La méteo

Plena primavera però amb un ull posat a la tornada de l’hivern

Al voltant de divendres arribarà una tongada de pluges i nevades que podria ser important al Pirineu occidental

Escolta aquí la previsió del temps

Matí de diumenge amb temperatures molt similars a les d'ahir. En molts sectors del Pirineu i de la Catalunya Central a primera hora el termòmetre marcava un o dos graus més que ahir, però en general l'ambient ha canviat poc.

Cargando
No hay anuncios

Destaquen els -1,6 °C de la Vall d'en Bas, els -1,2 de Girona i de la Pobla de Segur, els -1 de Sant Pau de Segúries o els -0,5 de Batea. La inversió tèrmica torna a ser molt forta: mentre al pla de Bages el termòmetre ha arribat a baixar tímidament sota zero, a Montserrat amb prou feina s'ha baixat de 13 graus, una de les temperatures mínimes més altes d'avui.

Si ens mirem la mitjana de tot el dia per al conjunt de Catalunya, fa moltes jornades que ens hem instal·lat en aquests valors entre 2 i 3 graus més alts del que tocaria. Ja no és la calor de finals de gener, però són temperatures de principis de març i no de febrer.

Cargando
No hay anuncios
Anomalia diària de la temperatura mitjana a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020.

Avui la temperatura tornarà a ser molt alta en algunes comarques de l'est, mentre que, a Ponent, a la boira li costarà d'aixecar-se un dia més i el termòmetre quedarà molt més frenat. Ahir la màxima a Lleida es va quedar en 6 °C, ambient de ple hivern. En general, les màximes seran similars a les d'ahir, però en algun cas podrien arribar a enfilar-se encara una mica més a prop dels 25 graus.

Cargando
No hay anuncios

Començarem la setmana que ve sense gran cosa a destacar. Dilluns també farà sol i la temperatura seguirà sent alta al migdia. Es començaran a notar canvis a partir de dimarts, quan una massa de núvols farà que reculin clarament les temperatures diürnes, però el fred no tornarà clarament fins al cap de setmana. Fixeu-vos com la temperatura no baixarà a tot arreu: a la vall de l'Ebre els canvis afavoriran que les boires es trenquin i que pugin clarament les temperatures màximes.

Cargando
No hay anuncios

De nit i a primera hora les temperatures variaran poc i no es notarà que torni un fred més viu ben bé fins al cap de setmana que ve. D'avui en vuit arribarà un canvi de temperatures més notable. El cap de setmana que ve revifarà la sensació d'hivern, però és poc probable que les baixes temperatures s'instal·lin. Hi haurà dos o tres dies més purament hivernals, però segurament durant la part central del febrer tindrem més oscil·lacions de temperatura.

Cargando
No hay anuncios

Lentament va guanyant interès un canvi de temps que, a partir de dijous, deixarà precipitacions en força comarques i pot deixar algunes pluges i nevades significatives al Pirineu occidental. Les precipitacions més importants arribaran divendres i, si bé poc o molt acabarà plovent a tot arreu, no hi ha gaires possibilitats que la pluja sigui mínimament important a la meitat est, en l'àmbit de les conques internes. La regada apunta a ser força extensa però en general poc abundant.

Fixeu-vos en els mapes de probabilitat que en total durant els pròxims nou dies se superin diferents llindars d'acumulació de precipitació. Que fins diumenge que ve com a mínim caiguin 5 l/m² ja és molt probable a la majoria de comarques, un cop més però, l'extrem nord-est de Catalunya podria ser un dels llocs que quedés més al marge d'aquesta situació, juntament amb les Terres de l'Ebre. Precipitacions més importants són força probables al Pirineu i Prepirineu occidentals, i en alguns punts del vessant sud de la serralada les quantitats apunten a ser fins i tot abundants. Un cop més un canvi de temps que no ens salvarà de la sequera, però millor això que res.

Cargando
No hay anuncios

Encara és aviat per entreveure la cota de neu d'aquest episodi, però cada cop és més probable una nevada destacable a les cotes mitjanes i altes en molts àmbits del Pirineu occidental, i no és gens descartable una emblanquinada també en cotes més baixes, al voltant dels 1.000 metres.