La méteo
previsions 29/04/2023

Fins a tres avisos de temps violent en una tarda de tempestes i pedregades

Demà i dilluns es repetiran els ruixats dispersos però localment forts en moltes comarques de Girona i de Barcelona

4 min
Tempesta aquesta tarda al Santuari dels Munts

BarcelonaTarda de ruixats i tempestes localment forts en diverses comarques. El Meteocat ha activat fins a tres avisos diferents de temps violent arran de les fortes tempestes que s'han format primer entre el Ripollès, Osona i la Garrotxa, després a l'Alt Urgell i la Cerdanya i més tard també al voltant del Berguedà. Alguns dels xàfecs han anat acompanyats de pedregades notables com per exemple la que ha caigut a Vidrà, que ha descarregat pedres d'un diàmetre més gran que el d'una moneda d'euro. D'entre les quantitats de pluja més abundants d'aquest dissabte fins a les 23 h destaquen els 37 l/m² de Gisclareny, els 26 del Port del Comte, els 25 de Guardiola de Berguedà, els 23 de Molló o els 21 del Pantà de Sau. En el conjunt de Catalunya avui ha sigut el dia més plujós des del 23 de febrer, però sense anar més lluny, el 7 de febrer un episodi de pluja va deixar una regada entre 3 i 4 vegades més notable que la d'avui.

Avui encara ha fet més calor que ahir. Aquest dissabte ha sigut el dia més purament d'estiu del pic de calor a Catalunya. La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya s'ha enfilat fins a 25 graus, un valor normal de mitjans de juny en context dels últims anys. D'entre les màximes més altes destaquen els 33,1 °C de Benissanet, els 32,3 de Vinebre, els 32,1 del Pantà de Siurana o els 32 de la Pobla de Segur. Temperatures plenament d'estiu en algunes comarques del sud. En canvi, el termòmetre ha començat ja a baixar a les cotes altes del Pirineu arran dels primers ruixats: al Port de la Bonaigua ahir a primera hora de la tarda hi havia 14 graus i avui 8.

Aquest migdia hi ha hagut 7,4 graus més dels que tocaria per a l'època, la segona anomalia positiva més forta d'aquest any fins ara. Només durant el pic de temperatura de mitjans de març i en un migdia especialment fred per a l'època de finals de febrer la temperatura es va desviar més del que caldria esperar per a l'època.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

Entre aquest vespre i nit arribarà la tongada de tempestes més extensa i més important. Els ruixats descarregaran sobretot al Pirineu i en comarques de Girona, on algunes quantitats podrien ser importants i superar fins i tot els 40 o 50 l/m². Precipitacions significatives en el context de sequera extrema actual, pluges que cauran en zones de les més afectades per la falta de precipitació. El Meteocat ha activat un avís per intensitat de pluja que afecta un bon nombre de comarques, i avisa de perill alt al Ripollès, la Garrotxa i Osona. A la resta de comarques pot arribar a ploure, però seran xàfecs testimonials, en comarques del sud i de Ponent aquest vespre serà l'únic moment del cap de setmana amb possibilitats de veure ploure.

Avís per intensitat de pluja vàlid per dissabte

Els xàfecs irregulars continuaran diumenge i dilluns en un grapat de comarques de Girona i de Barcelona. On és més probable que plogui amb certes ganes és des del Montseny fins a l'Empordà. El més probable és que a les comarques del voltant de Barcelona, les més fortament afectades per la sequera a hores d'ara, la pluja hi arribi de forma més puntual i sense quantitats tan importants, però no és descartable algun aiguat també en aquesta zona tant aquest vespre com a partir de diumenge al vespre.

Segurament aquesta tongada de pluges serà la més destacable com a mínim des que va començar la primavera, la que deixarà precipitacions més extenses i abundants des dels ruixats que hi va haver entre el 22 i el 24 de febrer. Frenarà la baixada de reserves dels embassaments durant alguns dies, però difícilment farà que augmentin gaire. En tot cas, suposarà una remullada molt necessària per a la vegetació.

Els altres motius per a l'optimisme són més borrosos i cal buscar-los a llarg termini. La setmana que ve començarà amb molt de sol, però a partir del cap de setmana podríem entrar en una nova fase d'inestabilitat. Així ho indiquen els mapes d'anomalia de precipitació que elabora el Centre Europeu de Prediccions, que si bé augura que la setmana que ve tornarà a ser seca, la següent podria estar marcada per la inestabilitat al sud-oest d'Europa. Símptomes de noves precipitacions que és realment aviat per entreveure quan o quines comarques podrien afectar.

Pel que fa a temperatures, la calor continuarà marcant el temps en aquest inici del cap de setmana. Avui el termòmetre començarà a baixar al Pirineu, però al terç sud l'entrada de vent sec pot disparar més que mai el termòmetre. A poc a poc la massa d'aire càlid es va acostant al Mediterrani després de batre tots els rècords a la Península.

A partir de diumenge arribarà una baixada clara de la temperatura, i dilluns alguns termòmetres marcaran fins a 10 graus menys que avui en comarques de Girona. Al sud el vent mantindrà la temperatura bastant més alta. La setmana que ve el termòmetre repuntarà clarament i tornarem a tenir una calor més de principis de juny que de principis de maig, però a llarg termini si com sembla a partir del cap de setmana que ve entrem en una fase de més inestabilitat, això comportaria segurament un ambient molt més fresc, potser fins i fot amb temperatures relativament baixes per a l'època. Caldrà seguir-ho.

Calor desmesurada

Ahir la temperatura va pujar encara més que els últims dies. De mitjana al migdia hi va haver 7 graus més dels que tocaria amb màximes de 31,7 °C a Alcarràs, de 31,5 a Baldomar, de 31,2 a la Femosa (Lleida), de 31 de Tremp o de 30,7 a les Borges Blanques. Temperatures de mitjans de juny si agafem com a referència els últims poc més de deu anys, de ple estiu si estirem el període de referència. A Lleida, on amb dades des del 1956 només s'havia passat de 30 graus a l'abril en cinc ocasions, aquesta setmana ja hi ha hagut dos dies amb màxima de més de 30 graus.

stats