La méteo

Les tronades aniran a més durant el cap de setmana

Núvols a Ponent i més sol a la costa, amb xafogor

2 min
Núvols alts des de Sant Quintí de Mediona, ahir al vespre

BarcelonaL'ambient humit, els vents febles de component marítim i una pressió lleugerament baixa afavoreixen la formació de núvols baixos al litoral durant els matins i nuvolades de tarda al Pirineu, Prepirineu i la Catalunya Central. De fet, aquest temps insegur de la tarda està associat a una borrasca o DANA (depressió aïllada en nivells alts) que està deixant fortes tempestes a l'interior peninsular.

Aquí, a Catalunya, les pròximes hores estaran marcades per intervals de núvols, una temperatura que es mantindrà a la banda alta i alguns xàfecs aïllats. Les tronades de tarda podran augmentar a partir d'aquest cap de setmana, amb una entradeta d'aire fred (colors groguencs i verdosos al mapa d'altura a 500 hPa damunt la vertical del sud de França). De fet, el 5 i 6 de setembre entrarà encara més aire fred i amb el pas d'un solc en altura vindran fortes tempestes i aiguats a Catalunya. Ho anirem seguint!

Divendres: més sol a la costa i núvols a Ponent

La jornada serà tranquil·la i només apareixeran nuvolades a Ponent, associades a la desfeta de les tempestes que de matinada hauran afectat l'Aragó i la Franja de Ponent. A la resta del país apareixeran núvols prims i més sol al litoral. Apareixeran algunes boires orogràfiques a la plana de Vic i alguns núvols baixos a l'Empordà que s'acabaran esvaint.

Nuvolositat prevista.

A la tarda tornaran a créixer núvols convectius en punts del Pirineu occidental, a Ponent i a l'interior de les Terres de l'Ebre. Localment, podrà tornar a créixer alguna tronada, més probable al Pirineu i Prepirineu lleidatans.

Pluja total prevista.

Les temperatures tornaran a moure's al voltant dels 33 °C a Ponent i fregaran els 29 °C a la costa, on encara es notarà molta xafogor.

Temperatura màxima prevista.

El vent serà feble, del sud-est, i la mar arrissada a primera hora. A la tarda passarem de marejol a maror, amb una mar més remoguda. La temperatura de l'aigua del mar a la costa de Barcelona és de 27,8 °C (a 1 metre de fondària). Aquest valor és el més elevat des del 2006, i supera en 2,5 °C la mitjana climàtica, que se situa en 25,3 °C en aquesta època de l'any.

Cops de vent màxims previstos.

Les tronades tornaran a reproduir-se el cap de setmana i, a banda d'afectar el Pirineu i Prepirineu, arribarien a més comarques. Els models indiquen més activitat, tot i que no s'esperen grans aiguats, però ja seria una situació típica de les acaballes d'agost i inicis de setembre, amb xàfecs i algunes tronades més repartits per tot el país, sobretot durant la tarda de diumenge.

Les temperatures dels pròxims dies es mantindran una mica altes dissabte, fregant els 35 °C a Ponent, i a partir de diumenge, dia 1, els valors seran més baixos, amb màximes que baixaran entre 3 °C i 5 °C respecte a les que registrarem avui o demà.

stats