La méteo

Fins a 40 ºC a Ponent i a l'Ebre, però calor més suportable a la resta del país

Les temperatures tocaran sostre dimecres a les comarques de l’oest

3 min

BarcelonaLes temperatures han pujat clarament aquestes últimes hores a l’interior, amb fins a gairebé 39 o 40 ºC de forma local a les zones més càlides i xafogor més marcada a la costa (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Aquest dimecres la notícia serà el pic tòrrid que es viurà a Ponent i a l’interior de l’Ebre, on els termòmetres encara pujaran una mica més i es tornaran a repetir moltes màximes de 38 a 40 ºC. Una calor molt intensa que contrastarà amb l’ambient d’estiu més suportable i sense extrems a la resta del país. De fet, mitja península Ibèrica es troba immersa en una nova ondada de calor que esquivarà gran part de Catalunya. Tot plegat amb sol radiant i calma, tant dimecres com els pròxims dies.

Dimecres: pic de calor a Ponent

Les temperatures tocaran sostre dimecres a Ponent i en zones properes, sobretot a l’interior de les Terres de l’Ebre. Serà en aquestes àrees on es viurà el pic tòrrid, amb moltes màximes de 38 a 40 ºC, una calor molt marcada que ha obligat el Meteocat a activar l’alerta per calor intensa a les comarques del Segrià, la Noguera i el Pla d’Urgell.

En canvi, la resta del país quedarà al marge d’aquesta situació, amb un ambient de ple estiu sense extrems. La majoria de màximes es mouran entre els 31 i els 36 ºC a la majoria de comarques prelitorals i interiors, tot i que en zones com el Bages no es descarta repetir algun 38. A la costa quedaran al voltant o per sota dels 30 ºC, amb xafogor més marcada i pesada. Res a veure amb la forta calorada de la setmana passada, que sí que va afectar tot el territori.

Els termòmetres també pujaran de nit, amb ambient nocturn més suau en conjunt i xafogós a prop de mar. S’esperen nits tropicals a la costa i en punts del prelitoral, del sud i de Ponent. Pel que fa a l’estat del cel, es mantindrà el sol radiant a tot arreu, amb calma i sense precipitacions. Tan sols creixeran nuvolades de tarda inofensives en àrees de muntanya. Encara bufarà una mica de tramuntana al nord de l’Alt Empordà.

Dijous: calor més moderada

Les temperatures baixaran a l’interior, especialment a Ponent i a l’interior de l’Ebre, després del pic tòrrid de dimarts i dimecres. La calor continuarà sent de ple estiu en general, però sense extrems. Moltes màximes es mouran entre els 31 i els 36 ºC, localment més altes entre el pla de Lleida i la vall de l’Ebre. A la costa la protagonista serà la xafogor, mentre que les nits tropicals i de mal dormir guanyaran terreny. Sol i calma amb la novetat d’algun ruixat de tarda al Pirineu.

Temps de ple estiu els pròxims dies

El temps patirà pocs canvis la resta de la setmana. El sol i la calma dominaran en un ambient de ple estiu sense extrems. La calor serà la normal per trobar-nos en plena canícula estiuenca, sense arribar a valors excessivament alts.

La setmana vinent els models meteorològics no s’acaben de posar d’acord sobre si refrescarà més o si tindrem un nou pic càlid. La situació encara és incerta, però el que sí que és segur és que no es veuen pluges a la vista, més enllà d’algunes tronades de tarda al Pirineu.

Balanç de la calor de dimarts

Les temperatures s'han disparat de valent aquest dimarts a l'interior, especialment a Ponent i a l'interior de l'Ebre. És en aquestes zones on la calor ha estat més intensa, amb màximes d'entre 38 i 40 ºC. Destaquen els 39,9 ºC assolits a Vinebre o els gairebé 39 ºC d'Ascó i del pantà de Riba-roja (Ribera d'Ebre), els 39,2 ºC de Torroja de Priorat, els 38,6 ºC de Seròs (Segrià) o els poc més de 38 ºC a Falset (Priorat) i Cardona (Bages).

stats