La méteo

Nits de mal dormir i encara molta calor, però primers canvis

Les temperatures ja baixaran una mica diumenge, a l’espera de menys calor i més xàfecs la setmana que ve

3 min
El sol serà el protagonista un dia més.

Les temperatures van tocar sostre aquest dissabte i van assolir o superar lleugerament els 40 °C a Ponent. Calor extrema en aquesta zona, però també a la conca de Tremp i a l’interior de l’Ebre (trobareu totes les dades al final d’aquesta peça). Una calorada intensa que no ha arribat a ser onada de calor a casa nostra, com sí que ha passat a mitja Península. La matinada de diumenge ha tornat a ser de maldormir en molts punts, però l’últim dia del cap de setmana els termòmetres ja baixaran. La setmana que ve es consolidarà aquest descens tèrmic i arribaran alguns xàfecs.

Diumenge: primers canvis

La nit de dissabte a diumenge ha estat novament molt càlida, amb mínimes tropicals (per sobre dels 20 °C) a moltes comarques. L’ambient ha estat especialment xafogós i de maldormir en molts punts de la costa, on s'ha repetit alguna mínima tòrrida (per sobre dels 25 °C). El Meteocat mantenia actives alertes per calor nocturna al Barcelonès, el Vallès Occidental, l’Alt Penedès, el Garraf i diverses comarques de Lleida.

Tot i aquest ambient molt càlid, les temperatures diürnes ja baixaran una mica en general. Continuarà fent calor intensa i de ple estiu, però en principi ja no s’assoliran els 40 °C. Tot i això, encara es poden rondar els 39 °C a Ponent i en zones pròximes. A la resta del país moltes màximes es mouran entre els 31 i els 36 °C, amb molta xafogor a la costa.

Tot plegat amb sol i calma, però hi haurà alguns núvols baixos en trams de la costa sense més conseqüències. A la tarda es repetiran les nuvolades en zones de muntanya que poden tornar a deixar alguns xàfecs dispersos en punts del Pirineu i del Prepirineu. Localment poden ser intensos, tal com alerta el Meteocat.

La setmana que ve arribaran canvis

El temps es mantindrà semblant dilluns, amb sol i calma, temperatures com les del diumenge i nous xàfecs de tarda al Pirineu. No obstant això, al llarg de la setmana arribaran nous canvis. Entre dimarts i dimecres entrarà aire fred en altura que farà augmentar la inestabilitat, amb xàfecs i tempestes en qualsevol punt del país. Localment, alguna tronada pot ser intensa, i tot plegat es podria allargar fins dijous, coincidint amb l’inici del pont d’agost.

Una situació encara força incerta que haurem d’anar concretant en les previsions següents. Aquest canvi de temps farà entrar el vent del nord i les temperatures baixaran a tot arreu. Venim de tan amunt que la calor encara serà de ple estiu, però molt més suportable i normal per a l’època.

Balanç de la calor extrema

Les temperatures van tocar sostre aquest dissabte i van tornar a assolir o superar la marca dels 40 °C en diversos punts de Ponent. Destaquen els 40,8 °C de Seròs i els 40,7 °C de Lleida ciutat i de Torres de Segre (Segrià) com a màximes més altes del dia. Calor extrema en aquesta zona, però també a la conca de Tremp i a l’interior de l’Ebre, on es van registrar o superar els 39 °C. A la resta del país l’ambient també va ser de ple estiu, però amb màximes d'entre 32 i 37 °C en general i amb molta xafogor a la costa.

Pel que fa als xàfecs de tarda al Pirineu, van ser molt dispersos i inconnexos, però alguna tronada va descarregar localment amb intensitat. Destaquen els més de 13 l/m² acumulats a la cota 2.500 a Espot (Pallars Sobirà). 

stats