previsions 06/04/2022

La méteo: inici de Setmana Santa amb diversos canvis de temps

Divendres serà el dia més càlid de la primavera fins ara en algunes comarques

3 min

La temperatura continua recuperant-se, però aquesta tarda encara ha sigut força freda en algunes comarques del nord on els núvols han dominat bastant més que les clarianes. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 22 ºC d'Aldover i de Tortosa, els 21 de Benissanet i d'Aitona io els 20 de Valls i de Reus. A primera hora de la tarda hi havia 3 o 4 graus més que ahir en molts punts del sud i de la costa, però al Pirineu i en algunes comarques de Girona feia més fred que ahir. La mitjana de les màximes ha escalat fins als 14,8 ºC, però encara ha sigut algunes dècimes inferior al que caldria esperar per un dia de principis d'abril.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 17 h i la d'ahir a la mateixa hora

Aquest dimecres ha començat ja sense glaçades extenses. A primera hora el termòmetre ha marcat entre 3 i 7 graus més que ahir, una pujada que ha sigut especialment destacada a Ponent. Ahir gairebé la meitat de les estacions de les quals fem seguiment van baixar sota zero; avui aquesta dada no ha passat del 14%, i pràcticament totes les estacions que han baixat sota zero estan situades al Pirineu. S'ha acabat el perill de glaçades tardanes.

Durant el matí han seguit caient alguns ruixats a les Balears, on fins a les 17 h s'han acumulat 21 l/m² a Sant Antoni de Portmany, 11 a l'aeroport de Palma i 10 a Eivissa. Ahir les precipitacions van arribar a acumular 42 l a Ontinyent, 41 a Rojals i 30 a Alacant, unes precipitacions que van deixar neu en cotes força baixes de la zona.

Hem sortit ja del període molt intens de manca de llum en el qual vam estar submergits durant el mes de març. L'anomalia d'irradiància solar global dels últims set dies a Catalunya ja marca valors positius des del dia 2 d'abril. Ha sigut un període amb menys llum del normal que ha durat gairebé un mes sencer i que va tenir el seu punt més crític en el grup de set dies entre el 14 i el 20 de març, moment en el qual l'anomalia de llum del sol a Catalunya va arribar a un valor extraordinari del -66%. Val a dir, tot i això, que com s'observa en el gràfic, durant el final de l'hivern de l'any anterior també vam passar per un període de manca de llum que no va ser tan fort com aquest, però sí més llarg. Llavors l'anomalia negativa es va allargar un mes i una setmana, de principis de febrer fins ben entrat el març.

Anomalia de llum solar a Catalunya en tant per cent
A partir de dades d'irradiació solar global de 25 estacions del Meteocat.

Temperatures amunt i avall

De les glaçades passarem en un tres i no res a la calor. Demà la temperatura seguirà la tendència a l'alça dels últims dies, i de cara a divendres una entrada de vent de ponent provocarà que la temperatura salti per sobre dels 20 graus fins i tot a la costa. Divendres serà segurament el dia més càlid de la primavera fins ara en moltes comarques de Girona i de Barcelona. Demà quedaran algunes restes de núvols a la Costa Brava, però en general farà sol. Divendres el dia començarà amb cel clar, però a la tarda els núvols aniran en augment d'oest a est. A última hora s'escaparan alguns ruixats puntuals al Pirineu.

Cal tenir en compte que els pròxims dies la temperatura farà salts importants entre un dia i un altre, sobretot en comarques de Girona i de Barcelona. Dissabte no farà fred a primera hora, però en moltes comarques de l'est al migdia es passarà de les màximes de més de 20 graus de divendres a valors de menys de 15. Diumenge la temperatura es mantindrà a ratlla. A Ponent i al sud aquests sotracs no seran tan evidents.

El cap de setmana començarà amb un dissabte que pot ser força tapat en moltes comarques de l'est. Fins i tot podrien caure alguns ruixats puntuals en comarques de Girona i en punts de la Catalunya Central, precipitacions poc rellevants. Diumenge hi haurà més clarianes, però segurament serà un dia encara bastant enterbolit.

La Setmana Santa sembla que començarà amb aquest mateix panorama de cel mig ennuvolat però sense complicacions en el temps. Entre dimarts i dimecres arribarà una pertorbació més activa, que si bé és força probable que deixi pluges destacables a l'oest i al centre de la Península, és menys clar com afectarà la façana mediterrània. A hores d'ara una tongada de pluja general i significativa no és l'escenari més probable, però aquesta possibilitat no està descartada. Els models de previsió segueixen fent pensar que en el cas que arribin pluges, difícilment s'allargarien més enllà de dimecres.

Pel que fa a la temperatura, després de l'ambient més fred del cap de setmana la primera part de la Setmana Santa tornarà a estar marcada per valors alts per a l'època, i en major o menor mesura aquest és el panorama més probable durant tota la setmana. És poc probable un escenari amb més fred del que tocaria durant el tram central de l'abril.

stats