La méteo

Arriba el plat fort de l’onada de calor

Les temperatures tocaran sostre dimecres amb un ambient tòrrid de dia i nits de maldormir

3 min

BarcelonaLes temperatures s’han disparat aquest dilluns amb fins a 41 °C a Ponent, i s'han fregat els 40 ºC al nord-est, a l’interior de l’Ebre o al Bages (trobareu totes les dades al final d'aquesta informació). Un ambient molt càlid que es repetirà i que, de fet, tocarà sostre els pròxims dies. Entre dimarts i dimecres s’assoliran els valors més alts d’aquesta onada de calor amb entre 40 i 42 °C a les zones més càlides de l’interior i del nord-est. Les nits seran molt xafogoses i de maldormir a la costa, però les mínimes excepcionals per sobre dels 20 °C s’estendran també per l’interior. Protecció Civil manté activada l'alerta del pla Procicat per onada de calor, i el risc d'incendi segueix sent molt alt en diverses comarques. A partir de divendres arribaran canvis que posaran punt final a la forta calor.

Dimarts: més calor

Ens llevarem d’una nit de maldormir a prop de mar, però també en molts punts de l’interior. Les temperatures nocturnes pujaran i les mínimes tropicals (per sobre dels 20 °C) s’estendran per moltes comarques. També hi haurà algunes nits tòrrides (mínimes per sobre dels 25 °C), sobretot a la costa. El Meteocat té actives alertes per calor nocturna en diverses comarques.

Les temperatures màximes pujaran encara més en punts de l’interior, del Pirineu, del Prepirineu, del nord-est i del prelitoral. En canvi, baixaran transitòriament a l’Alt Empordà i en zones properes per l’afebliment del vent del sud reescalfat. Moltes màximes es mouran entre els 35 i els 40 °C al prelitoral i a l’interior, però localment se superaran aquestes xifres a Ponent i a l’interior de l’Ebre. A la costa es registraran valors de 29 a 34 °C amb molta xafogor. El Meteocat té alertes activades per calor intensa dimarts i dimecres.

Tot plegat amb sol combinat amb algunes bandes de núvols passatgers i pols en suspensió que deixarà un cel ben terrós. A la tarda creixeran nuvolades amb una mica més de ganes al Pirineu i al Prepirineu sense descartar-hi algun ruixat o tronada local amb fang.

Dimecres: ambient tòrrid

Dimecres la calor es mantindrà intractable amb temperatures semblants o lleugerament més altes. Els termòmetres es tornaran a disparar a l’Alt Empordà i en zones properes pel reforçament del vent del sud reescalfat amb fins a 40 o 41 °C en alguns casos. A la resta del país es repetiran moltes màximes de 35 a 40 °C, però de 40 a 42 °C en punts de Ponent i de l’interior de l’Ebre.

A la costa es fregaran en alguns casos els 34 o 35 °C amb molta xafogor. Pel que fa a la nit, tornarem a repetir valors nocturns excepcionalment alts i de maldormir, no només a la costa. En definitiva, una jornada ben tòrrida. Tot plegat en un dia tranquil amb sol i pols en suspensió.

L’onada de calor acabarà abans del cap de setmana

Dijous encara farà molta calor i es tornaran a assolir o a superar els 40 °C a les zones més tòrrides de l’interior. No obstant això, ja podem perdre algun grau en punts de la Catalunya Central, del nord-est, del Pirineu i del prelitoral. Serà divendres quan l’entrada del vent del nord farà baixar clarament les temperatures i reapareixeran alguns xàfecs. Un canvi de temps que posarà punt final a l’onada de calor. A partir del cap de setmana tindrem valors més normalitzats.

Balanç de la forta calor del dilluns

El primer dia oficial de l'onada de calor ha disparat les temperatures aquest dilluns. S'han superat localment els 40 o 41 °C a Ponent, destacant els 41,1 ºC de Llimiana (Pallars Jussà) com a dada més alta del dia i que iguala la màxima més alta assolida fins ara aquest 2024. També s'han assolit els 40,6 °C a Lleida ciutat, els 40,4 °C a Sant Romà d'Abella (Pallars Jussà) o els 40,2 °C a Castellnou de Seana (Pla d'Urgell) o Alcarràs (Segrià). A més, s'han fregat els 40 °C al nord-est, a l'interior de l'Ebre o al Bages. Per exemple, s'han assolit els 39,7 °C a la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà), a Vinebre (Ribera d'Ebre) i a Cardona (Bages).

A la resta del país s'han assolit moltes màximes de 33 a 38 °C. A la costa s'han assolit valors de 30 a 35 °C amb molta xafogor. En alguns casos, com ara a les ciutats de Lleida o de Barcelona, s'ha superat el llindar de calor intensa. Com que aquests valors extrems es poden repetir encara un parell o tres de dies més, parlem d'onada de calor a la majoria del país.

stats