La méteo

La méteo: les tempestes descarregaran amb intensitat entre avui i demà

Protecció Civil ha activat l'alerta del pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses a partir d'aquest vespre i fins dimecres

3 min

BarcelonaEl pas d'una pertorbació està generant pluges intenses que estan regant bona part del país de manera abundant i beneficiosa. Els xàfecs deixaran més pluja a la meitat oest, sobretot Pirineu i Prepirineu occidentals, la Catalunya central, el prelitoral sud i les Terres de l'Ebre. Quant més cap a l'est els xàfecs perdran intensitat. (al final d'aquesta informació podeu seguir les quantitats de pluja acumulades).

Radar del Meteocat, a les 10.42h

A més, la temperatura quedarà força frenada i l'ambient ja no serà tan càlid, sobretot a Ponent i al sud. Els mapes de pressió en superfície i temperatura a 5.500 m indiquen l'entrada de l'aire fred o solc en altura (és la taca de color verdós que creua per damunt de la vertical de la península Ibèrica entre dimecres i dijous).

Dimarts i dimecres: pluges intenses i tronades fortes

La tendència a la inestabilitat del temps podria arribar al punt àlgid dimecres, amb un episodi de pluja més abundant que podria regar tot el país. Ara mateix els models meteorològics centren aquestes precipitacions al Prepirineu, el Prelitoral sud, les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona.

Fins a mig matí de dimarts s'esperen ruixats a qualsevol punt del territori, més extensos i intensos a la meitat oest, on ja plourà amb força durant la matinada. A partir del final del matí s'esperen xàfecs dispersos, preferentment en zones de muntanya. El Meteocat ja ha emès avisos per pluja intensa, amb xàfecs que aniran acompanyats localment de tempesta i Protecció Civil ha activat l'alerta del pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses a partir d'aquest vespre i fins dimecres.

Avís per pluja intensa

La part més activa de la borrasca començarà a descarregar amb força al País Valencià, on s'esperen tronades intenses i aiguats. A la meitat est de Catalunya la pluja arribarà amb menys força i més dispersa, en forma d'alguns ruixats. Localment, podrà reactivar-se alguna tronada al litoral, però seran fenòmens aïllats. On plourà més, tant avui com demà, serà a Ponent i al sud, sent una bona notícia, si tenim en compte que en aquestes zones del país és on ha plogut menys els darrers anys.

Dimecres de matinada i durant el matí vindrà una segona tongada de xàfecs per Ponent, les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. A la tarda els xàfecs es reactivaran a la costa central, la Catalunya Central i l'interior de Girona, on descarregaran tempestes fortes, calamarsades i alguna pedregada.

Pluja total prevista acumulada

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per pluja intensa de cara a dimecres.

Avís per pluja intensa.

Anirem seguint la bossa freda perquè, ara mateix, és molt difícil poder predir-ne el comportament més enllà de 36 o 48 hores. En tot cas, els models indiquen una millora a partir de dijous, amb alguns darrers xàfecs a la costa i poca cosa més.

Pluja total acumulada prevista

L'ambient refrescarà a partir d'avui, amb valors que quedaran més baixos del que tocaria en aquestes dates. Les màximes no passaran dels 25 °C en moltes comarques i al Pirineu se situaran entre els 16 °C i els 19 °C. Dimecres i dijous l'ambient serà de tardor al Pirineu i la xafogor haurà desaparegut del litoral.

Les nits seran fresques i més agradables a la costa. Al Pirineu farà molta fresca, amb mínimes entre els 7 ºC i els 10 ºC a les valls.

Els termòmetres es recuperaran a partir de divendres i, sobretot, el cap de setmana, amb valors normals per aquesta època de l'any.

Pluja acumulada fins a migdia d'avui

Destaquen les següents acumulacions de pluja, fins a les 9h:

  • Espot (2.400 m): 41 mm
  • Os de Balaguer (monestir d'Avellanes): 33 mm
  • Benissanet: 33 mm
  • Mont-roig del Camp: 30 mm
  • Alfarràs: 26 mm
  • la Granadella: 24 mm
  • Vilanova de Meià: 23 mm
  • Pujalt: 20 mm
  • Tírvia: 20 mm
  • Solsona: 16 mm
stats