La méteo
previsions 10/02/2023

La méteo: nits fredes i molt de sol a l'espera de més pluges

Els pròxims migdies seran més suaus però aquest cap de setmana no serà tan primaveral com l'anterior

3 min

BarcelonaAquest matí ha sigut molt fred, però al migdia ha començat a revertir-se la tendència dels últims dies. Avui de mitjana les màximes han pujat gairebé dos graus més que ahir, i tant en comarques de Girona com en alguns punts de les Terres de l'Ebre la pujada ha sigut més marcada. D'entre les màximes més altes destaquen els 15 ºC d'Aldover, els 14,8 de l'Observatori de l'Ebre, els 14,6 de la Zona Universitària de Barcelona, els 14,4 de Figueres o els 14,2 de Girona.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 16.30 h i la d'ahir a la mateixa hora

La matinada de dissabte serà fins i tot més freda que la d'aquest divendres en alguns indrets, però difícilment s'arribarà a valors tan baixos com els de la fredorada del gener. Els migdies del cap de setmana seran cada cop més agradables i amb màximes que tornaran a superar els 15 graus en força comarques. No farà tanta calor com el cap de setmana passat, però diumenge l'ambient serà més suau que el de cap altre dia d'aquesta setmana.

Entrem avui en una nova fase d'anticicló. Comença un període de temps assolellat i només amb boires matinals, que s'allargarà com a mínim fins dimarts. A mitjans de la setmana que ve sembla que es despenjarà una nova bossa d'aire fred en altura que pot tornar a oferir possibilitats de pluja al Mediterrani occidental. Els últims models de previsió fan pensar que de cara a dijous pot arribar a ploure en moltes comarques, però de moment la possibilitat de pluges més o menys destacables torna a ser més elevada a les Terres de l'Ebre i al País Valencià que no pas a les capçaleres de la majoria dels rius. Fixeu-vos que en els mapes de probabilitat que s'acumulin com a mínim 5 l/m² per dies, els colors més intensos apareixen al País Valencià i a les Terres de l'Ebre. En tot cas, és un tipus de configuració atmosfèrica que caldrà seguir de prop, perquè és de les que en un escenari favorable pot generar pluges interessants.

Pel que fa a la temperatura a llarg termini, el més probable és que ens estabilitzem en un ambient força normal per a l'època, amb símptomes de final d'hivern al migdia però encara amb força glaçades a primera hora. No hi ha indicis que la setmana que ve hi hagi d'haver cap canvi brusc que provoqui temperatures molt més altes o molt més baixes del que caldria esperar a mitjans de febrer.

Els mapes d'anomalies de temperatura per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció dibuixen un panorama de força suavitat per a la setmana que ve, però, en canvi, apunten a temperatures encara molt d'hivern l'última setmana de febrer.

El cap de setmana el vent canviarà de sector i tornarà a bufar de garbí després de molts dies de nord. En general es deixarà sentir poc i la situació marítima continuarà millorant un cop passat el temporal.

Els embassaments no han notat les pluges

La ploguda de dimarts no ha servit per omplir els embassaments. La sequera al territori és tan forta que bona part de l'aigua que va caure se l'ha begut el terreny o ha anat a parar a aqüífers. És cert que molta de la neu que va caure als punts més alts del Pirineu encara no s'ha fos, però res fa pensar a hores d'ara que aquesta tongada de pluja i neu tingui un impacte destacable en el nivell dels embassaments. Aquesta setmana s'ha estabilitzat una mica el descens de les reserves, que segueixen al voltant del 28,5%.

Evolució del nivell dels embassaments de les conques internes des de l'1 de gener
stats