Onada de calor

Sis dies seguits amb temperatures de 40 graus i una forta refrescada final

Les temperatures més altes podrien no arribar fins dijous, però la calorada s'acabarà sobtadament divendres

Un colom aquest matí durant les primeres hores de sol a Gurb
20/08/2023
3 min
Escolta aquí la previsió del temps

La temperatura segueix pujant, avui s’han superat els 40 graus en diverses comarques de Ponent, de la Catalunya Central, del Prepirineu i de les Terres de l’Ebre. Destaquen els 41,5 °C de Llimiana, els 40,9 de Castellnou de Seana, els 40,7 d’Albesa o els 40,5 de la Femosa de Lleida, però també els 39,9 de Tremp i de Solsona, els 39,4 de Girona i de l’Observatori de l’Ebre.

De mitjana les màximes han sigut sis graus i mig més altes del que tocaria per a l’època. L’únic migdia d’aquest estiu més calorós que el d’avui a Catalunya va ser el del 18 de juliol, el dels 45 graus a Figueres i el rècord de calor.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

Aquesta tarda s'han format tempestes més fortes i actives del que sembla en un inici. Xàfecs que fins i tot han obligat al Meteocat a activar avisos de temps violent al Berguedà, al Ripollès i a la Cerdanya. Fins a les 18.30 h els xàfecs han deixat 20 l/m² a Gombrèn, 12 a la Pobla de Lillet, 9 a Gisclareny, 6 a Castellar de n'Hug i 5 a Bagà segons dades del Meteocat i d'estacions particulars.

Les últimes actualitzacions dels models de previsió fan pensar que l’onada de calor serà fins i tot més dura del que semblava en un inici. Les màximes podrien no tocar sostre fins dijous, cosa que faria que hi hagués fins a sis dies seguits a Catalunya amb com a mínim alguna temperatura màxima de 40 graus o més. Això seria inèdit amb dades del 2009 i probablement també en dècades anteriors, en què les temperatures de més de 40 graus eren més aviat una anècdota.

Fins ara les ratxes més llargues amb temperatures de 40 graus o més a Catalunya són de 4 dies: va passar el juliol del 2015, el juny del 2019, l’agost del 2021 i el juny de l’any passat. Fixeu-vos en el fet que en els últims tres anys haurem tingut cada any una ratxa de quatre dies o més de 40 graus; superar aquest llindar és cada cop més la normalitat a Catalunya.

Les nits també seran dures. Algunes mínimes podrien arribar a ser de fins a 27 o 28 graus. La temperatura del mar a Barcelona supera els 27,5 graus, segons les últimes observacions de Diego Lázaro, un fet que, sumat a la potent entrada d'aire càlid que arriba, afavorirà que les pròximes nits puguin ser les més difícils de passar de l'estiu. L'any passat va haver-hi fins a sis nits en què no es va baixar de 27 graus al centre de Barcelona. Aquest any fins ara s'havien evitat aquestes temperatures nocturnes tan extremes, però sembla que a partir de diumenge es podrien encadenar dues o tres nits de molt mal dormir a la costa.

Per avui el Meteocat ja té actiu un avís per calor diürna que afecta totes les comarques i un avís per calor nocturna centrat en la costa i el prelitoral; en tots dos casos el perill es considera moderat. Per a demà i dimarts el perill per calor ja és alt en moltes comarques de l'oest, però també en sectors del prelitoral i de la Catalunya Central, on les màximes també s'entreveuen extremes. En tots aquests sectors pujarà la temperatura, però també baixarà una mica la humitat.

Es confirma, això sí, que l'onada de calor s'acabarà de sobte i amb una refrescada important. La previsió s'està decantant de forma clara cap a una baixada de la temperatura durant la segona part de la setmana que ve, i cada cop és més probable que aquest descens de la temperatura sigui molt marcat i faci baixar el termòmetre cap a valors per sota del que tocaria. Les últimes actualitzacions dels models de previsió apunten en aquesta direcció i el moment del canvi d'ambient seria divendres.

Els pròxims dies la situació marítima serà tranquil·la, amb marejol o fins i tot mar arrissada. Cal esperar poc vent i un predomini de les banderes verdes a les platges.

Aquesta tarda no és descartable algun ruixat aïllat al Pirineu occidental, però en general avui farà sol i les nuvolades que creixin en punts de muntanya tindran poca força. Aquest serà també el panorama dels pròxims dies, tot i que a mesura que avanci la setmana que ve cada cop hi haurà més ruixats i tempestes de tarda, concentrats en punts del Pirineu i del Prepirineu.

Comença a ser probable que el canvi de temps de divendres vagi acompanyat d'una tongada de xàfecs i tempestes que afecti moltes comarques. Poc o molt sembla que en els dies següents seguirà havent-hi possibilitat de ruixats intermitents que vagin regant comarques del Pirineu, de la Catalunya Central i potser també sectors prelitorals, però més enllà d'aquesta primera tongada de ruixats de divendres la previsió encara és borrosa.

És interessant que els mapes que dibuixen la probabilitat que, en total, durant els pròxims nou dies s'acumulin més de 5 l/m² o més de 20 l/m², comencen a donar valors destacables o fins i tot alts, sobretot al Pirineu.

stats