Més rècords de temperatura després de l'estiu més càlid que s'ha registrat mai a Europa
França i el Regne Unit han registrat temperatures inèdites o molt poc habituals per a un mes de setembre
L'entrada d'aire càlid dels últims dies també ha afectat de manera notable el Regne Unit i França, on han caigut alguns rècords de temperatura del mes. L'estació que Météo France té instal·lada a Pointe de Socoa, a tocar del País Basc, va registrar la nit de dilluns a dimarts una temperatura mínima tòrrida de 26,3 °C, la mínima més alta mai registrada en territori francès continental en un mes de setembre.
Curiosament, aquella nit les mínimes encara van ser més exagerades al País Basc, on per exemple a l'aeroport de Bilbao no es va baixar de 27,6 °C, i al Monte Igueldo de 28 °C, però aquestes dades no quedaran com a rècords simplement per la diferent manera de guardar les dades entre països: mentre que França utilitza les 8 del vespre com a límit per a la temperatura mínima, el sistema de l'Aemet fa servir el dia oficial, és a dir, de les 0 a les 24 hores. Dimarts al vespre la temperatura va baixar en picat amb el canvi de vent.
La localitat d'Aberporth, al País de Gal·les, ha registrat aquesta setmana una temperatura mínima de 20,5 graus, que es considera una nit tropical. És el primer cop que a Gal·les hi ha una nit tropical al mes de setembre, segons el servei meteorològic, Met Office. A Charterhall, a Escòcia, la temperatura va arribar ahir a 28,8 °C, la temperatura més alta un mes de setembre al país des del 1906.
L'estiu més càlid mai registrat a Europa
Dimarts es van fer públiques les dades europees referents als tres mesos d'estiu climàtic: juny, juliol i agost. El resultat més contundent és que per al conjunt d'Europa aquest estiu ha tornat a ser el més càlid mai registrat, un rècord que s'ha anat superant diverses vegades els últims anys.
Enguany l'anomalia de temperatura respecte del període de referència 1991-2010 ha sigut de 0,96 °C, una dècima de grau superior a la dels anteriors rècords, del 2010 i el 2018. Les anomalies més fortes de temperatura s'han produït a l'est del continent, mentre que a França i a les zones de la Península més pròximes a l'Atlàntic és on la temperatura ha sigut proporcionalment més baixa.
A Catalunya la mitjana de temperatura s'ha situat 0,2 °C per sobre de la mitjana dels últims anys, segons un càlcul fet per la secció de meteorologia de l'ARA a partir de dades de més de vuitanta estacions del Meteocat. En aquest cas el període de referència és el 2009-2020, més curt i més recent. A Catalunya, dels últims dotze estius, sis han sigut una mica o marcadament més càlids que el d'enguany.