La méteo

Dos dies d'estiuet i força calma abans d'una nova i clara refrescada

Dijous farà calor d'estiu, però divendres i el cap de setmana l'ambient tornarà a ser de plena tardor

3 min
Les temperatures viuran una muntanya russa els pròxims dies.

BarcelonaEl temps tendeix a la calma i aquest dimecres ja no s'esperen més xàfecs. La darrera tongada de precipitacions l'ha rebut l'Empordà, amb tronades i ruixats intensos que durant la tarda de dimarts van acumular de 5 l/m² a 15 l/m² en poca estona (al final d'aquesta informació trobareu un recull de quantitats acumulades i d'imatges). No obstant això, la dinàmica és anar cap a la tranquil·litat i un ambient més càlid. De fet, aquest dijous es dispararan les temperatures amb un breu estiuet. Una calor que durarà poc, ja que la setmana acabarà amb una nova i contundent refrescada, una autèntica muntanya russa dels termòmetres.

Dimecres: adeu a la pluja

La jornada s'espera molt calmada, amb el pas de núvols prims i mitgencs que aniran circulant d’oest a est i que enterboliran el sol a estones. No s’esperen precipitacions o, en tot cas, només caurà algun plugim al final del dia al vessant sud del Pirineu i Prepirineu de Lleida.

Pluja total acumulada prevista.

El vent girarà a sud i sud-oest i es reforçarà més dijous. Mar més alterada a causa del garbí, que bufarà moderat. Pel que fa a temperatures, durant la nit la mínima es mourà al voltant dels 17 °C o 18 °C a la costa i a l'interior farà més fresca, amb valors pròxims als 14 °C. On més refrescarà, novament, serà al Pirineu, amb valors a les valls d'entre els 5 °C i els 8 °C.

Les màximes es mouran entre els 23 °C i els 28 °C i a les valls pirinenques fregaran els 20 °C. Farà molta bonança a l'Empordà, on el vent de garbí provocarà l'ascens més clar del termòmetre. A les zones més càlides de l'interior no es descarta fregar els 30 °C.

Temperatura màxima prevista.

Calor i breu estiuet per dijous

Dijous dominarà la calma al matí, amb més sol que núvols, i sobretot tindrem una clara pujada de les temperatures a causa de l’entrada de vent del sud. Durant la tarda el cel es taparà a Ponent i cauran alguns xàfecs al Pirineu i el Prepirineu de Lleida, però seran de baixa intensitat.

Pluja total prevista.

El vent de garbí alterarà la situació marítima i aixecarà forta maror a tota la costa. La ventada serà destacable dijous a les cotes altes, on, per exemple, el vent del sud i del sud-oest podria superar els 90 km/h als cims del Montseny, el Prepirineu o el Pirineu. Els termòmetres tocaran sostre, i es podrien assolir o superar lleugerament els 30 °C a les zones més càlides de l’interior. Un estiuet que durarà poc, ja que a partir de divendres arribaran canvis.

Temperatura màxima prevista.

Nova i clara refrescada per al cap de setmana

A partir de divendres, el pas d’un front atlàntic obrirà les portes al vent del nord, que bufarà amb ganes i farà baixar clarament les temperatures. Entre divendres i el cap de setmana els termòmetres cauran en picat, amb força més fresca i valors per sota de la mitjana i de plena tardor. Les màximes al Pirineu quedaran uns 7 °C per sota de les que hem registrat aquests dies i a la resta del territori baixaran una mitjana d'entre 3 °C i 5 °C. Un canvi de temps que portarà poca aigua fora del Pirineu, on la neu baixarà dels 2.000 m.

Balanç dels xàfecs de dimarts

Els darrers ruixats de dimarts han acumulat de 5 mm a 15 mm en poca estona; destaquen a l'Alt i el Baix Empordà, les comarques on han recollit més pluja. Algunes d'aquestes precipitacions han anat acompanyades de calamarsa o pedra petita:

  • Palafrugell: 12 mm
  • Castell d'Aro: 11 mm
  • Palamós: 4 mm
  • Calonge: 9 mm
  • Boadella (Pantà): 8 mm
  • Torroella de Montgrí: 6 mm
  • Sant Pere Pescador: 2 mm
stats