La méteo

Arriba el plat fort del canvi de temps

Les tempestes tornaran a caure en molts punts, amb una clara refrescada

3 min

BarcelonaEl temps ha estat clarament més mogut aquestes últimes hores, amb xàfecs i tempestes en moltes comarques, algunes pedregades i una clara refrescada a l’interior (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Una inestabilitat que es mantindrà dimecres per l’arribada del plat fort de l’aire fred en altura. La DANA que s’ubicarà entre Catalunya i les Balears provocarà noves tempestes que poden ser localment fortes i anar acompanyades de pedra, calamarsa o fortes ventades. En aquest sentit, Protecció Civil té activa l’alerta del pla Inuncat. Tot plegat, amb una baixada de les temperatures que es notarà a tot el país. La calor es mantindrà molt moderada durant tot el pont d’agost, amb temps més estable, però sense fer net del tot.

Dimecres: temps molt mogut

Serà el dia més inestable de la setmana a causa de l’arribada del plat fort de la inestabilitat. De nit i matinada seguirà la inestabilitat i es poden repetir tronades. Fins a primeres hores del matí, els xàfecs i les tempestes poden caure sobretot en punts del litoral, prelitoral i les Terres de l’Ebre, sense descartar-ne en altres zones.

A la tarda les tronades afectaran qualsevol punt, però especialment la Catalunya Central, el Pirineu i el Prepirineu. És probable que a partir del vespre tornin a afectar el litoral i el prelitoral de Barcelona i de Tarragona. Localment hi haurà aiguats que deixaran més de 20 l/m² en tan sols mitja hora, acompanyats en alguns casos de pedra, calamarsa o fortes ratxes de vent. El Meteocat ha activat l’alerta per pluja intensa en moltes comarques.

Tot plegat, amb vent del nord que entrarà als dos extrems del país, especialment a l’Empordà, on la tramuntana bufarà amb ganes i alterarà la situació marítima. Un canvi d’aires que farà que les temperatures i la xafogor baixin clarament a tot arreu. Moltes màximes es mouran entre els 25 °C i els 35 °C tan sols, lluny dels 40 °C de dies enrere. La calor serà molt més moderada, amb ambient clarament més respirable.

No fa net per al pont d’agost

El temps millorarà a l’inici del pont d’agost, però no acabarà de fer net del tot. El vent del nord es mantindrà, amb ambient d’estiu frenat, i cauran encara alguns xàfecs en punts de les comarques de Barcelona, Girona i el Pirineu. Les nits ja seran de molt millor dormir, amb sensació més fresca. Venen dies d’obrir les finestres perquè les cases es refresquin després de tants dies de calor.

La resta del pont es mantindrà el temps més aviat tranquil, però amb nuvolades de tarda que deixaran nous ruixats a l’àrea del Pirineu. Tot i que les temperatures remuntaran una mica, la calor serà normal per a aquestes dates, lluny dels extrems de dies enrere.

Balanç de les fortes tempestes

Els xàfecs i les tempestes de dimarts han acabat afectant gran part del país i localment han estat fortes. Destaquen els aiguats que han caigut a les comarques de Lleida, de Girona i de l’interior de Tarragona. S’han acumulat fins a 32 l/m² a Banyoles (Pla de l’Estany) i més de 20 l/m² a Ponent i a la Conca de Barberà, la majoria caiguts en ben poca estona.

També ha caigut pedra o calamarsa en alguns casos, i destaquen les pedregades a Ponent, on han malmès algunes collites d’arbres fruiters. Pel que fa a les temperatures, han baixat clarament a l’interior i al Pirineu, i acusadament en alguns llocs de Lleida. Per exemple, a Tremp (Pallars Jussà) la màxima ha passat dels 40 °C dilluns als 29 °C dimarts, i en el moment de la tempesta la temperatura ha baixat fins als 22 °C. A la Seu d'Urgell (Alt Urgell) la màxima de dilluns va ser de 37 ºC, i dimarts de 23 ºC.

stats