La méteo

Intervals de núvols i suavitat abans d'un inici d'octubre més mogut

La temperatura pujarà notablement dilluns

2 min
Els embassaments de les conques internes es troben al 28,3% de la seva capacitat.

BarcelonaDissabte la temperatura va caure dràsticament després d'uns dies de calor inusual, però aquest diumenge el mercuri ja ha remuntat una mica i el migdia ha estat suau (trobareu els registres de temperatura més destacats al final d'aquesta peça). La presència de l'anticicló ha garantit l'estabilitat i la calma arreu, però a mitjans de la setmana vinent un canvi de temps farà que la temperatura torni a caure i que els ruixats apareguin en bona part del país.

Dilluns: sol i ambient més suau

El mes de setembre acabarà amb un temps molt estable i plàcid, dominat per la presència del sol. La temperatura pujarà tant de dia com de nit i tornarà a assolir màximes de 28 a 30 °C a les zones més càlides del país. L'excepció la trobarem en alguns punts de la costa i del prelitoral, on es podrien formar alguns núvols baixos que deixaran el cel mig ennuvolat sense més conseqüències. El vent de garbí es reforçarà a la costa central a partir del migdia, amb cops de vent que superaran puntualment els 40 o 50 km/h.

Dimarts: augment de la nuvolositat

Dimarts ja augmentaran els intervals de núvols, especialment a partir del migdia, i cap al tard ja arribaran els primers ruixats al Pirineu occidental a causa d’un nou front. La temperatura seguirà pujant, tot i que serà l'últim dia d'ascens tèrmic abans de la clatellada que experimentaran els termòmetres a mitjans de setmana.

Canvi de temps a partir de dimecres

Entre dimecres i dijous els xàfecs i les tempestes podrien arribar a força comarques, tot i que a hores d'ara sembla que el gruix de les precipitacions quedarà concentrat al País Valencià i a les Illes Balears i deixarà Catalunya una mica al marge. Caldrà seguir-ho en pròximes actualitzacions dels models meteorològics, però el que sí que es pot confirmar és que aquest canvi de temps obrirà les portes a una nova refrescada tardorenca i a l'entrada de vent intens als dos extrems del territori.

Balanç d'un diumenge de contrastos

La nit de dissabte a diumenge ha estat força més freda que les anteriors en algunes fondalades pirinenques, on les inversions tèrmiques han fet que el mercuri baixés més. Destaquen Das, a la Cerdanya, amb -1 °C, i Prades, al Baix Camp, amb 0,8 °C. A la resta del país la temperatura mínima ha estat similar o lleugerament més alta, especialment a l'alta muntanya. El migdia, però, ha estat força més càlid, amb màximes de 28 °C a Vinebre (Ribera d'Ebre) i de 27 °C en indrets com Girona o Castellbisbal (Vallès Occidental).

stats