La méteo

Inici de juliol tempestuós i amb calor moderada

S'espera algun aiguat amb calamarsa i ratxes fortes de vent

2 min
Meandre del Ter, al pantà de Sau, des de les Masies de Roda.

BarcelonaEl mes de juliol comença amb l'entrada d'una nova borrasca per l'oest, en aquest cas un solc en altura, amb aire fred damunt la nostra vertical, que afavorirà el creixement de grans núvols de tempesta. La pertorbació creuarà amb celeritat, dilluns a la matinada i a primera hora, les comarques del sud i posteriorment la resta del país. En el model de pressió en superfície i temperatura a 500 hPa es pot apreciar una tonalitat groguenca/verdosa damunt la Península, associada a temperatures d'entre -18 ºC i -20 ºC a 5.500 m.

Dilluns: nova tongada de ruixats

Els diferents models meteorològics indiquen xàfecs i tempestes a tot Catalunya. Serà un dia insegur, amb ruixats a qualsevol indret del país, que podran començar a descarregar de matinada i s'estendran arreu al llarg de mig matí i migdia per les comarques de l'Ebre, el Camp de Tarragona i el litoral o el prelitoral sud i central. Localment, podran caure amb intensitat i en forma de tempesta, sobretot de bon matí al sud i, de nou, amb intensitat durant la tarda al nord-est i al nord de la costa central o a la Costa Brava.

Durant la matinada serà quan els xàfecs podran ser més intensos. De fet, el Meteocat ha emès un avís per pluja intensa que afectarà, sobretot, les Terres de l'Ebre durant el matí i la Catalunya Central o el Pirineu durant la tarda.

Avís per pluja intensa

Les temperatures es mantindran frenades. Aquest dilluns els termòmetres quedaran entre 3 i 5 graus per sota respecte als registrats avui i l'ambient serà fresc a l'interior, amb valors per sota del que tocaria en aquesta època de l'any. Les màximes es mouran, en general, entre els 22 ºC i els 25 ºC, amb màximes a Ponent que podran arribar a 28 ºC o 29 ºC.

Temperatura màxima prevista

Setmana amb calor molt suportable

Els models, de fet, indiquen que aquesta davallada del termòmetre es mantindrà al llarg de tota la setmana. No s'espera cap fredorada, però l'ambient serà una mica més fresc que el que tocaria, amb calor molt moderada i nits fresques al Pirineu i a l'interior. Les màximes es dispararan cap a dijous o divendres que ve, amb valors entre 5 i 7 graus per damunt dels que podrem registrar avui. En tot cas, tampoc parlarem d'una onada de calor, sinó de calor normal per un inici del mes de juliol.

Al llarg de la setmana, després de les tronades de dilluns, entrarem en una dorsal anticiclònica que ens portarà sol i pocs núvols. Dimarts encara podrà descarregar algun xàfec, en forma de tempesta, a les Guilleries-Collsacabra o al Pirineu. A la resta lluirà el sol i la calor anirà a més, sobretot entre dijous i el cap de setmana. Les tronades podran reaparèixer divendres i dissabte que ve, localitzades sobretot en llocs de muntanya com el Pirineu, el Prepirineu i el nord de la Catalunya Central. Ho haurem d'anar seguint.

stats