La méteo

La méteo: núvols més esqueixats a la costa i migdies més primaverals

Durant la segona part de la setmana tornaran les màximes de fins a 20 graus en algunes comarques de l'est

30/01/2024
2 min

BarcelonaAquest dimarts ha començat un altre cop amb temperatures molt altes per a l'època. Gairebé sense glaçades i amb valors de més de 10 graus en força indrets de la costa. La mitjana de les mínimes a Catalunya ha tornat a ser més de 5 graus més alta del que tocaria, uns valors que, agafant com a referència el període 2009-2020, tocarien a mitjans d'abril. Destaquen els -2,5 °C del Pont de Suert i els -1,4 de Puigcerdà, però en canvi al centre de Barcelona no s'ha baixat de 12,6 °C i a l'Ametlla de Mar de 12,2.

Anomalia de les temperatures mínimes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020.

Avui tornarà a ser un dia amb molta humitat i molts núvols a la costa i al prelitoral, tot i que el més probable és que hi hagi algunes ullades de sol més que ahir, sobretot al centre del dia. La boira també marcarà el temps a Ponent durant el matí i serà al Pirineu on les clarianes seran més protagonistes.

Diumenge el pilot d'avions i fotògraf Jordi Marín va poder captar aquestes imatges sobrevolant Barcelona, on es veu fins a quin punt els núvols eren molt baixos i no penetraven gaire terra endins.

Ahir les temperatures més altes a Catalunya es van registrar a la Vall d'Aran. A Bossost es va arribar a 20 °C i a Viella a 19,2 °C. Tot i que a l'est els núvols van frenar el termòmetre al migdia, la mitjana de temperatura de tot el dia va ser 4 graus més alta del que tocaria, uns valors propis de final de març.

Durant la segona part de la setmana el pas d'alguns sistemes frontals farà que augmentin els núvols al Pirineu, però a la costa i al prelitoral hi haurà moltes més clarianes.

Fixeu-vos en la diferència prevista entre la temperatura màxima d'aquest dimarts i la dels pròxims dies: de cara a dijous i divendres, els migdies seran més suaus a la meitat est, mentre que a Ponent i a les cotes altes del Pirineu el termòmetre recularà una mica.

De nit i a primera hora les temperatures no variaran tant. En general, el febrer començarà encara amb un fred escàs i sense perspectives que l'ambient d'hivern pugui revifar de manera clara.

Quan falten pocs dies perquè entri en vigor l'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, les perspectives de pluja continuen sent nul·les tant a curt termini com a llarg termini. Els primers símptomes d'alguns possibles canvis no s'entreveuen fins al cap de setmana del 10 i 11 de febrer, moment en el qual potser començaran a arribar algunes precipitacions al Pirineu occidental. Fins llavors seguirem amb aquest temps de sol, de boires en fondalades interiors i, en alguns casos com dijous i divendres, també de núvols prims i cel més enterbolit.

Els mapes d'anomalia de precipitació prevista per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció també insinuen aquest canvi de tendència de cara a la setmana que ve: pluges a l'oest d'Europa i al nord de la Península que podrien acabar arribant al Pirineu occidental de cara al tram final.

El front que arribarà dijous servirà per activar una mica la tramuntana de manera transitòria, però en general els pròxims dies el vent serà escàs i la situació marítima força tranquil·la. Demà encara hi haurà alguns trams de maror a la Costa Brava.

stats