La méteo

La méteo: núvols al litoral, amb xafogor intensa

Calor moderada a Ponent i tronades aïllades al Pirineu occidental

2 min

BarcelonaL'ambient humit, els vents febles de component marítim i una pressió lleugerament baixa afavoreixen la formació de núvols baixos al litoral durant els matins i nuvolades de tarda al Pirineu, Prepirineu i la Catalunya Central. De fet, aquest dimecres van tornar a descarregar alguns xàfecs que acumulaven 15 mm a Gisclareny, 9 mm a Lladurs, 7 mm a Cardona i 6 mm a la Quar (Berguedà).

Les pròximes jornades estaran marcades per una situació molt similar, amb intervals de núvols, una temperatura que es mantindrà a la banda alta i alguns xàfecs aïllats. Les tronades de tarda podran augmentar a partir d'aquest cap de setmana, amb una entradeta d'aire fred (colors groguencs i verdosos al mapa d'altura a 500 hPa damunt la vertical del sud de França). De fet, pel 5 i 6 de setembre entra més aire fred i, per tant, vindran tempestes i aiguats. Ho anirem seguint!

Dijous: ruixats al Pirineu occidental

Avui dijous el temps es mantindrà estable al matí, amb molts núvols al litoral que incrementaran la sensació de xafogor. A partir de migdia tendirà a la inestabilitat, amb un augment de la nuvolositat i la formació de ruixats en punts de muntanya, amb alguna tronada que afectarà principalment el Pirineu i el Prepirineu occidentals. Les tronades seran fortes a l'Aragó i al final del dia en podria arribar alguna a Ponent. De fet, serà a l'interior de la península Ibèrica on patiran les tempestes més fortes, a causa de les baixes pressions relatives existents i la presència d'una mica d'aire fred en altura.

Pluja total acumulada

La calor serà moderada, amb màximes de fins a 33 °C o 34 °C a Ponent i al voltant dels 29 °C a la costa, on la xafogor serà notable.

Temperatura màxima prevista

El vent serà feble, del sud-est, i la mar molt tranquil·la. La temperatura de l'aigua del mar a la costa de Barcelona és de 27,8 °C (a 1 metre de fondària). Aquest valor és el més elevat des del 2006, i supera en 2,5 °C la mitjana climàtica, que se situa en 25,3 °C en aquesta època de l'any.

Cops de vent màxims previstos

A partir de divendres: més ruixats

Pocs canvis en la situació meteorològica, amb ruixats dispersos que de cara a divendres i el cap de setmana podrien sortir del Pirineu i Prepirineu i arribar a més comarques. Els models indiquen més activitat, tot i que no s'esperen grans aiguats, però ja seria una situació típica de les acaballes d'agost i inicis de setembre, amb xàfecs i algunes tronades més repartides per tot el país, sobretot durant les tardes.

Les temperatures es mantindran una mica altes en aquestes dates, sobretot a l'interior, i a partir de diumenge, dia 1, els valors seran més baixos, amb màximes que baixaran entre 3 °C i 5 °C a Ponent respecte a les que registrarem avui o demà.

stats