La méteo

La méteo: tongada de xàfecs i de fortes tempestes

Dimecres serà el dia més mogut, però el temps no farà net la resta de la setmana

3 min

BarcelonaEl pas d'una nova tongada de xàfecs i tempestes intenses regarà bona part del país aquest dimecres, sobretot a Ponent i al sud, on fa molts mesos que no plou de manera abundant i beneficiosa i aquestes últimes hores ja s'han superat localment els 30 o 40 l/m². Els xàfecs deixaran més pluja a la meitat oest, sobretot al Pirineu i Prepirineu occidentals, la Catalunya Central, el prelitoral sud, les Terres de l'Ebre i les comarques del Camp de Tarragona. Com més cap a l'est els xàfecs perdran intensitat, tot i que durant la tarda arribaran també a les comarques gironines (al final d'aquesta informació podeu seguir les quantitats de pluja acumulades fins ara).

Els mapes de pressió en superfície i temperatura a 5.500 m indiquen l'entrada de l'aire fred en altura (és la taca de color verdós que creua per damunt de la vertical de la península Ibèrica entre dimecres i dijous).

Dimecres: pluges intenses i tronades fortes

S’espera una nova tongada de pluges durant la matinada i el matí, amb tempestes intenses que, localment, podran acumular fins a 100 l/m² durant tot l’episodi, sobretot al Camp de Tarragona, el Prelitoral sud, el pla de Lleida o l'altiplà de la Segarra. La pluja també arribarà a la costa i a la tarda i al vespre afectarà les comarques gironines, amb alguna calamarsada o pedregada. Tot i això, la situació serà menys destacada com més al nord-est del país. Precaució amb les rieres i les zones inundables. Les fortes tronades també arribaran a diverses comarques del País Valencià i a les Balears. El Meteocat ha emès avisos per pluja intensa i acumulacions de més de 100 l/m².

Pluja total prevista acumulada

Dijous: millora el temps

A l'allunyar-se el gruix de la pertorbació s'obriran clarianes dijous i només quedaran alguns ruixats a primera hora al nord de la costa central i al sud de la Costa Brava. Demà a la tarda podrà repetir-se algun nou xàfec al Pirineu, però a la resta farà sol i ja no hi plourà. El vent bufarà de tramuntana tant avui com dijous, amb alteració marítima al nord del cap de Creus. Entrarà mestral per l'Ebre, amb alguna ratxa moderada.

Temperatures molt a ratlla

La refrescarà tindrà continuïtat avui, amb valors que quedaran més baixos del que tocaria en aquestes dates. Les màximes no passaran dels 24 °C en moltes comarques i al Pirineu se situaran entre els 16 °C i els 19 °C. Tant avui com dijous l'ambient serà de tardor al Pirineu i la xafogor haurà desaparegut del litoral. Les nits seran fresques i més agradables a la costa. Al Pirineu farà molta fresca, amb mínimes d'entre els 5 °C i els 10 °C a les valls. A la costa la mínima es mourà al voltant dels 18 °C. Els termòmetres es recuperaran a partir de divendres i, sobretot, el cap de setmana, amb valors normals per a aquesta època de l'any.

Pluja acumulada fins dimarts al vespre

Les precipitacions de la matinada i del matí han afectat especialment les comarques de Lleida i de Tarragona. En alguns punts del Camp de Tarragona, de l'interior de l'Ebre i del sud de Ponent s'han acumulat puntualment més de 30 o de 40 l/m², la majoria caiguts en poca estona. Destaquen els 46 l/m² registrats a la Granadella (Garrigues) com a dada més important fins ara d'aquest dimecres. Tot plegat després que els xàfecs i les tronades ja deixessin quantitats d'entre 20 i 40 l/m² dimarts en algunes zones. Aquestes són les dades més destacades registrades ahir:

  • Espot (2.400 m): 41 mm
  • Os de Balaguer (monestir d'Avellanes): 37 mm
  • Mas de Barberans: 37 mm
  • Benissanet: 36 mm
  • Mont-roig del Camp: 32 mm
  • Pujalt: 31 mm
  • Alfarràs: 26 mm
  • la Granadella: 24 mm
  • Vilanova de Meià: 25 mm
  • Òdena: 25 mm
  • Tírvia: 20 mm
  • Solsona: 22 mm
stats