La méteo
previsions 15/09/2023

El dia més plujós a Catalunya des del març de l'any passat

Aquesta nit encara es poden repetir aiguats més locals a prop de mar

5 min

BarcelonaTongada de pluges molt més extensa del que semblava fa 24 hores. Les precipitacions han entrat amb molta intensitat per les Terres de l'Ebre, però en la majoria dels casos estan deixant ruixats intensos però no problemàtics. Les pluges més abundants han afectat diverses zones al voltant del golf de Sant Jordi, on s'han superat els 150 l/m², segons dades d'estacions de particulars. A Deltebre s'han arribat a acumular 156 l/m² i a l'Ampolla 132. D'entre les dades oficials destaquen els 120 l/m² de l'Ametlla de Mar, la pluja més abundant en aquest observatori des de l'octubre del 2019.

Més enllà dels màxims del dia, aquestes són algunes de les precipitacions més abundants d'avui fins a les 20 h (dades en l/m²):

  • L'Hospitalet de l'Infant, 114
  • Amposta, 90
  • El Perelló, 86
  • La Ràpita, 81
  • Sant Andreu de la Barca, 75
  • Ulldecona, 63
  • Parc natural del Garraf, 59
  • Parc natural dels Ports, 57
  • Castellbisbal, 56
  • Caldes de Montbui, 52
  • Terrassa, 48
  • Alforja, 47
  • Vilanova i la Geltrú, 45
  • Els Hostalets de Pierola, 41
  • Barcelona (Raval), 37
  • El Vendrell, 37
  • Tarragona, 32

A Catalunya no hi havia un dia de pluges tan extenses i abundants com avui des del març de l'any passat. Amb dades fins a les 20 h, un 58% de les més de 140 estacions del Meteocat de les quals fem seguiment han registrat més de 10 l/m², i un 38% més de 20 l/m², dades que posen en relleu que ha plogut de forma destacable a la majoria de comarques.

Pluja diària d'aquest any a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat. 100 és el dia més plujós del temporal 'Gloria'

Les pluges van arribant també al Pirineu, però difícilment deixaran quantitats prou importants perquè el nivell dels embassaments noti gaire la ploguda. El cabal d'alguns rius s'ha disparat, però no en les parts altes, on aniria bé per recuperar les reserves d'aigua. El Llobregat, per exemple, ha arribat a superar els 200 m³/s a Sant Vicenç dels Horts, al tram baix, mentre a la mateixa hora a Guardiola de Berguedà no passava gairebé ni d'1 m³/s. El cabal del Ter probablement també augmentarà clarament durant les pròximes hores, fins i tot en trams més alts.

La tongada de pluges de la tarda s'anirà allunyant pel nord durant el vespre, però cal tenir en compte la possibilitat que de nit encara torni a ploure amb molta intensitat, sobretot en punts de la costa i del prelitoral. Les últimes actualitzacions dels models de previsió fan pensar que és poc probable una tongada d'aiguats tan extensa i que deixi pluges tan abundants com la d'aquest migdia, però en punts de la costa i del prelitoral centrals, i també en comarques de Girona, no són descartables ruixats més aïllats que encara puguin deixar molta aigua en poca estona.

El Meteocat té actius avisos tant per intensitat de pluja com per possibles acumulacions de més de 100 l/m². De cara a aquest divendres, a tota la costa i el prelitoral s'alerta de perill molt alt d'aiguats que puguin deixar més de 40 l/m² en mitja hora. Al matí el perill més alt se centra al sud, i a mesura que avança el dia es va movent cap al nord. També hi ha actiu un avís per possibles acumulacions de més de 100 l/m² a tota la franja costanera i en alguns punts del prelitoral. Protecció Civil té activada l'alerta del pla Inuncat.

Que tota la costa estigui pintada de vermell no vol dir que a tot arreu hi hagi d'haver aiguats forts, però les pluges escombraran tot el litoral i, si en algun punt de forma local s'estanquen, es pot acumular molta aigua en poca estona. La situació no permet saber clarament quines comarques tenen més risc d'algun d'aquests aiguats forts locals.

Durant el matí alguns aiguats han afectat amb força el País Valencià. Destaquen els 76 l/m² acumulats a Dénia, els 67 d'Elx o els 64 de València. A Elx el xàfec ha provocat que alguns carrers hagin quedat inundats.

Ahir les tempestes van ser molt més aïllades però van arribar a deixar 44 l/m² a Berga, 17 a Perafita, 10 a Sant Pau de Segúries i 5 a Prades. Dissabte serà un dia mig ennuvolat o enterbolit, fins i tot insegur encara que no plogui gairebé enlloc. On és més probable que hi hagi alguns ruixats és entre el Pirineu i el Prepirineu occidentals. Diumenge és més probable que reapareguin els ruixats i algunes tempestes en comarques sobretot del nord-oest. Al Pirineu i Prepirineu occidentals i fins i tot en comarques de Ponent podria tornar a ploure amb ganes, encara que sigui de forma molt intermitent. En general, però, el temps del cap de setmana estarà marcat per la nuvolositat variable i hi ha poques possibilitats de pluja.

Entre diumenge a la tarda i la nit els xàfecs podrien arribar a més comarques, però més enllà del Pirineu i Prepirineu occidentals és poc probable que siguin gran cosa més que ruixats poc abundants. Les últimes actualitzacions dels models de previsió fan pensar que dilluns és més probable que arribi a ploure de forma extensa, però difícilment seran pluges gaire abundants.

La setmana que ve no és del tot clara. Continuaran passejant-se alguns embossaments d'aire fred en altura per la Península i això fa difícil concretar, però el més probable és que no hi hagi cap situació de ruixats extensos com la d'aquest divendres. És més, la tendència a més llarg termini sembla apuntar cap a una segona part de setembre marcadament seca a la conca mediterrània.

La situació de tempestes arriba en un moment en què la temperatura del mar encara és molt alta. Segons l'observador Diego Lázaro, aquesta setmana a Barcelona el mar està gairebé a 26 °C, un grau i mig per sobre de la mitjana dels últims anys en aquestes dates.

Pel que fa a temperatures, avui farà una mica més de fresca, però el canvi de temps de l'inici del cap de setmana ens llançarà a sobre una massa d'aire molt càlid i humit que marcarà els dos dies festius. Dissabte, algunes sensacions tèrmiques ja superaran els 35 °C, però serà sobretot diumenge quan la calor serà més intensa i la xafogor més marcada. Algunes màximes s'acostaran als 35 °C tant a Ponent com en sectors del prelitoral, i les matinades de diumenge i de dilluns podrien arribar a ser tòrrides en alguns punts de la costa central i de les Terres de l'Ebre. Durant la primera part de la setmana que ve la temperatura es normalitzarà ràpidament i tornarem a una calor més raonable i més de final d'estiu.

D'aquest cap de setmana també val la pena destacar que entre diumenge i dilluns el vent es deixarà sentir amb ganes i amb algunes ratxes que poden arribar a ser fortes en punts de muntanya. Un vent d'entre sud i garbí que ajudarà a disparar la temperatura i fer augmentar la sensació de xafogor. El canvi de temps d'aquest divendres ja farà bufar vent humit i això provocarà que aquest cap de setmana hi hagi trams de maror i que la situació marítima no sigui tan plàcida com en l'anterior.

stats