La méteo

Pic de calor d’estiu avui abans d’una contundent refrescada

Muntanya russa de les temperatures en poques hores que farà difícil saber com vestir-se

3 min

Les temperatures ja han fet un salt endavant aquestes últimes hores: ahir ja es van fregar els 30 ºC a l'Ebre i aquesta matinada hem tingut mínimes tropicals en punts del nord-est i de la costa central. Destaquen els 23 ºC de mínima a la Bisbal d'Empordà (Baix Empordà) o els 22 ºC de Banyoles (Pla de l'Estany). Tot plegat és culpa del reforçament del vent de ponent i de garbí reescalfat, que avui dispararà els termòmetres encara més amb un pic de calor i ambient d’estiu a tot el país. Un estiuet de Sant Miquel avançat que durarà ben poc, ja que entre divendres i el cap de setmana tindrem una contundent refrescada d’origen polar que ens retornarà l’ambient de plena tardor amb valors per sota de la mitjana i glaçades al Pirineu. Una muntanya russa de les temperatures provocada per la borrasca Aitor, la primera amb nom de la temporada a l’Atlàntic.

Dijous: ambient d’estiu

El vent reescalfat de garbí i de ponent es reforçarà aquest dijous i provocarà que les temperatures es disparin, tant de dia com de nit. L’ambient serà suau a primera hora amb algunes mínimes tropicals a prop de la costa (cosa que feia molt que no passava), i molt càlid per a l’època al centre del dia. Tindrem un pic de calor d’estiu que farà que moltes màximes es moguin entre els 26 °C i els 31 °C, però a les zones més càlides del prelitoral i de l’interior es poden assolir localment els 32 °C o 33 °C. Jornada de mànigues i pantalons curts com feia dies que no teníem; tocarà suar de valent.

El vent bufarà amb alguns cops forts, sobretot al nord-est i en zones elevades com ara a les cotes altes del Pirineu. El Meteocat ha activat una alerta en aquestes àrees per ventades intenses que poden superar localment els 90 km/h. Tot plegat amb calma i força estones de sol, però amb algunes bandes de núvols que aniran circulant d’oest a est i que aniran a més sobretot a partir de la tarda. Independentment, el dia serà més gris a la cara sud del Pirineu i Prepirineu de Lleida, on cauran alguns ruixats febles, així com en zones properes.

Divendres: clara refrescada

El vent anirà girant a nord i obrirà les portes a una entrada d’aire fred d’origen polar que farà caure en picat les temperatures. Deixarem enrere la calor de dijous i la refrescada serà evident a tot el país amb el pas de les hores, sobretot al prelitoral i a l’interior, amb mínimes que es registraran al final del dia. S’esperen ventades als dos extrems del país i força sol arreu, però nuvolades al nord amb alguns ruixats poc importants al Pirineu. La cota de neu baixarà fins als 2.000 m o per sota a última hora.

Cap de setmana de plena tardor

Els termòmetres tocaran fons el cap de setmana amb ambient de plena tardor i valors baixos per a l’època de l’any en què ens trobem. La majoria de màximes es mouran entre els 17 °C i els 23 °C, però seran més baixes en àrees de muntanya. De nit farà fred per a les dates amb moltes mínimes per sota dels 10 °C al prelitoral i a l’interior i glaçades al Pirineu. Passarem de les mànigues curtes als jerseis i jaquetes en poques hores. Tot plegat amb força calma i sol, però dissabte cauran algunes gotellades o ruixats locals al nord-est.

stats