normal per a l'època de l'any i que ja no superarà la barrera dels 20 °C a la meitat est. Encara farà calor a la meitat sud i a les comarques de Ponent, amb màximes que puntualment fregaran o superaran els 25 °C, lluny dels valors excepcionals de dies anteriors.
Dimecres: ruixats al litoral
La inestabilitat persistirà dimecres, amb risc de nous ruixats al litoral central i a les comarques del nord-est, tot i que amb acumulacions que amb prou feines superaran els 5 l/m². A la resta del territori el protagonista serà el sol, amb una temperatura que es mantindrà suau al migdia. El vent tindrà tendència a minvar, però encara bufarà amb intensitat a l'interior de les comarques tarragonines i a l'Alt Empordà.
Balanç de la calor dels últims dies
Divendres ja va fer molta calor en general, però la calorada va tocar sostre i va ser excepcional durant el cap de setmana, amb valors molt inusuals per a una primera quinzena d'abril i ambient més propi de principis d'estiu. D'entre totes les màximes superiors als 30 °C destaquen els 33,2 °C de dissabte a Vinebre (Ribera d'Ebre) o els 32,3 °C de diumenge a Aldover (Baix Ebre).
La temperatura també s'ha disparat en zones de muntanya o prop del litoral, amb els 28,8 °C de diumenge a Vielha (Vall d'Aran) o els 29,5 °C de Roses (Alt Empordà). Destaquen especialment els 29,4 °C de màxima a l'Observatori Fabra de Barcelona, la temperatura més elevada registrada mai en un mes d'abril en els 110 anys d'història d'aquesta estació. És precisament en aquest punt d'observació centenari on la temperatura mínima de dissabte també va ser destacable: 18,2 °C, la quarta més elevada registrada durant un mes d'abril des de l'any 1914.
S'han batut diversos rècords de calor en un mes d'abril en les estacions del Meteocat amb més de vint anys de dades. Unes xifres extraordinàries que s'han registrat tant dissabte com diumenge a punts del Pirineu, del litoral, del prelitoral i de la Catalunya Central. A continuació podeu consultar tots els rècords publicats pel mateix Meteocat: