La méteo
previsions 24/04/2023

La méteo: setmana amb calor de juny i un possible canvi de temps el cap de setmana

Aquest dimarts hi haurà més núvols i alguns ruixats entre el Pirineu, la Catalunya Central i algunes comarques de Girona

2 min

BarcelonaSeguim amb temperatures de maig, però avui en general no ha fet tanta calor com per Sant Jordi. A Girona, per exemple, a primera hora de la tarda avui hi havia 20 °C, quatre menys que ahir, i al centre de Barcelona 18 °C, tres menys que ahir. De mitjana les màximes han baixat només un grau i la temperatura més alta del dia ha tornat a superar els 30 graus: en concret a Aldover, al Baix Ebre, s'ha arribat a 30,3 °C.

Avui no hi haurà tanta activitat de ruixats, però a la tarda se n'escaparan alguns entre el Ripollès i la serra de l'Albera, fenòmens bastant aïllats que deixaran molta menys aigua que ahir.

Demà començarem la jornada amb un cel mig cobert per núvols prims en gran part del país i amb núvols més compactes al Pirineu Occidental. Al llarg del matí plovisquejarà a l'Aran i al nord del Pallars Sobirà, i a la tarda els xàfecs seran més protagonistes, però tornaran a afectar sobretot el Pirineu, el Prepirineu, algunes comarques de Girona i punts de la Catalunya Central. Entre el Ripollès i la Garrotxa es podrien acumular 5 o 10 l/m² en alguns casos, però en general plourà ben poc. Tant dimecres com dijous i divendres la dinàmica serà molt semblant, amb cues de fronts lliscant pel Pirineu que deixaran alguns ruixats poc destacables a la serralada.

El més destacable de la setmana serà la calor de juny, que arribarà sobretot a partir de dijous. Una entrada d'aire càlid provocarà temperatures per sobre dels 35 °C al sud de la Península i farà que les màximes també freguin aquest llindar en alguns indrets de Ponent i de les Terres de l'Ebre de cara a divendres i dissabte. Calor clarament avançada per a l'època a l'espera que un canvi de temps el cap de setmana faci tornar el termòmetre a valors més normals de cara a diumenge i el Primer de Maig.

Pel que fa a l'estat del cel de cara al cap de setmana, el pronòstic és més incert. És bastant possible que entre dissabte i diumenge hi hagi una situació de xàfecs més abundants a la serralada pirinenca, i no és descartable que plogui també en moltes altres comarques. Per ara no hi ha gaires garanties d'un canvi important, però caldrà seguir de prop l'evolució dels models de previsió.

Ruixats insuficients

Ahir, entre la tarda i el vespre del dia de Sant Jordi, els xàfecs van acabar afectant un bon nombre de comarques del nord i de la Catalunya Central. Destaquen sobretot els ruixats que van caure a l'Alt Empordà, al Ripollès i també a Osona. Aquestes són les pluges més destacables de diumenge (dades en l/m²):

  • Maçanet de Cabrenys, 21
  • Espolla, 16
  • Molló, 13
  • l'Escala, 11
  • Perafita, 9
  • Portbou, 9
  • Vic, 5
  • Olot, 3
  • Girona, 2

Aquest cap de setmana hi ha hagut els ruixats més destacables des dels dos primers dies d'abril, però el dèficit de precipitació acumulat durant el mes segueix sent molt important: en el conjunt de Catalunya aquest mes d'abril només ha plogut un 17% del que sol fer-ho, i el març només va ploure un 15% del que tocaria. El nivell dels embassaments de les conques internes de Catalunya continua baixant ininterrompudament i ja s'acosta al 25%.

Estat dels embassaments de les conques internes
stats